Dead-line!

Det känns helt OK nu för mig med att ha presenterat min idé så att jag inte går i ide med den över vintern. (-;))
Jag hör till den delen av mänskligheten som behöver en slags dead-line för att kunna utföra något vettigt. Och eftersom ingen arbetsgivare eller stipendiefond ännu finns i sikte får jag kanske använda mig av er bloggare att "sparka mig därbak" när jag ligger på latsidan. Helt rätt. Tack ni som svarade sist! Jag fick nya energier och kom igång på ett spår som jag tror kan vara det rätta. Tack vare Kerstins rop på konkreta exempel bestämde jag mig för att hitta en "röd tråd", en slags ramberättelse som kan ge stadga både för mig i mitt skapande och för barn och pedagoger. Det ena ger alltid det andra….Bigga har nog också rätt i att det förhåller sig olika för olika åldrar och olika människor, och att inkörsporten till kunskap kan vara olika. Dvs intresset för att lära sig kan vara olika beroende på från vilket håll man kommer. Och inte har en 6-åring och en 60-åring samma rörelsebehov, men båda kan ha glädje av att det finns flera möjligheter och ingångar till kunskap. Själv har jag alltid varit beroende av att se ett budskap i text för att förstå vad som menas, men kanske just för att jag först har hört det sägas eller sett det hända eller upplevt det på annat sätt så förstår jag också vad det har för betydelse.
Inom "Bornholmsmodellen" som är en metod som är som förberedelse för läsinlärning, som praktiseras i många, för att inte säga de flesta förskoleklasser, talar man om "förförståelse". Det innebär att man vet ungefär vad texten handlar om innan man börjar läsa. Jag var en gång på kurs, då vi som medverkade fick läsa en text som handlade om ganska svåra tekniska problem, med många tekniska termer i. Alla vi som var på kursen var ju lärarutbildade och hade god läsförmåga men ingen kunde läsa texten utan att staka sig eller göra fel betoningar. Just för att vi inte hade en aning om vad texten skulle handla om. Sedan fick vi prova en annan lika krånglig text, men där fick vi en väldigt kort introduktion om innehållet i texen och *vips* läste alla klockrent.
Jag tror att min "rörelsemetod" skulle kunna ha samma effekt på barn som inte har full koll på sig själva eller sin omvärld. Det återstår att se. Och ja, Eric, det är ju väldigt känslosamt med musik, och just därför tror jag på det. Det är känslorna som styr vår motivation och självklart tänker jag på att man måste använda musiken på ett sätt som inte gör att barnen blir skrämda av den. Men lång och varaktig erfarenhet säger mig att det vanligaste är att barn blir glada av den musik jag använder och inte rädda, så jag tror inte du behöver oroa dig för det heller….
😉
Och slutligen Aniara….jag har precis som du gått händelserna i förväg vad gäller sponsring, medarbetare, läromedelsföretag, etc….tänker på egen hemsida, också, och det är nog ett måste att vara lite i framkant. Går man in på sådana där hälp-till-starta-eget-företag-sidor på nätet så får man en ganska bra mall för hur man ska tänka. Och när….
Problemet hittills har väl varit att jag har tänkt på alla aspekter ungefär samtidigt och det har ju bokstavligen känts som om jag är ute och flyger en aning eftersom själva materialet fortfarande är på idéstadiet fortfarande. Alltså ingen riktig fast mark att stampa på än, när jag nu ska ut och starta egen "rörelse"….(Tänk vad mycket dubbeltydigheter det finns här i världen!)
Men som sagt….nu känns det som om proppen har gått ur och jag har fått ett litet rättesnöre som jag kan balansera vidare på och hålla mig i.
Återkommer…..;-)
 

8 kommentarer

Under Tid

8 svar till “Dead-line!

 1. Alistriona

  Mmmm…godkväll min kära Miroll..vi tar nog in saker o skeende på olika sätt, precis som vi lär oss på olika sätt..och också lär ut på olika sätt..vi måste bara bli medvetna om det..först. "Spegling" ja, undrar om allt är just det..att vi speglar oss i varandra..och ser det vi vill se, respektive ser det vi inte vill se..och då också väljer bort kontra väljer..Att läsa en bok eller en text..men "olika slags glasögon" är också intressant. Jag hade boken "Den som vandrar om natten" av Marianne Fredriksson som en klar favoritbok. men sen fick vi på en kurs som jag gick då i vuxenpedagogik uppdraget att läsa den utifrån just som pedagog eller "medvandrare"..och plötsligt.."förfulades" hela boken, och fick ett helt annat djup..blev inte glad över den upptäckten..ska jag avslöja, önskar dig en bra vecka! *kram*

  Gilla

 2. CrazyYoda

  …Jodå…längtan efter nät-gemenskapen blev för stark till sist…men även inköp av ny dator och snabbare bredband gjorde sitt till! 😉
  Blir antagligen lite mer datortid nu under den mörkare årstiden. Här händer det saker märker jag…får läsa igenom efterhand.
  ~Kram på dig~

  Gilla

 3. Unknown

  Undrar om du kommer att arbeta som konsult med din firma eller hur  ska  du lägga upp det ? Vända dig till barngrupper som har
  någon form av problem eller alla barn? Eller kanske gen andra lärare utbildning i ditt sätt att förmedla kunskap? Kanske jag ställer
  tokiga frågor men frågar man inte så får man inget veta.
  Hopps att du får en fin vecka 

  Gilla

 4. Benedictus

  Jag säger som min gamla mormor brukade säga till mig; "Go for it girl!" Ja det var innan könsbytet på 60-talet förstås. Det är spännande att se hur dina idéer tagit form och hur du nu tar sats. Är bara viljan stark så kommer det att gå vägen. Själv jagar jag inte nya mål eller mer att göra. Skulle helst av allt bara få ta det lugnt och gömma mig i nån mörk håla. Hm, det är ju det jag gör redan ju, så då är jag väl framme vid mitt mål. Ta det lugnt nu med pusslandet, det är ju ändå inte din starka sida… Eller min 😉
   
  Svärtan
   

  Gilla

 5. Eric

  Din metod är säkert jättebra med rätt sorts musik och rätt sorts pedagoger. Och rörelser och inlärning är en väldigt bra metod och lägger man sedan till musik så blir det ännu bättre. Men jag måste alltid lägga till ett men.Jag vet ju hur mina barn har haft det i skolan. Det är nästan aldrig lugnt och tyst i dagens skola. Om man skall kunna koncentrera sig så krävs tystnad och lugn. Det är något som borde återinföras i dagens skola. Och kanske även på dagis. Det var härligt när jag skolade in mina barn på dagis och vi sov middag allihop. Då var det lugnt och harmoniskt.http://whynoteric.blogspot.com

  Gilla

 6. Aniara

  Jag tror mer på musikens "helande kraft" än motsatsen, måste jag allt flika in med tanke på Erics farhågor. Känenr faktiskt inte alls igen det där med att musik skulle göra nån rädd. Fast jo, i skräckfilmer funkar den ju så t ex.Men annars, särskilt musik som du är med och skapar själv.Och idag har vi väl, tack och lov, kommit en bra bit bort från 60-talets (och dessförinnan) hemska musiklektioner då eleverna skulle gå fram en och en och sjunga upp. Många för att helt rått bli dissade av musikfröken (var det ju oftast) och bli stämplade med ett stort "Du kan inte sjung" i pannan.Fast, hm, kanske finns lite kvar av det på sina ställen, vad vet jag.Dock, en annan liten varning kanske kan vara på sin plats: Ingen Gullan Bornemark-feeling på det hela, tack!Eller så . . .. 😉

  Gilla

 7. Aniara

  Jösses, skriver som en illiterat kråka gör jag visst!Sorry

  Gilla

 8. Badaren

  Musik är källan till glädje, och glädje inspirerar till rörelse.
  Följdaktligen borde musik spridas via hälsokostbutiker.
  Ja …eller… men en sak är säker, och det är – mer musik åt folket.
   
   
   

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.