Ordar lite mer…

Ja, det här med ord och språk…det kan ställa till det för oss människor.
Den senaste debatten på kultursidorna gäller Eva Witt Brattströms utspel om förortssvenskan…om ord som benämner tjejer är speciellt sexistiska bland förortsungdomar( företrädelsevis de invandrade, eller med invandrade föräldrar). Det finns narturligtvis mycket att säga om det. Kloka saker också..Läs gärna i dagens DN för där har Farnaz Arbabi skrivit det hittills mest läsvärda inlägget i debatten, tycker jag.
Och så börjar jag naturligtvis, vän av ordning undra över med  vilka ord vi benämner männen, pojkarna, killarna ?
 
 
 
Det finns väl en hel del positiva ord för man, eller ?….Tja: "Snygging", "kap", "chefsämne"(kan ju vara kvinna också, förstås),….jag kom inte på fler i stunden.
 
Och så finns det lite mer negativa skällsord: "Gubbtjyv", "mansgris", "värsting" (fortfarande mest killar),"slempropp", "nörd"(börjar få en mer positiv innebörd ?), "horbock", "pedofil" (och det kanske är det värsta ?) ,"stropp", "snobb"…..ja, och så de orden som "förklenar" männen genom att likna dem vid det motsatta könet; "kärring"(det tycker en del är det värsta man kan bli kallad för, eller kalla någon annan för), "flicka", "bög", "fikus", "gnällspik", "grin-Olle"(ja, för pojkar och män får som bekant varken grina eller gnälla, då liknas de vid….just det: kärringar, eller flickor..)
 
Det finns förstås fler ord och skällsord för pojkar och män än jag har kommit på för tillfället, men de ord som tycks mest nervärderande och kränkande för många är just de som liknar män vid kvinnor. Det beror förstås på vem mottagaren är. En del framsynta och idealistiska män skulle nog ta mer illa vid sig om de blir kallade för "mullig mansgris" än för "kärring", kanske. Jag vet inte, faktiskt. Vi får väl fråga männen…

9 kommentarer

Under Mänskligt

9 svar till “Ordar lite mer…

 1. Anna-Lys

   
  Vänder lite på perspektivet … och tillägger en dimension av egoistiskt tänkande 😉
   
  Det värsta jag personligen kan tänka mig är just om någon skulle kalla mig vid namn som förringar min kvinnlighet. En kvinna som är nyfiken är "förveten", en kvinna som är rakt på sak är gåpåig … om en kvinna har flera av dessa attribut anses hon vara Karl … så nog ligger det en stor portion jämställdhet i att män som är "mjuka" anses kvinnliga, fast då kallas de andra fulla saker.
   
  Men … vad handlar alla dessa klassifiseringar om egentligen? Är den som uttrycker sådana här saker egentligen "hotad" i sin egen sexualitet? Eller är det så att ökningen av sånt här kan bero på något positivt? … typ att vi befinner oss mitt i en kulturrevolution (brott eller uppbrott, paradigmskifte) som behövs för att förändringar ska ske på samhällig nivå vad gäller det biologiska könets sammanblandning med vårt tänkande och aggerande ????
   
  *inga svar bara fler frågor*
   
  Anna-Lys
   
   
   

  Gilla

 2. Aniara

  Å andra sidan kan kvinnor ibland liknas vid män för att påvisa nått "positivt",  som t ex att vara "som en av grabbarna" (tycker i vart fall inte jag känns helt negativt) att nån "tar i som en hel karl" etc.
  Kan inte komma på något liknande fenomen åt andra hållet, att en man liknas kvinnor som ett tecken på nått positivt.
  Ja, förutom då att det vart så himla poppis för ett ta sedan att påstå sig vara feminist. ALLA var ju det, Göran Persson inte minst.

  Gilla

 3. Unknown

  Hej och tack för din omtanke.
  Igentligen betyder väl inte orden så mycket i och försig utan hur man säger dem och vad man menar med dem.
  Det är väl det som gör att man får vara försiktigare med det skrivna ordet där det är så svårt att lägga in nyanser och inte heller kan man använda sig av kroppsspråket.
  Hörde Brattgård härom kvällen i TV-debatt där hon angrep just debatterna i TV och Radio att de är väldigt urvattnade och jag håller med henne fullständigt
  Kramelikram

  Gilla

 4. Unknown

  Letade efter en gästbok men kunde ingen hitta. Du som kan så mycket om att lägga in musik på din sida, skulle jag vilja fråga en sak. Jag har ju media player inlagd på min sida men har inte lycktas  lägga in någon musik där,  har heller inte försökt så där förfärligt mycket. Vad jag undrar över är att jag ser att andra har varit inne och försökt spela musik. Är det bara att de försöker spela de  som jag har inlagda eller kan de verkligen göra det? Är säkert en mycket dum fråga?
  Betr Habaneran som du har inlagd nu så har jag på en avslutning i gymnastiken lånat en svart peruk och sjungit och dansat den.(Bara på skoj)  Då upptäckte jag hur svårt det verkligen är att dansa och sjunga samtidigt. Vad man måste beundra musikalartisterna.
  Kram, kram

  Gilla

 5. Anna-Lys

   
  Har Göran oxå hoppat av Feminismen?
  (uppföljningsfråga till Aniara nedan)
   
   

  Gilla

 6. Millroll

  Jo, nog verkar det som om Göran har hoppat av feminismen och hoppat in i skogsmulle-näringen. Där känner han sig nog mer hemma….?
  Roligt också att få besök av Anna-Lys igen…och två gånger t.o.m. Värmer ett "gammalt" bloggarhjärta ! Och det känns nästan som förr…fast jag kan ju inte gå in och svara i hennes blogg längre…däremot hann jag gå in och kolla en fin länk som hon har på sin sida högst upp, igår, före körrepet.
  Bigga har också hälsat på flera gånger och det gläder mig förstås också, men  hos henne kan jag ju fortfarande komma in och lägga in lite babbel….gissa hur många, bara idag !!!??
  Och så Aniara, då ? Var hade jag varit utan hennes kommentarer ? Jag vet inte om jag hade varit bloggare då, faktiskt ? Men det är inte mycket man vet…hehe…nu måste jag nog bege mig dit och kolla !

  Gilla

 7. san

  tittar in och tackar för uppmuntrande och trevliga kommentarer 🙂
  tack, tack
  och ha det så skönt i vårsommar värmen
  peace

  Gilla

 8. Unknown

  Tydligen skrev jag kommentarer i foto. Försökte att kopia över den hit och då fick jag med alltihopa. Hoppas att du kan läsa det iaf.
  Vi har visst väldig otur med våra kommentarer:)
  Kram
  bushby_153

  Tack för att du lade ned arbete på att tala om
  hur man gör. Jag lyckades inte i alla fall. Säkert är det något fel så att inte Mediaplayer fungerar eftersom jag försökt flera ggr.
  Jag bryr mig inte om detta nu. Märkte att jag iaf kunde gå in på din player så kanske andra kan höra musik på min.
   I musik har jag inlagd musik som min son gjort. Han lägger ned all sin fritid på det och en del är väldit bra. Även bandet som mitt barnbarn är med i och gör egna låtar har jag lagt in där. Har även lagt in URL på dessa men det hjälper inte.
  Tack för att du försökte, Jag är tydligen obildbar
  hi hi    Kramis från bigga

  den 11 maj 19:28

  Gilla

 9. Unknown

  Hej! Hurra jag har fått ljud men jag kommer nog inte mycket längre, men roligt att jag äntligen fått media player att funka. Tack för hjälpen
   
  kram kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.