Och barnen ska ju ha sitt….

 

 7:e luckan
 
 

 

Ja, det lär ju vara barnens högtid, "denna signade juletid". Det finns ju något fint i julens budskap, naturligtvis och eftersom den firas med anledning av ett barns födelse, så….

 
Jag tänker inte moralisera över julklappar till barnen, men ibland undrar man ju om det är riktigt nyttigt för dem. Stämningen bland barnen i skolan blir lätt upptrissad inför jul. En del orkar helt enkelt inte koncentrera sig på sitt skoljobb för att det blir så mycket undringar och funderingar kring vad det ska bli, eller…. o fasa..vad det inte ska bli…?!
 
Hur som helst kommer jag här med en liten smällkaramell i form av en "groda från floda", skriven och inspelad av samma musiker (Tompa och Mackan) som har gjort "Robot-apan", som jag berättade om häromveckan. Själv blir jag lycklig när jag hör musik för barn som är så välgjord och snyggt inspelad och med den där lilla extra knorren på. Det är man inte direkt bortskämd med. Jag tycker att det har blivit lite för mycket av "Mora Träsk" eller "minischlager"-varning på det mesta av barnmusiken. Inget direkt fel, men när det bara blir ensidigt upprockade gamla godingar eller små "vuxenwannabees" som sjunger halvtaskiga schlagers blir jag rätt ledsen. Bra då att barn kan få lite alternativ…(Hoppas nu inte att jag har trampat på någons ömma tår igen, men "musik, det är mitt liv det se…") och jag tycker det är viktigt att även barnen får det bästa !
 

8 kommentarer

Under BarnRadioKanalen

8 svar till “Och barnen ska ju ha sitt….

 1. Eric

  En groda från Floda var kul.

  Gilla

 2. Alistriona

  …ett leende på mina läppar sprider sig…in´t tramapr du någon på tårna, och om så är fallet så för de stå för dessa "kära"…alla har sina åsikter..men en åsikt kan alltid omprövas…om man nu tillhör dem som är sk.a "föränderliga"…vem tror du stor för det vi har uträttat fram till idag?..ja inte är de de som inte vågar bryta mönter..och se saker och ting ur ett "annat" perspektiv…som bara tror att man kan göra en sak på "ett" sätt….Julklappar ja, tänk…om vi istället kunde umgås mer..istället för att bara öka konsumtionen – i år kommer vi (igen) att slå rekord i julklappshandlandet, läste någonstan att snittet (!) per person, hur mycket var och en handlar för ligger på mellan 5-6000 kr – jag tycker den summan är helt otrolig!!! Frid vare med dig min kära Mirolll! Kram!

  Gilla

 3. Alistriona

  …Ursäkta alla felstavningar – blev lite "stressad" av det "ångande" loket som stod står och "stampar" här ovanför:-) kram igen!

  Gilla

 4. K

  I Nacka gallskriker dagisfröknarna och dagbarnvårdarna om de inte får komma på Mora Träsk. De (Mora Träsk) hyr in sig själva och arrangerar själva. De fyller salongen till bristningsgränsen och i foajén är det stor kommers med cd-skivor, T-shirts och vimplar. Publiken är jättenöjd och Nacka Kulturcentrum får en lysande besöksstatistik. Vad ska man säga??

  Gilla

 5. BeJi

  På något sätt tycker jag att det verkar som om synen på att vara barn har förändrats bland dessa barnunderhållningskreatörer. Det verkar ibland som om barndomen är något pinsamt som man helst skall komma förbi så fort som möjligt (därav alla Barnschlagerfestivaler och andra dylika program) och som om barn är lite korkade som inte fattar något om man inte skriker fram sitt budskap (nästan alla barnprogram – med den förfärliga kanalen Nickelodeon i förgrunden). Nu har jag iofs länge haft dålig koll på vad som serveras våra unga, men eftersom jag på gamla dagar blivit med barnfamilj så har jag lite bättre koll numera. Nog var Drutten & Krokodilen, Anita & Televinken, Staffan & Bengt och alla andra parhästar från min barndom betydligt mer högkvalitativa – för de utgick inte från att barn är idioter.
   
  Angående "Önskar" så får jag rätta mig själv. Jag har tittat igenom mina anteckningar – 11/8-delstakt var det och inget annat.
   
  Trevlig helg. /Bj.

  Gilla

 6. MAKI .......damen med rosor

  Hej och god helg=andra advent!
  Vilken fin julväntan Du har! Musiken mysig,,,,det var ju kul ide att ha sk. musik kalender!
  Tyvärr kunde jag inte höra en dag,pga skyddat ……ngt!
  Vår nationalsång är gjord av Fredric Pacius! OCH en rolig sak är att samma används även i Namibien och Estland!
  En av mina favorit julsånger är Sylvias julsång…….Då trillar tårarna! Sjöng i kyrkokören i barndomen,,,åinevåine!
  Som skrivet,,,önskar en trevlig fortsättning!
  m a k  i
   

  Gilla

 7. Aniara

  Erkänner mig skyldig på både första och andra punkten.Leksaker överröste jag sonen med i yngre dar. Kläder vart det mindre av.
  Kanske mest för att jag själv tyckte det var så himla kul med både Lego och så alla knasiga prylar som dök upp.
  Hm . ..
  Mora Träsk var stora redan då och en gång var vi faktiskt och såg dem. Helt hysteriskt ju!
  Som ett maranatamöte i kubik.
  helt matt efteråt.
  Lite kul, men mest skrämmande

  Gilla

 8. Eva

  Visst är det hemskt med julklappshysterin. Jag minns när jag gick i skolan, det var gräsligt då med, trots att det gått några år, när man kom tillbaka efter jullovet och alla skulle berätta vad de fått… jag hade fem yngre syskon och hemmamamma, vi hade inte så mycket pengar, jag fick inte så mycket julklappar, det var okej för mig, utan just då, när man hörde alla andra berätta och inte ville bli retad…. det hände att jag ljög ihop hela högar med klappar….
   
  Detta dilemma står vi inför i år… Min novemberlöning åts upp av csn (jag har inte kommit mig för att ändra från kvartalsinbetalning till varje månad) och barnens musikskola, den kostar tusenlappar, varför just nu bara…. men jag vill att de ska få spela, och så deras ridskola, det roligaste de har, vill unna dem det. Men som sagt, pengarna tog slut, inga pengar till julklappar… Jag får handla på postorder och skjuta upp eländet, för inte vill jag att de ska bli utskrattade i skolan när de berättar att de fick varsina par stickade sockar och en hemsydd drake….
   
  Och vad det gäller barnmusik tycker jag mig märka samma trend som överallt annars, dålig kvalitet (för det är ju bara barn) jättedåligt! Fast ibland får man ju se undantag. Mina barn har aldrig tyckt om Mora träsk (fast jag gillar tigerjakten…) När mina barn var små älskade de Nicke och Nilla och vem det nu var som tog över sen efter Pernilla, de sångerna kunde de utantill.
   
  Och nu har vi precis kommit hem från ett underbart söndagsskoledrama med tidsmaskiner, journalister och diverse bibliska personer, små barn som vimsade runt, en del trams, en del som viskade sina repliker direkt från pappret och så strålande skådespelande med improvisation som gjorde det kul (det var min yngste det, en teaterapa) och så min äldste som spelade fiol, han valde de två svåraste styckena han nånsin lärt sig…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.