oviss längtan efter något som förhoppningsvis kommer tillbaka….

 
Saudade är ett portugisiskt ord som är svårt att översätta, vet jag nu, men här kommer en länk till större kunskap om en oviss längtan efter något som förhoppningsvis kommer tillbaka. Även i musiken tycks ordet ha stor betydelse. Nog anar man både vemod, en gnutta sorg och faktiskt en strimma av hopp. Man ska aldrig säga aldrig….kärleken or whatever…kan alltid komma tillbaka, om än i en oviss framtid. En av Brasiliens stora musiker har gjort dagens musik. Nog anar man lite 60-tal här ? Och visst har 60-talet haft en trendens att komma igen och igen, inte minst i musik och mode. (Undrar hur det blir med politiken ?) Vilket alltså ger åtminstone mig hopp om att inget är förgäves…..fast sångens titel betyder visst "no more saudade".
Hmm..bör nog skaffa mig ett portugisiskt-svenskt lexikon innan jag pratar ännu mer i nattmössan.
 
Vid närmare eftertanke misstänker jag att det har en likhet med själva livet….ordets betydelse, alltså ?

7 kommentarer

Under Tid

7 svar till “oviss längtan efter något som förhoppningsvis kommer tillbaka….

 1. Eva

  Ha, nu blev jag först för en gångs skull!
   
  Ska man tolka \’ no more saudade\’ som att personen som sjunger inte har kvar den där ovissa längtan eller har slutat hoppas eller något åt det hållet? Jag kan kanske sjunga med i så fall… Jag har en vänskap som jag har gett upp hoppet om, en rätt jobbig historia, som jag ska försöka skriva en blogg om framöver.
   
  Men vad jag egentligen tänkte tala om när jag kom hit var att jag har tröttnat på min skumma blogg som bara kastar ut folk så jag har skaffat mig en till. Jag tänker dubbelblogga i början så får vi se var jag bestämmer mig för att stanna sen, http://reflectionsofrachel.blogspot.com/ kanske inte strular så men å andra sidan kan jag ju inte ha någon musik där… Välkommen att hälsa på mig där!

  Gilla

 2. Aniara

  nää usch och fy!
  Vet inte vad du la in för för musikfil, men jag mitt dumma fån gav till lsut med mig och tillät media player att göra en "ecurity update" och se då talar den minsann om för mig att den üppnåt maximum issues eller vad det var.
  Hoppas inte jag fått in nån jämra polis i datorn . . ..
  Suck
  Kommer på rak arm inte på hur den där låten går, fast borde förstås veta det och kanske gör det om jag bara hade kunnat lyssna….
  Annars har jag en annan gammal brasiliansk låt i huvudet som har nån text i stil med att "tristessen har ingen ände, men det har ensamheten"
  Jaha det var det
   

  Gilla

 3. Aniara

  Men du, det är en licensskyddad fil du lagt upp.Nån har packat den i .wma format och inte klickat ur (eller möjligen klickat i ) skyddat-rutan.
  Fast egentligen lär det vara en nej- och en ja-ruta.
   Och då skall man förstås välja nej…
  Och nu skall jag snart ge en föreställning i ämnet …"så gör du när . .."
  😉

  Gilla

 4. Alistriona

  Mmmmm…Portugal…har bara varit i Lissabon..men bara på en genomresa vidare långt söderut..så egentligen har jag "inte varit där"…men skulle gärna åka till Allgarve-kusten..och bara "vara"….njuta av värmen..maten..människorna…mmmm..har vi inte alla en "oviss" längtan efter något..något "mer"…något "annat"…"att våga låta tankarna fortsätta….ut.., för att återkomma..och skapa något "annat"…(oj, det blev appostrofer i appostrofen…inte meningen..men men.)…kramar sänder jag dig min kära Miroll…

  Gilla

 5. Queenie

  Ibland behövs inte några ord alls…kram och trevlig helg/Q

  Gilla

 6. Unknown

  Det är lika för mig som för Aniara att jag nått mitt maximum och det har jag misstänkt länge för mig iaf hi hi.  Kanske beror det på att jag har tagit in Internet Ex. nr 7 och även Mediaplayer 11 VM eller något men tyvärr har jag förbrukat min licens eller vad det stod.
   
  Tyckte nog inte så bra om 60-70 talet som helt förstörde Sveriges ekonomi.
   
  Kramen till vänsterradikalen

  Gilla

 7. Anna-Lys

  Saudade … är mer som en längtan efter sina drömmar, eller en längtan efter längtan. Alltså en längtan efter något som egentligen alldrig funnits.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.