Going Wild West ?

Nej, du behöver inte slå på nån dum TV-kanal längre för att få se lite pang-pang från förr. Jo, det amerikanska folket har levt i någon slags posttraumatisk chock, men så…in från vänster, från oväntat håll, kommer han som löser allas kris. Det finns lösningar och det finns lösningar. Vem är jag att säga vad som är rätt eller fel ? Jag kan bara konstatera att den här gången löstes situationen på ett högst traditionsenligt amerikanskt vis. Och ingen annan än the sheriff, ”the good guy” kunde ha gett order utan att själv bli halshuggen på torget, på kuppen. Nej,det är inte krig, det är bara ”a good old western” där den gode vann över den onde till slut. För ingen sann demokrat vill väl hänga Obama och inte ens en republikan kan väl numera säga annat än att ”the sheriff” äntligen har vuxit upp och blivit ”en riktig karl” ?
(Jag är den förste att heja på Obama, men det här är mer en genomgående trend i det amerikanska samhället, som jag ser det.)

Ja, Usama bin Ladin har gjort mycket ont, men det finns så många krigsherrar från förr som har ställt till med nog så mycket elände och död men som har sluppit lindrigare undan. Inte minst de från forna Jugoslavien, som fick stå och ljuga inför rätta, dag ut och dag in. Många skulle säkert känna lättnad om en och annan av dem också hade fått ett skott i pannan, men det värsta är att det kommer alltid träda fram nya ”prinsar” efter dessa avrättade. Ska vi skjuta av allihop?

Det enklaste sättet är naturligtvis att dela in mänskligheten i ”de onda” och ”de goda” och sen gör vi oss av med de onda på det ena eller andra sättet. Men hur bestäms vem som hör till vad, och vilka bestämmer vilka som är vad?

Kanske någon är lättlurad och gör en dumhet. Kanske någon är hotad till livet och därför känner sig tvingad att utföra ett illasinnat dåd. Kanske inte alla dåd är ondsinta från början, men blir det ? Och om man är korkad eller lättlurad, eller har en annan åsikt …är man per definition ond då?

Men när till slut alla onda är undanröjda kan vi kanske sova gott om natten – eller är det så att människan behöver ett hot utifrån för att kunna framstå som de praktexemplar de är själva och hålla sin omgivning i schack på ett lagom överförmyndaraktigt sätt. Om det inte hjälper tar man gärna ”Gud och hela härligheten” till hjälp för att stärka sin egen självtillräcklighet.

Nej tack! Jag drar varken österut eller västerut. Jag lekte indianer och cowboys när jag var barn, med eget hölster, pistol och hatt. Vi sköt varann och sa: Pang, du är död! Sen fick den döde räkna till 10, så var han levande igen. Vi var lagom onda och goda och alla överlevde varjde dags uppgörelse. Men jag behöver inte leka den leken längre.
Jag är stor flicka nu…;-)

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Going Wild West ?

  1. Så sant, min kloka vän. Skriver under på allt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.