Allhelgona

Pappa ville aldrig gå till kyrkogården på Allhelgonahelgen. Inte annars heller, kanske. Någon gång lyckades väl mamma tjata iväg honom för hon ville se till sin mamma och även sina svärföräldrar, eftersom inte sonen själv var intresserad.

Alla tyckte nog att han var minst sagt tjurig. Men så här i efterhand kan jag undra om det var någon som frågade honom varför. Varför han egentligen inte ville? Jag tyckte aldrig att jag förstod, men som barn undrar man inte så mycket över sånt. Nu har jag gift in mig i en släkt vars högsta nöje, bland de äldre, var att gå runt på kyrkogården i hemorten och se var alla släktgravarna låg och vilka det var som låg där.
Jag tänkte på min pappa varje gång och undrade vad det var som hindrade honom. Det hela var ju ganska gemytligt och sammanhållande.

Jag får aldrig veta svaret. Det enda han sa var att, ”det gör detsamma…de är redan döda”. Han var ju ateist, så det var ju inget konstigt med det, men de döda var kanske inte riktigt lika övertygade. Och inte mamma. Men det bar honom emot.

Nu är det första allhelgonahelgen utan pappa i livet och nog tänker jag på honom, men inte skulle han visa tacksamhet om man gick dit just idag. Det känns lite konstigt men för pappa var det viktigaste att få höra vacker musik och dricka något gott före maten, att träffa sina nära och kära och ha trevligt. Men musiken var viktigast. Eftersom mamma inte minns om han lever eller inte är det ingen bra idé att ta henne till graven och därför får han ligga där ensam och o-besökt men jag läser att en  brorsdotter, en musiker, har haft konsert ikväll och spelade särskilt starkt och vackert  till sin farfars ära. Själv satt jag hemma och skålade för pappa  med vin.

Han känner sig nog hedrad, och glad för vår skull att vi slipper stå på kyrkogården till hans ära. ”Det gör det samma”, säger han nog. ”Jag är ändå inte där. Jag är där musiken och vinet flödar”.

Det tror jag också! =)

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.