Tid, förvandlerska….

Tid – förvandlerska, tid – förstörerska, tid – förtrollerska,

kommer du med nya ränker, tusen lister för att bjuda mig en tillvaro

som ett litet frö, som en ringlad orm, som en klippa mitt i havet?

Tid – du mörderska – vik ifrån mig!

 
Så skriver en känd poet. Vilken ?

Här i västerlandet säger man att "tiden går" och i österlandet säger man att "den kommer", och det låter onekligen trevligare om det bara inte vore så att den rusar emot dig utan stopp. Så kan det ju faktiskt upplevas ibland. Antingen reagerar du då med "anfall är bästa försvar" vilket kan leda till total konfrontation som i sin tur oftast leder till att du mår fysiskt och psykiskt illa av det, eller så går du helt enkelt och gömmer dig. Avsäger dig dina plikter och nöjen och stannar världen i en skymd vrå för dig själv.

Men finns det då inget mellanting ? En balans i livet. Där man hinner både få och ge, och vila lite dessemellan. Jag inbillar mig ju att vår tid är mer stressad än någon annan trots alla tekniska hjälpmedel som ska ge oss mer tid för annat, men att döma av raderna ovan så är tiden ett tidlöst problem, eller åtminstone en faktor att hela tiden ta ställning till. Att i tid och otid bli avbruten av annat än det man önskade sig. Och när sedan ett hav av tid oväntat infinner sig, minns man inte vad man ville göra av den…egentligen !

Så är det nog…För mycket och för lite skymmer allt. Ska vi då behöva ge oss för det gamla hederliga, men tråkiga ordet "lagom". Vad är då lagom ? Det är precis det…varken för mycket eller för lite….helt enkelt "perfekt" !

Säger man "perfekt", låter det i alla fall mindre tråkigt och mer perfekt.

Men lagom tid ?

"Hon levde lagom länge"….kan man säga så ? Och vem bestämmer vad som är lagom ?

Det gör nog bara du….och tiden du använder för att leva. Om någon säger:"Hon levde egentligen inte", menar denne någon då att hon slösade bort sitt liv (och tiden), eller att hon använde tiden så effektivt så att hon inte hann uppleva den, och därmed inte själva livet…… ?

Hmmm….Sug på den karamellen ett tag….  

See You ! In times to come…..

Tid för bad ? Ja, redan igår enligt dessa gossar, som ropade "jävla kärring" efter fotografen. Mycket står man ut med, för konsten…

 

Musiken idag heter Elvor (för att det är nästan bara "elva-ackord, inte för att  kompositören, som inte var jag, var dålig på att stava…;-)).
Bandet hette Edit och jag var med…gissa vilket instrument  !
 

 

16 kommentarer

Filed under Tid

16 responses to “Tid, förvandlerska….

 1. Eva

  Jag gissar att den kända poeten till raderna ovan är millroll…
   
  Tid är en knepig enhet… (förutom rent fysiskt, för där klarar jag av den) men just det där att den går, fast den kommer ju samtidigt, men man hinner aldrig ha den, den rinner som vatten mellan fingrarna. Och man bör fylla den med något bra. Men vad är bra. En karriärist kanske tycker att en som ägnar livet åt att läsa och spankulera i naturen och ta hand om små djur slösar bort sin tid, medan tvärtom en som njuter av livets enkla nöjen tycker att en som bara jobbar och tänker på pengar och makt verkligen missar hela poängen…
   
  Samhället är ju sånt. Det sa jag till Bronett, och det tyckte han inte att man ska skylla på, men folk förväntar sig alltid det av alla. Man ska jobba och lyckas, helst \’klättra\’ lite också, man ska ha ha familj och sköta om den exemplariskt, hålla snyggt i sitt hem och dessutom hinna med att vara kulturell. Hur sjutton ska man få den ekvationen att gå ihop, det förstår jag bara inte. Just nu borde jag ju ha de där oceanerna av tid att ösa ur och bara kunna sitta och bara vara, men jag har aldrig hunnit med så lite, förstår inte vart tiden tar vägen faktiskt. jag tror att det är nån som går runt och tjuvar min tid. Det tror jag.

  Gilla

 2. Anna-Lys

  Skönt att du inte bara tänker på sex ….. åringar och sånt.Utan delar tid med kära Edith Södergran :-)Triumf att finnas till…Vad fruktar jag? Jag är en del utav oändligheten.Jag är en del av alltets stora kraft,en ensam värld inom miljoner världar,en första gradens stjärna lik som slocknar sist.Triumf att leva, triumf att andas, triumf att finnas till!Triumf att känna tiden iskall rinna genom sina ådroroch höra nattens tysta flodoch stå på berget under solen.Jag går på sol, jag står på sol,jag vet av ingenting annat än sol.< Anna-Lys >

  Gilla

 3. Anna-Lys

  ANNA-LYS said… Förresten du käre tidslinje :-)Har du läst romanen "Bergtagen" (översatt till svenska av ingen mindre än Karin Boye). < Anna-Lys + >

  Gilla

 4. Kurt

  Hög tid att jag presenterar mig. Jag heter Roland Andersson, gemenligen kallad "Rolle". Min tro är att förändringen är det som finns. Tiden är bara ett mänskilgt påfund för att förklara förändringen. Om det finns en \’kraft\’ bakom förändringen, vet jag inte, men det är inte tiden. Har tittat på dina fina bilder. Det verkar som vi bor rätt nära varandra. Jag har postnummer 118 54.
  /r

  Gilla

 5. Benedictus

  Nu hade jag egentligen tänkt att skriva en lång och insiktsfull kommentar till ditt eminenta, tankeväckande inlägg. Men, jag har faktiskt inte tid…
  Sov gott. Läste boken igår natt. Den var bra! Tror att jag lyckades lägga tillbaks den precis där den låg. Tack!
   
  Der Schwartze
   
   

  Gilla

 6. Alistriona

  Mmmm…härlig "morgonmusik"..flödar ur mina kära högtalare…och sen läser jag dina så kloka ord..som är så träffande…med tiden…ja vad är tid egentligen?…ibland tror jag att det är en uppfinning för att "hålla" saker och ting på "plats"…att skapa "ramar"..och bestämmande..över något så "flyktigt"…och tänk vad olika vi tänker o tycker om tiden…kloka ord från "västerlandet"..där tiden kommer…vi här uppe skulle nog behöva tänka så lite mer…och sen tror jag egentligen att vi har TID…bara vi tar oss till "den"…och inte låter "den" springa iväg…njuta…av ALLT….Kram vännen! Och du, det så kallt ut Brrr…men jag har nog tänkt mig att det blir ett tidigt dopp i år..för värmen….får vattnet i sjön att sakta stiga….

  Gilla

 7. Kurt

  Tack för kommentaren i min blogg.

  Jag är så trött på klassificerandet människor som vi gör i Sverige. Det påminner om apartheid. Människor vet ju inte själva vilken "färg" de har. Om "invandrare" ska ha någon betydelse, så är det väl en person som kommer till Mosebacke för att bosätta sig där. När han väl är inne, så kan han inte längre kallas så. Och hans barn och barnbarn, som föds här kan ju inte kallas "invandrare". Vänder vi på terminologin, så skulle jag kallas "utvandrare", om något av mina barnbarn behagar utvandra till ett främmande land. Det är ju förnuftsvidrigt.
  //Rolle

  Gilla

 8. Eric

  Lagom är bäst. Jag tycker att det är ett perfekt ord.
   
  Vi skall försöka bo på Djurgården. Det lär finnas ett hotell där. Och något som heter Skansen. Och något slott säkert.
  Skall inte du se Patti?

  Gilla

 9. Benedictus

  Va, såg du honom i söndags? Efter att… Hm. Låter lurigt. Jag skulle inte gå tillbaka dit på ett tag om jag var du.
   
  Der Schwartze
   

  Gilla

 10. Kurt

  Tack för de fina bilderna från 30 mars! På grund av opasslighet kunde jag inte ta någon promenad i dag. Underbart att få ta denna virtuella tur hemmavid.
  /r

  Gilla

 11. Eric

  Jag skall se om jag hittar din mailadress, Så kan jag mejla över en låt från Pattis live cd inspelad i London 2005, suveränt bra.
   
  Ha en skön helg.

  Gilla

 12. Anna-Lys

  Konsten har sitt prisOrdet facetterat ris< AnnA >

  Gilla

 13. Aniara

  Att vara närvarande i nuet
  Men ändå "få nått gjort" på sikt.Det kanske är det ultimata?Eller nåt sånt.
  Vet inte riktigt

  Gilla

 14. Unknown

   
  En sån djävla seg sida. Min dator stog och hackade en kvart innan han gav tillåtelse till mig att läsa denna underbara text. Tja, jag har inte läst.
  Dock vill jag tacka dig för att du är en människa som jag respekterar fullt ut.
  Det är otroligt befrtiande med en människa som kör sitt eget race (läs:Millroll)Tacksomfan/Rob
   

  Gilla

 15. Anna-Lys

  Fundelerar … allt har sin tid … och alla måste få rum ;-))< Kram >

  Gilla

 16. Pia

  O när jag då läste när vi får tid över,,
  vad jag ska njuta ,,
  Visst är det så att man tänker,, det o det ska jag hinna med eller sätta mig i badkaret sååå länge,,
  Ja ja nu har jag inget badkar men drömma om ett kan jag,,
  När sen man o barn är borta en stund eller över natten, men jag då vad ska jag göra!!!!!
  Handfallen o kan inte ta sig för något,,
  Hjärnkolaps kallas det,
  Ha det så bra
   

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s