Kroppsspråk

 
Det sägs att katter inte alls kommunicerar "ljudligt" med varann. Bara med kroppsspråk. Möjligen för att skrämma sin motståndare, genom att väsa eller spinna lite hotfullt. När Hanna var liten lät hon som ett helt mudderverk så fort Misse visade sig hotfull. Ett skydd alltså och sen hon har vuxit upp har vi aldrig hört det stora ljudet från från den lilla katten.
Katters enda anledning att jama är annars att kommunicera med människor och tala om när de vill gå ut och ha mat och sånt. Och sen förstås…marskatter, ja. He…Höll på att glömma det. Vi människor har ju ett ganska väl utvecklat språk, även om det inte alltid uttrycker våra känslor. Katters känslor uttrycker de nästan bara med sin kropp och det är inte tal om förställning.
Tänk, det måtte vara specifikt för den mänskliga naturen att kunna säga ett och mena ett annat. En begåvning i sig, faktiskt. Det är ju sånt man njuter av när man ser skickliga skådespelare. Och när det gäller humor är det ju också det mest komiska när människor som ser fullkomligt gravallvarliga ut gör saker som är helt uppåt väggarna tokigt. Konsten är att kunna dölja sina känslor. Ju mer överdrivet man gör det, desto mer komiskt blir det ju. Samma sak om man gör tvärtom. Låtsas som om livet är toppen, trots att man lever i en ruin.
Det finns några som lyckas fånga de där typiska maneren och göra liksom konst av stereotyper. Att inte överdriva mäskliga beteenden utan att liksom med små medel göra stor komik. Ibland tycker jag "Klara och Mia" lyckas nästan för bra. Man skrattar nästan inte utan kvider och lider med dem och deras intill försköning pinsamma figurer. Kommer ikväll igen 21.30 i "vanlig" TV, typ i Ettan eller Tvåan. Titta på det om ni inte har gjort det, får vi se om vi är överens. Fast …hmm…nej, se lär vi inte göra. Inte om vi på typiskt mänskligt vis kan dölja våra tankar och känslor och låter munnen tala ett annat språk än kroppens.
 
 
Och enda sättet för en katt att dölja vad hon känner lär vara att göra så här !

5 kommentarer

Under Djur & Natur

5 svar till “Kroppsspråk

 1. Unknown

   Tror att våra husdjur inte på något sätt döljer vad de tycker och känner och det  gör att vi tycker så mycket om dem. Vilka härliga varelser och så mycket kärlek de bjuder på. Min Lizzie kommuniserar verkligen. När jag frågar henne …är du min lilla älskling svarar hom med ett mjukt läte som låter mmmmm och sedan borrar hon ned huvudet och spinner och trampar med sina tassar. Har aldrig hört någon katt som pratar och svarar så mycket som hon.
  Jag tror att ju mera vi människor lyckas att dölja vad man tycker och känner ju populärare blir man. Tyvärr hör jag inte till de som
  lyckas utan är mera omedelbar.
  Toligt att se dig här 🙂

  Gilla

 2. K

  Tänk att ha en liten katt (eller hund) som blir så oförställt glad av att se mig när jag kommer hem.
  Det vore en tröst, det!

  Gilla

 3. BeJi

  Du har rätt angående katter, men ett undantag var min Alban (1993-2003) som pladdrade högljutt med allt och alla – människor, katter, hundar, t o m insekter. Till insekter sa han alltid: "Eh-Eh!" vilket jag förstått betyder ungefär: "Kom hit". Antingen ville han äta upp dem eller leka med dem … eller båda delarna, han var ju katt gubevars! /Bj.

  Gilla

 4. Benedictus

   

   

  Gilla

 5. Eva

  Det stämmer säkert, jag har aldrig hört Ceasar och Bastian prata med varandra, däremot med oss, kanske försöker de med kroppsspråket där också men vi fattar inte, då måste det jamas för att det ska bli någon mat eller någon dörr öppnad. Hönorna däremot verkar ha fattat det där med verbalt språk, jag tror de har kroppsspråk också men de pratar med varandra med ljud också. Det vore roligt att veta vad de menar…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.