Rätten att döma över levande och döda…

 
 
Jag undrar också, precis som någon gjorde i kommentaren till min förra blogg, varför man ska gifta sig i kyrkan. För min egen del har det aldrig varit intressant, men jag skulle aldrig vilja ta mig friheten att döma över andras rätt och möjlighet att bestämma över sin kärlek och vilja att befästa den i kyrka eller stat. Vill Kalle och Anna gifta sig i kyrkan så önskar jag dem helt enkelt lycka till. Vill Urban och Knut också göra det anser jag inte att jag är en bättre människa än dom utan måste lämna till dem att bestämma över sina liv. Såvida ingen av dem är minderårig eller har gjort något straffbart. Men det gäller ju alla människor. Det var inte länge sedan som homosexualitet betraktades som en sjukdom och därför bestämde man sig inom RFSL för att alla homosexuella skulle ringa och sjukskriva sig en bestämd dag och säga:-"Du, jag känner mig  lite homosexuell idag så jag tror att jag måste stanna hemma"…..då uppdagades det absurda i det hela, när så många fullt normalt fungerande och dessutom friska människor på en och samma dag uteblev från sin arbetsplats. Alltså var man tvungen att ta bort sjukdomsstämpeln på de homosexuella.
 
I gårdagens lucköppning ville jag ställa frågan om de homosexuella just för att jag anser att ett samhälle där t.o.m. mördare och nazister och tjuvar och terrorister har större möjlighet att bestämma över sitt kärleksliv än de homosexuella, är sjukt.
 
Vilken annan person som helst har rätt, eller för all del tar sig rätt (Vem har sagt att det är en mänsklig rättighet ?) att "skaffa barn" utan att fråga någon annan än den som han eller hon har valt som sin partner (I vissa fall inte ens det). Inte alla människor är alltid lämpliga som föräldrar, men det har ingenting med sexuell läggning att göra !
 
Alltså…i ett sant demokratiskt samhälle som vi väl anser att vi vill leva i, måste alla straffmyndiga människor få ha rätten att bestämma över sina egna liv och bestämma hur de vill framleva sina dagar.
Om inte jag har utfört någon straffbar handling och följer lagen borde jag alltså få ha rätt att bestämma över mig men inte över någon annan. I så fall levde jag väl i ett feodalt samhälle. Och det betackar jag mig för.
 
Nu har jag sjungit ut….här får någon annan ta över…

10 kommentarer

Under Kärlek och politik

10 svar till “Rätten att döma över levande och döda…

 1. Unknown

  Lovar jag ska läsa allt efter morgondagen, då jag ska ha middagsgäster. Ville bara berärtta att jag har gjort en lista med sonens alla låtar på min sida. Tryc equality och sedan ligger alla låtar där och tryck hifi kommer musiken.
  Återkommer

  Gilla

 2. CrazyYoda

  …Hmm?
   
  Angående (könsneutrala) äktenskap…
   
  Naturligtvis har alla människor samma unika värde…men detta leder inte med någon självklarhet till att det är en rättighet att kalla alla relationer för ”äktenskap”.
  Äktenskapet är ju idag omgärdat av ett flertal begränsningar…t.ex. så får ingen gifta sig med en minderårig…en nära blodsförvant eller med ett flertal personer samtidigt.
  En annan begränsning är att det ska vara en man och en kvinna…Ingen av dessa begränsningar påverkar väl någons människovärde…vad jag kan förstå!?!
  Vad kommer sedan nästa steg att bli…legalisering av mångifte…eller??? 
   
  …Däremot tycker jag att Partner-skap är ett utmärkt allternativ/komplement till de rättighetsförklaringar och definitioner…som idag finns inskrivna i våra lagar och förordningar.
   
   
  Angående "anförskaffande" av barn…
   
  ”För att kunna uppnå en fullständig och harmonisk utveckling av sin personlighet, bör [barnet] växa upp i en familjemiljö, i en omgivning av lycka, kärlek och förståelse.” ”Barnet skall ha rätt att, så långt det är möjligt, få vetskap om sina föräldrar och bli omvårdat av dem.”
  ~FN:s barnkonvention~
   
  …Om sedan denna sk. Familj består av man -och eller kvinna/2 män/2 kvinnor…eller i vissa fall kanske även mormor eller farmor med eventuell partner…är väl av mindre betydelse!?!
   
  *May The Sense Be With Us*
   
  //~CrazyYoda, In one\’s right mind…
   

  Gilla

 3. jojjo

  Ojoj, vart ska man börja?!?! Blir som vanligt både arg och ledsen.
   
  Jag kan bara inte förstå Varför och Hur det kan vara skillnader mellan människor. Varför bara en del har vissa rättighter medan andra missunnas dessa.
  Som i detta fallet äktenskap och föräldrarskap.
  Att få gifta sig i kyrkan, självklart! För alla som vill! Och att Gud skulle ha något emot det går emot allt vad kristendomen är för mig. Trodde att kärleken var den övergripande frågan, att man ska älska sin nästa och att Gud skapat alla till sin avbild. Om han "misslyckades" på ca var 20:e person så kanske han inte är så allsmäktig..??
  Sen är det ju såklart inte alla som Vill viga sig i kyrkan, men bara att den diskrimineringen finns är i mina ögon skrämmande. Är min kärlek inte lika mycket värd som någon annans kärlek??
  Och om prästen inte vill… Ja, då tycker jag att han/hon borde fundera på att byta jobb. Eller som alternativ inte tillåtas att viga heterosexuella heller.
   
  Angående föräldrarskap. Värre… känslig fråga för mig då jag så väldigt gärna skulle vilja ha barn i framtiden. Blir ledsen av att en del människor inte unnar mig det. Och att barnet kommer att fara illa av två personer som älskar det… Kommenterar inte det mer.
   
  Bra ämne!
   
  Drömmen skulle vara om man kunde få bort alla "men"… "Jag tycker det är okej med homosexuella, MEN…" 
   
  A L L     K Ä R L E K    Ä R      B R A     K Ä R L E K!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   
   

  Gilla

 4. Unknown

  Tycker du det är problem för homosexuella idag? I skolan i de högre klasserna är det nästan inne att vara homo idag
  och jag såg flickor som dansade på studentbalen som var öppet emot att dansa med killar. De har sina egna galor. Det har inte vi heterosexuella. Tycker att folk ska få vara som de vill, men det vor ju synd om alla skulle vara homo  för då vore det väl stor risk att människosläktet skulle dö ut.
   
  Har vid ett par tillfällen varit med om kyssgalna kvinnor som gjort närmanden och det har jag inte tyckt vara roligt
  men det är samma sak med män som man inte är attrakterad av . Dom gillar man inte heller att de gör närmanden.
  Må så gott!
   

  Gilla

 5. Henrik

  Personligen tycker jag att ingen borde få gifta sig i kyrkan. I Tyskland fungerar det så att alla äktenskap är borgerliga och att inga samfund har vigselrätt. Så tycker jag att vi kan göra i Sverige också. Sen tycker jag att äktenskap per definition ska vara könsneutralt; gör helt enkelt frågan om vilka som står att gifta sig till en oväsentlighet. Hasse och Henrik kan lika gärna gifta sig som Hasse och Lisa. Och naturligtvis ska alla ha samma rättigheter.
   
  Den som ändå vill ha en välsignelse över sitt äktenskap från sitt samfund vänder sig sedan dit. Om man kan tvinga religiösa samfund att välsigna äktenskap vet jag inte. Som icketroende är inte det viktigt för mig, men jag inser att inte heller mitt förslag löser alla problem för de troende. För mig är dock det viktiga att alla, oavsett kön har samma rättigheter inför lagen.
   
  På frågan om samkönade äktenskap kan leda till månggifte har jag en kommentar. Det är inte säkert att ett beslut alltid leder till ett annat (man kan inte förutsätta det, och det har med människors inställning att göra, inte nåt slags okontrollerbart sluttande plan). För min del är månggifte helt okej- om de inblandade vill ha det så. Överhuvudtaget tror jag att moral är kontrakt mellan människor och att människor själva kan bestämma vad som bör vara tillåtet. Eller jag hoppas att de kan det, annars står vi vid avgrundens rand. Igen.
   
  Hasse
   
   

  Gilla

 6. Anna-Lys

  Kalle vill prompt gifta sig i kyrkan ….men det vill inte jag.<Anna>

  Gilla

 7. Anna-Lys

  Förövrigt "greppar" jag inte riktigt problemet … ska läsa in mig bakåt i din blogg.*kram*< Anna-Lys>

  Gilla

 8. Eva

  Det är lustigt det där, eller ja \’lustigt\’ är nog inte ordet egentligen. Men det har blivit så att man får säga nästan vad som helst om vad som helst nu för tiden men så fort man råkar säga något om homosexuella så blir det ett fruktansvärt rabalder! Tänk om vi som är medlemmar i frikyrkor skulle ta så illa vid oss av allt skitprat t ex? Alla dumma fördomar och vanföreställnignar och ren elakhet som folk öser över en hela tiden, men det är okej, vem som helst får säga vad som helst då, men absolut ingenting om homosexuella.
   
  De kan väl få gifta sig, men är det rätt att tvinga en präst som tycker det är fel, att viga dem? Är det skillnad på övertygelse och övertygelse då? Ska de homosexuella få rätt jämt enligt sin övertygelse och prästerna vika sig och svika sin övertygelse?
   
  Säga vad man vill om homosexuella, men det kan ju inte varit menat så i alla fall, mänskligheten hade blivit väldigt kortlivad då. Men som det ser ut i världen kanske det hade varit lika bra… Och kanske går det dithän, för nu är det nästan vanligare att vara homosexuell än hetero verkar det som, i alla fall bland kändisar hur det nu kommer sig. Någon som har en teori om varför så många kändisar är homo? Jag vågar inte göra några gissningar för då får jag säkert dom nertryckta i halsen sen, eftersom homosexuella är fridlysta.

  Gilla

 9. jojjo

  Det här med om prästen vill välsigna eller inte… Tror inte att det är många homosexuella som vill att välsignelsen ska utföras av en präst som är emot det, blir ju verkligen inte från hjärtat. Det är det enda som är bra med prästdeklarationen (listan med präster som är EMOT att välsigna homosexuella)… man kan kolla och utesluta dom man inte delar åsikt med. Jag personligen skulle aldrig vilja bli välsignad av en person som skrämmer mig och som enligt mig inte verkar genom den Gud som står för kärlek.
  Och vad har homosexuella för övertygelse? Att de intalar sig själva att de är lika mycket värda som sin hetrogranne??
   
  Håller även med Hasse om att alla vigslar borde vara borgerliga.
   
  Och att det blir väsen när man tar upp homodebatten… Ja, det är ju människor man pratar om. Diskriminering av människor. Ingen ras eller tillhörighet, utan individuella människor som ska behandlas värdigt om med samma rätt som alla andra!!
   
  Homosexuella kändisar… jag kan inte räkna upp sådär jättemånga… Det sägs att ca 5% av sveriges befolkning är homosexuella så det stämmer nog ganska bra i kändisvärlden också.
   
  F R I D E N S

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.