Styrfart, styrfart, vart tog du vägen ?

 
 
 
Ja, det är som jag fruktade. Efter en faslig fart förra helgen och även i början av veckan så tacklar jag av sen. Och sitter här och stirrar ut i det blå. Nej, jag menar det grå. För så är det. Har inte så mycket emot kyla men under den råkalla, gråkalla hösten på gränsen tilll sammanbrott, känner jag att jag måste ta nya tag varje dag. Men varför klaga egentligen ? Jag lever ett bra liv på det hela taget, och att vara borskämd är att inte fatta hur bra man har det. Det är bara det där med orken. Hur får man energin att räcka alla dagar ? Portionerar man ut den i en massa lagoma små portionspåsar och hushållar med den noga och konsekvent eller lever man upp den hastigt och lustigt för att sedan släpa sig fram för resten ? Den plikttrogna håller förstås på den första varianten à la Spara i "Spara och Slösa". Fast å andra sidan hyllas ju hela tiden principen om att man ska leva varje dag som om den vore den sista. Man ska fånga dagen. Man ska ta vara på stunden för den kommer kanske aldrig igen. Och samtidigt då: Ta inte i för häftigt ! Bränn inte ut dig ! Ta inte i så att du spricker ! Bränn inte ditt ljus i bägge ändar.
 
 
Den försiktiga varianten är bra. Den hushållar på krafterna. Den ivriga sorten ger å andra sidan mycket av sig själv och får därmed normalt sett mycket igen. Om man inte får det däremot, det är väl då man till slut svälter ut sig själv. eller bränner ut sig. Men håller jag igen för mycket blir livet alltför snålt. Man räknar varje del av sig själv som man har delat med sig av och räknar varje bit som man får tillbaka. Girigt och missunnsamt. Sån´t är också mycket tröttsamt eftersom man då hela tiden väger och mäter allting och hur man än bär sig åt kommer man fram till att det är man själv som kommer till korta. Att "räkna med bråk" heter det ju och precis så förhåller det sig, för i samma stund som man kommer på sig själv med att överhuvudtaget börja räkna för- och nackdelar har man redan gått i fällan. Redan har man förpassat sig till de utsattas, de förlorades sida, för varför skulle man annnars börja räkna och kolla ?
 
Trött på detta idiotiska sätt att mäta och väga medmänsklighet och närkontakt i decimaler när allt handlar om vikten av att inte gräva ner sig i det man inte får utan att låta sig följa med i det positiva flöde som då och då drar med en på livgivande äventyr i stort och smått. Det som förtär mest tror jag egentligen är det att man tror att man ska vara så förbålt effektivt aktiv under hela sin vakna tid. Även om ingen säger det så finns det i bakhuvudet hela tiden en illasinnad figur som talar om för en att man inte är värd att trampa denna jord om man inte har ett ständigt stort eller litet projekt på gång hela tiden, och inte nog med det….resultatet ska vara synligt och det med omedelbar verkan.
 
 
Jag skulle gärna ha något att skylla på men jag tror inte att det bara är dagens hypereffektivitetshets som är roten till allt ont, för det är ju ändå vi människor som har varit med om att driva samhället hit. Min mormor, uppväxt på bondgård i värmland, berättade att hon och hennes syskon alltid såg till att ha något för händer ifall någon vuxen skulle komma in i rummet medan de satt och bara helt enkelt pratade med varann. Hade de inte det for de genast upp och började sopa golvet med den sopborste som de såg till att ha inom armlängds avstånd. Det var på 1800-talet, men det är ändå bara ett par, tre generationer tillbaka.
 
 
Det känns som om man kan sträcka armen bakåt i tiden och så är man där också.
 

10 kommentarer

Under Klagomål.

10 svar till “Styrfart, styrfart, vart tog du vägen ?

 1. Eric

  Strindberg föddes 1849. Det är inte så många som minns nu men det var en science fiction tid. Massor av science fiction blev verklighet. Men många av dom som levde då var fortfarande kvar i sjuttonhundratalet. Det är inte så lätt att vara med sin tid.Och spinningpass är inget simpelt. De är härligt antidepressiva. Endorfiner är fina att ha.

  Gilla

 2. Unknown

  Du skriver om din mormor och att de var tvungna "att ha något för händer." För min  del gällde att hålla sig undan  efter 4 km gångväg från skolan. Fick min far syn på mig åkte jag på att gallra rovor eller rycka bille och då blev det långa arbetsdagar.
  Önskar dig en fin helg

  Gilla

 3. Eric

  http://whynoteric.blogspot.comTänk om mina söner alltid kände att de behövde göra något vettigt när jag ser dom. Hm!Om du menar att det enkla är det sköna så håller jag ju med, men simpelt är nog inte riktigt rätt ord, men jag förstår.

  Gilla

 4. Anna-Lys

  Förvisso äro jag ej sååå fruktansvärt gammal, men jag lärde mig tidigt att stickor och virknålar medförde en stor respekt i hemmet, i alla fall vad gällde hankönen i familjen. Då förstod jag aldrig om de var rädda för "vapnen", eller ville vara näste man att få en tröja. I dag efter att ha läst din blogg börjar Lyset så sakteligen gå upp för mig :-)(( kräm )) 

  Gilla

 5. Anna-Lys

  Förvisso äro jag ej sååå fruktansvärt gammal, men jag lärde mig tidigt att stickor och virknålar medförde en stor respekt i hemmet, i alla fall vad gällde hankönen i familjen. Då förstod jag aldrig om de var rädda för "vapnen", eller ville vara näste man att få en tröja. I dag efter att ha läst din blogg börjar Lyset så sakteligen gå upp för mig :-)(( kräm )) 

  Gilla

 6. K

  Vacker musik!
   
  Hur hushålla med energin? Gör bara ROLIGA saker så får du tillbaka energi! Köp städnng 1/månaden och använd den tiden till något roligt. Som Eric säger; träningspass ger endorfiner som sitter kvar i timmar i bästa fall. Ännu bättre: träna, sola och sitta i bastun minst en gång i veckan. Köp en lök (tex Amaryllis) och se hur det känns när den växer (hoppfullt!)

  Gilla

 7. Benedictus

  Det finns många "måsten" i livet. Och de flesta verkar faktiskt bara finnas i huvudet på en själv. Andra runt omkring har nog mindre åsikter om vad man har för sig än vad man kanske tror, och även om de har synpunkter på det ena och det andra så kan man ju oftast strunta i det, det är ditt liv inte deras. Tror att man borde fundera över vad man VERKLIGEN tycker är viktigt i livet och fokusera på att göra det, att uppnå det och prioritera ner de där andra måstena. Oftast kan man faktiskt förbättra sin situation genom att tänka över vilka förutsättningar det är som hindrar en från att må bra och att göra något åt dem, att röja undan dem eller att förändra dem, genom att sluta göra vissa saker, eller att börja göra andra saker eller att få någon annan att göra det man inte själv vill eller hinner med. Men ibland finns det ju sånt som man önskar mest av allt, men som verkar ligga helt utanför din egen kontroll eller möjlighet att påverka, t.ex. för att denna önskan innefattar en annan människa, som inte vill detsamma som dig hur man än försöker. DÅ kan man bli deprimerad. Finns väl många andra exempel också, tog ett som låg nära till hands för mig själv just nu…
  Hm, blev väl mest en massa svammel av det här som vanligt.
  Men kram på dig och välkommen tillbaks till Göteborg, verkade som om du trivdes här ju =)
  Albert hälsar!
   

  Gilla

 8. MAKI .......damen med rosor

  Hej Millroll!
  Hur mår Du? Har det blivit bättre med hälsan?
  Jobbar Du …….
  Vad jag ser på Din sida….vilka underbara foton Du tagit på vårt hemstad……..helt fantastiskt…….
  Jag tänker gå ide, men får jag göra så att kolla Din sida…….bara för att längta……och lyssna på Din underbara musik.
  Jag lägger din sida på mina favoriter……koden finns ju kvar.
  Med alla bästa vinter hälsningar till Dig!
  Kram m a k i
   

  Gilla

 9. Anna-Lys

  Sparkar lite förstrött på tomburkenoch undrar varför icke ansiktslösamåste bygga sig en ny FacebookSo Looooong Schaslong

  Gilla

 10. Badaren

  Tänk att den gode Bobby´s låt håller än… Don\’t worry, be happy.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.