Katt i tom våning

 
Katt i tom våning
 
Dö – – så gör man inte mot en katt.
För vad ska katten ta sig till
i den tomma våningen.
Klättra på väggarna.
Gnida sig mot möblerna.
Inget verkar ändrat,
men inget är sig likt.
Inget verkar flyttat,
men ändå står det glesare.
Och på kvällen lyser ingen lampa.
 
Det hörs steg i trappan,
men inte just de.
Handen som lägger fisken på fatet
är inte heller samma.
 
Det är något som inte börjar
när det ska börja.
Någon som inte händer 
som det ska.
Någon var bara här,
sen var han plötsligt borta
och är  nu envist borta.
 
Varenda skåp har man granskat.
Hoppat över hyllorna.
Borrat in sig under mattan och sett efter.
Man har till och med brutit mot förbudet
och rört om bland alla papperen.
Vad finns det mer att göra.
Sova och vänta.
 
Vänta bara när han kommer,
vänta bara när han dyker upp.
Då ska han få veta
att så gör man inte mot en katt.
Man ska liksom motvilligt
kliva åt hans håll,
så sakteliga,
på förorättade tassar.
Och inga skutt och pip till att börja med.
 
(Av Wislawa Zymborska)
 
 
Var inte rädda ! Ingen har dött har hemma…men i brist på egna ord så varför inte en nobelpristagares ?
Dessutom, så fantastiska ord.
 
Och så här dagen innan det nya arbetsåret ska börja känner jag av min egen brist på oändligt liv lite tydligare.
 
Vi har i alla fall vandrat runt Djurgården i ett råkallt vinterstockholm och dykt in på Musikmuséet, samt ätit på restaurang, dagen till ära. Och nu sitter jag här och mentalt och fysiskt förbereder mig…Rent fysiskt, går det ut på att rensa min blytunga ryggsäck från onödiga cykellampsbatterier, Metrotidningar, saxar och allt vad jag kan hitta från förra terminen..och rent mentalt går det ut på att rensa skallen på allt och ladda batterierna med lite museibesök! Men först alltså: Vad passar bättre än att tänka på döden, om så ”bara” ur kattens perspektiv.
 
 
Och lite tommare lär det bli i längden i lägenheten trots att granen står kvar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7 kommentarer

Under Katter

7 svar till “Katt i tom våning

 1. Anna-Lys

  Hi hi … klistrad framför 2:ans danstävling idag? Underbar rumba det svenska paret presterade 🙂

  Gilla

 2. Aniara

  Så vintrigt och fint ni har det därborta på baksidan!Är väl vintrigt här också, fast lite mer skitigt vintrigt på nått sätt.OCh så är det jobbdags igen, antar att du inte kommer att ha lika mycket tid över för att skriva då. Har liksom vant mig vid att det står något nytt att läsa här, lite oftare.Skönt att höra att du inte tillhör dem som redan slängt ut granstackarn. Minst till Knut skall den väl ändå få stå, om inte alla barren ramlat av innan dess förstås.Lätt för mig att säga, har ingen i år.=)Men en sak, döden = börja jobba?=0Ha en bra vecka!!

  Gilla

 3. Amaltea

  Hej hej…tack för fin komplimang…..suger åt mig….vilka underbara vinterbilder du har tagit…Ha en bra vecka/ Amaltea

  Gilla

 4. Unknown

  Om natten är alla änkor gråutom hon som älskar för hon är blåOm dagen är alla änkor vitautom hon som sörjer för hon är svartOm natten gråter varje kattsom inte syns för hon är gråutom hon som älskar för hon är blå(C F Reuterswärd)Apropå kattor och döden. Finns på Monica Zetterlunds och Bill Evans platta "Waltz for Debby". Musik: Olle Adolphson.

  Gilla

 5. Aniara

  Åtta timmar efter i Argentina!!Nu blir jag allt himla förvirrad. De är ju bara 3 timmar efter i Brasilien. Åtminstone just nu, när de har sommartid och vi har vintertid.Annars är det -5 timmar som gäller.OCh jag tror nog att madame Millroll ät lite tidsvill hon också!För när JAG lämnade the Twilight Zone för att kolla det där med andra zoner på nätet, så hittade jag att Argentina ligger -4 från oss. Eller -5 om vintern.Fast nu vet jag förstås inte vad jag skall tro . . . http://www.lfv.se/templates/LFV_InfoSida_70_30____3405.aspx

  Gilla

 6. Aniara

  Ja, men det är ju just så det har varit här på Spaces den senaste tiden – ibland funkar det, ibland inte.OCh så sitter vi alla här och sliter våra respektive kalufser och tror att det kanske är OSS själva det beror på.För på Supportplatsen . . . Men nu fick jag plötsligt svar från Supporten också (kanske Jessica faktiskt snackade med dem . . .) och jo, det vill att jag skall kolla en miljon inställningar på Explorer, sänka säkerheten etc.Men OM det nu är så, gäller det då för ALLA stackare som har problem?OCh varför har vi problem NU och inte häromveckan?Och ibland och ibland inte?OCh om det är så att något ändrats på Spaces, eller att nån uppdatering i Windows XP eller liknande gjort att det blivit trägare för en del – så varför skriver de inte och berättar det på Supporten!!!???Alltså, det finns all anledning att få den där Jessica att fatta att de måste ta sin Support på ALLVAR!!Säger hon som just nu är mer än lovligt irriterad på Spaces och Support och Bill Gates och bara LÄÄÄÄÄÄNGTAR efter att skaffa sig en NY MAC igen!!=)

  Gilla

 7. BeJi

  Att man tänker på döden är välan det yttersta tecknet på att man faktiskt lever?Hälsningar från ett slaskigt Husby. /Bj.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.