Slit och släng?

När jag växte upp – på 60-talet började jag skolan – började man prata om ”slit och släng”- samhället. Och det var positivt då. Man skulle inte hålla på med gamla opraktiska ting och möbler. Allt mörkt och tungt skulle ut och allt ljust och lättskött skulle in. Samma tänkte man kring arkitektur. Inga mörka gamla lägenheter. Riv hela rasket. Bygg nya ljusa med mycket glas. Och så har det fått hålla på. Ibland har man protesterat…de nybyggda husen är så mycket sämre byggda än de gamla, men…vad gör det? Man kan ju alltid riva och bygga nytt. Få nya rikare hyresgäster – och fler…

Detta bildspel kräver JavaScript.


Kanske är detta en moral som går igen i hela samhället. Riv allt det gamla, oavsett kvalité, och bygg ett nytt provisorium.  Skrota alla gamla läroplaner och hitta på en ny…….Strunta i beprövad kunskap – uppfinn en ny!
Riv hela skolbyggnader också, för säkerhetsskull, så att varken barn eller lärare kan fortsätta på den inslagna beprövade kunskapslinjen. Nu är det passé! Entreprenöriell kunskap ska det vara. Har vi tur kommer en vacker dag en entreprenör och vill bygga en ny skola där alla barn bor. Ja, tur bör man ha eftersom det hittills har projekterats dåligt eller inte alls för skolor i den nya bostadsområdena i Hammarby Sjöstad, t.ex. Många barn, men få skolor.
Tänker man när man vill riva en skola på Kungsholmen där det går så många barn att inte alla får plats? Tänker man, eller gör man som vanligt…låter plånboken styra?

Jag förstår om man inte har trott att skolans lärare behöver planering  inför sina proffsiga lektioner utan flum – det är ju just brist på planering och framförhållning som styr bostadsbyggandet.  Har inte politiker planeringstid heller, eller har de inte ens lärt sig stava till det? 😉

Jag är lite extra förvånad och upprörd eftersom det är ”min” skola som är på tapeten för rivning härnäst. En skola som under många år har varit populär och eftersökt. Där lärare har fått fina pedagogiska priser och barnen står på kö för att komma in på någon av skolans 6-årsverksamheter. Men vilken av dagens politiker i stadshuset bryr sig om det?

Nej, det kan ju inte bli så…Kan man verkligen kasta en lång tradition av kunskap och pedagogik i stadsgruset för att börja bygga något nytt….?

Men det är klart…kan man slå i mer än halva svenska folket att Nya Moderaterna är ”Såååå mycket bättre” än det gamla, så tror man väl sig om att kunna lura i dem vad som helst.

Vad sorgligt när alla vi till sist upptäcker att det är samma gamla trasor och lump som alltid. Samma fördelningspolitik och unkna mäniskosyn som alltid fast man försökt skyla över den med inglasade gallerior och glittriga arenor, festliga slogans och elitsatsningar på luftslott. Man satsar på forskning men inte från grunden utan från ett sagoslott. Inga elitforskare från utlandet har råd att forska här eftersom det kostar för mycket vilket innebär att det inte är elitforskarna som kommer hit och inspirerar utan de som har ekonomisk möjlighet. Samma med alla studenter utifrån som inte har någonstans att bo i Stockholm eftersom det naturligtvis inte har satsats något på dem utan pengar eller kontakter.
Men i ord bygger alliansen luftslott – i handling raserar man allt som skulle kunna bilda basen för en elit.

Varsågod – Nu har jag gett landets och stadens styrande ett ”nytt” ord att begrunda och fördjupa sig i, nämligen:

PLANERING!!!

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.