Tjechov och vardagen

Nu har jag det ! Det är Aftonbladet som äntligen har visat mig den rätta vägen, för där står idag ett Tjechovskt citat: "Vilken idiot som helst kan möta en kris – det är det dagliga livet som tröttar ut en".
Så väl känner jag igen mig i detta att det krusar sig i hårbotten. Kanske inte ännu, när gräset fortfarande är grönt och jag fortfarande kan cykla i shorts till jobbet, när det är en utmaning varje morgon att möta barnen i skolan eftersom vi  inte har lagt ett vettigt schema än. Nöden är uppfinningarnas moder och kreativiteten står  på helspänn än ett tag. Men, sen i november blir det en annan visa. Gråa kalla morgnar, och för kyligt och halt för att cykla. Jobbet går på mer rutin, schemat är fastlagt, mörkret sänker sig innan man har fått sitt eftermiddagskaffe och man undrar varje gång väckarklockan ringer om man har ställt den fel. Måste vara mitt i natten ! Ettans buss är knökfull och det är stopp i tunnelbanetrafiken. På gröna linjen sitter man fast mellan Hötorget och Rådmansgatan i en halvtimme. En sådan här ljuvlig morgon för några år sedan mötte jag en studiekompis från Musikhögskolan på en av alla dessa överfulla bussar. Vi "uppdaterade" oss på varandras förehavanden  och när hon fick klart för sig vilken typ av arbete jag hade fällde hon kommentaren: "Åh, då är du en sådan där vardagshjälte!"  Jag kände mig alldeles varm och glad och för en gångs skull riktigt betydelsefull i mitt yrkesverksamma liv. Det var naturligtvis inte första gången jag kände mig betydelsefull i mitt jobb, men jag tror aldrig att någon utomstående har förstått att uttrycka det på det sättet.
Återigen detta med tid ! Den där dagliga utnötande tiden som man hellre skulle vilja förvalta på ett bättre sätt än att undra när den tar slut eller längta efter en kommande ledig tid så att man inte märker den som pågår. Visst har jag en viss vana att förvalta vardagstid; Jag cyklar en vacker väg till jobbet (fast den tar lite  längre tid ), jag tar en cappuccino i Söderhallarna på mina lediga fredagseftermiddagar, går ut och tar en öl och skrattar hejdlöst med körkompisar efter tisdagsrepetitionen, skriver bloggar och gör musik med datorns och synthens hjälp, lagar och äter (när min sambo lagar) god vardagsmat, umgås med mina/våra katter…..ja, jag lever i stort sett ett bra vardagsliv. Men ändå kan den vardagliga trivsamheten också gå i stå, ända tills man märker att man inte kan ta den för givet…naturligtvis inte! Vad händer om Stockholm drabbas av en terrorattack, exempelvis ? Då blir även den vardagliga tiden dyrbar. Trots detta måste väl vi alla någon gång förändra våra vanor, om än aldrig så lite, för att vi ska fatta att vi verkligen lever och att vi sätts på prov lite oftare. Att vi utmanas. Jag är den första människan att bejaka trygghet och lättja, tro inget annat, men dessa behagliga tillstånd som trygghet och lättja ger upphov till kan ju också i sin tur befrämja en slags tomhetskänsla. Blev det inget mer…? Är det bra så ….? Är jag nöjd nu …? Jag tror att man måste lära sig att försöka möta tomheten utan att fylla den med allehanda bjäfs såsom " fredagsfylla", cigaretter och diverse onödiga dokusåpor (hur lätt det är att undvika dessa storheter vet bara du själv). 
Men vad ska man då fylla den där eländiga tomheten med, undrar du väl då…Ja, det vet ju inte jag, men om man har provat ett tag kanske man verkligen känner vilka behov man egentligen har. Det kanske är ett önsketänkande, men att önsketänka är ju också ett sätt att möta tomhet…och att dagdrömma. Det är jag nästan expert på för egen del.
För övrigt vill jag tacka Aniara för det där "ctrl-c -rådet" ! Genast känns det lite lugnare. Jag behöver inte flumma bort mer tid än nödvändigt.
 
Till "badaren" vill jag säga ( med glimten i ögat): – Va ? Kan man uttrycka sig så kortfattat ? Ja, jag har redan funderat på att radera bloggposten"….ska nya röster sjunga…", men gör det inte för att poängtera att alla gör sina misstag ibland och det är ju skönt att inte ens jag (?)är en perfekt bloggare…men på`n igen !

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.