Det dunkelt tänkta. Dag 49, # Blogg100

image

Det kan talas klarspråk och det kan talas dunkelheter. I nutida nyhetsflöden diskuteras en fd bostadsminister – om vad han ska ha sagt och vetat vid olika tillfällen, och det talas om en författares krönika, om hurvida det är girigt av staten att ta ut skatt av folket eller inte. Och när ytterligare en artikel har skrivits kan vi idag läsa att Lena Anderssons text var menad som satir

I vanliga fall skriver hon glasklart och dissikerar språket och innebörden med skalpellens exakthet. Det är nästan alltid en njutning att läsa, även om jag inte håller med alla gånger. Men sällan har jag läst hennes texter som satir, så varför just nu?

Den där artikeln om ironi förvillar. Som om jag vore dum i huvudet som inte förstår det alla andra borde förstå.

Och jag tänker, att visst kan språk vara fantastiskt när det leder till att människor förstår varann, men när det leder till att vi ska missförstå varann…?

När en bostadsminister eller hans omgivning lägger ut dimridåer så att ingen till slut vem som sa vad och var eller när och till vem?
Känner vi oss inte lurade då?

När en författare använder sitt språk så till den milda grad att det krånglar bort själva andemeningen…. Är det meningen att vi ska bli bortkollrade och grundlurade då, eller ska vi tänka i nya banor?

Lite besviket läste jag hennes lördagsbetraktelse, men tänkte först att hon ”skojar”, men sen tänkte jag att det finns nog en undermening som inte jag begriper. Lustigt nog tänkte jag aldrig att jag har rätt och hon har fel, eftersom Lena Andersson inte kan ha fel….

Men nu tänker jag att  vad hon än tycker har hon uttryckt sig felaktigt och direkt dåligt, eftersom vi läsare inte tycks förstå vad hon menar eller om hon menar det hon faktiskt skriver.
På det sättet håller jag med Åsa Lindeborg om att Lena Andersson skriver elitistiskt.

Det är inte riktigt ”fint” att skriva så att läsarna förstår vad man skriver, och/eller att de förstår att man inte menar det man menar att man har skrivit.

Och nu skrev visst jag också en text som fördunklar en smula…

Vad sa jag?

Håll till godo! 😊

image

Om inte annat, var i alla fall Globen upplyst denna morgon…. 😉

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.