Det här med Norge..

 
 
Jag tycker ju att det här med Norge..det är ju inte alls överreklamerat, snarare tvärtom ! Överhuvudtaget är det naturligtvis vackert i övriga delar av norra Norden, men har man varit i Nord-Norge kan man inte annat än säga att det är perfekt, helt enkelt. Om det nu finns/fanns någon Gud eller Gudinna må han/hon ha sagt att "här uppe blir det ju så jävla kallt och mörkt halva året så som kompensation ska de få den absolut vackraste naturen". Det skulle jag säga i alla fall i hans/hennes kläder.
 
 
Och så vart det ! 😉
 
 
I vackraste laget, eller hur man säger ? Inte i hetaste laget i alla fall. Fast ändå bjöd Tromsö med omnejd på ett fantastiskt fint väder vår sista Norgedag. Soligt, och klar himmel. Vädret var på vår sida då vi skulle fara upp i "Fjellheisen" som vi hade spanat in varje dag från sysslingens balkong. Ibland såg man inte toppen och ibland såg man  inte hissen eller fjället alls, men just denna dags syntes hela fjället och hissen (liften), därmed. Det blev en hisnande tur upp och ner och sen var det sagt att vi skulle åka ut på en av öarna som hette Sommaröja (så passligt) och äta lunch. Alla bättre restauranger i Tromsö var stängda på söndagar (Man får heller inte köpa öl eller pilsner i affärerna på söndagar), dessvärre, men därute på Sommaröja fick vi åter äta gott och skåda hänförande natur
Vad finns att tillägga i skrivande stund ?
Hmm.
Jag fick i läxa eller bakläxa (hur man nu ska säga ?) att uttala de norska orden rätt.
 
 
Exempelvis "Fjällheis´n", dvs man uttalar inte det sista e:et. Det gick någorlunda faktiskt. Värre var det på "Skarven", ölstället, när jag försökte få rätt uttal på ordet "selden" (ung. som engelskans "seldom"). Mina Norska vänner vred sig av skratt, fast jag tyckte själv att det lät i det närmaste perfekt. Ju mer öl, desto bättre. Tyckte jag. Men hursomhelst fick jag till slut klart för mig vad som var fel och rätt med mitt uttal och då fick jag nästan godkänt.
Det ska låta "seld´n" fast utan ett "tjockt" L som jag först provade med ett antal gånger…fråga inte hur många…men till slut så !!!
BINGO !
 
 
 
Och det kan man säga om hela resan. Fantastisk från början till slut…så, tills vidare avslutar jag härmed Norgehistorierna för gott, fast en liten till kanske…? Nä, det får bli som i den med tändstickorna.
Norrmannen som provar tändstickor…
" Funktionerer icke…funktionerer icke….funktionerer !!! Den spar jag ! "
 
Fast jag inser att den skulle jag ha be-sparat er !
Har ni förresten hört vad norrmän säger om svenskar ?
 
Att vi är snåla ! He…Kunde just tro det….
 
Nä..Tacka vet jag norrmän ! Dom spar jag  
 
T.ex här i mitt fotoalbum !
 
Tack snälla sysslingar, pysslingar, tremänningar och annat "löst folk" för en jättefin "tur" !
 
Ha det !

2 kommentarer

Under Resa

2 svar till “Det här med Norge..

 1. Benedictus

   Egentligen är jag trött och inte alls på kommentars-humör i natt, men så ser jag att ingen har kommenterat här än och då kan jag ju inte hålla mig. Älskar att vara först ju. Och ja, Norge är väldigt speciellt. Även jag har vid tillfällen varit där och det var så fint att jag var tvungen att tjuvkika även i dagsljus :-O
  Och vad gäller benen… tja, vissa har hästtagel och andra har väl.. benknotor. Inte så konstigt väl.
   
  Ha en trevlig natt.
   
  Der Schwartze
   

  Gilla

 2. Eva

  Det är jättevackert i Norge, fast det är faktiskt väldigt fint här hos oss också vill jag nog påpeka, du får komma och titta! 
   
  När jag var liten var jag säkert flera vändor i Norge, vi kuskade runt i hela Norden med vår lilla Amazon medan vi bara var fyra i familjen, sen fick jag så många syskon så det blev väl för jobbigt. Men jag en del minnen kvar.
   
  Jag tror nog jag hade avstått från att ens försökt prata norska, hellre det än bli utskrattad…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.