I levande kompositörers sällskap

 
Vi är så många som vill berätta våra livs historier, och som också gör det. Det finns ingen gräns för våra livs historier och med ny teknik kan gamla berättelser och minnen få nytt liv. Kanske onödigt, kan man tycka, att så många texter produceras utan att bli lästa av fler än några stycken mottagare, om ens det. Men ett liv och en människa kan också väckas till liv av en berättelse.
Så finns det berättelser som kan berättas om och om igen och ingen tycks tröttna, och de framförs på olika sätt. Den årliga kyrkliga traditionen att kring påsk berätta om Jesus lidande historia är en rätt märklig historia i sig. Själv har jag inte  en tro som stämmer överens med den Kristna Kyrkans, och ingen annan kyrkas heller för den delen, likväl är ju historien märklig och spännande, så pass att den lever i sina olika skepnader ända in i våra dagar. Alla vet hur det börjar och slutar, och vägen dit, men det avgörande måste ändå vara hur den berättas. De fyra lärjungarna, Markus, Matteus, Lukas och Johannes gjorde det på olika sätt, och deras historier har blivit tonsatta av många kompositörer, varav Bach var en av de största. Och tack vare den musiken har jag alltså upprepade gånger sjungit om hur Jesus ska korsfästas, hur han blir förrådd och om hur tuppen ska gala tre gånger….Ändå har jag inte riktigt drabbats av historien förrän igår då vi i kören framförde den nu levande kompositören Fredrik Sixtens "Markuspassionen". Även i detta verk får kören spela den uppretade mobben som skriker "korsfäst honom". Det märkliga är hur den nyskrivna musiken i Bachs och svenska folkmusikaliska koralers anda och i samklang med den svenska texten, tolkad och skriven av Beng Pohjanen, väcker sådan känsla hos oss 2000-tals människor att vi kan känna igen oss i den hop av människor som skriker "korsfäst honom", eggade av flocken. Så evig är den mänskliga berättelsen om den "ensamma annorlunda människan" mot den stora likriktade hopen och så viktigt är det att förstå hur detta kunde hända. För det kan hända igen, och igen och den ensamma kan hela tiden bli utfryst och upphängd, utan att ens behöva vara Guds son. Bara lite oliktänkande. Och så knyter musiken ihop tidsbanden från dåtid till nutid via tysk barockmusik och svensk fäbodpsalm till en samtida "thriller". Jag tycker det är storartat!
 

4 kommentarer

Under Musik

4 svar till “I levande kompositörers sällskap

 1. Unknown

  Visst kan man få musikaliska upplevelser när man står där i flocken eller rättare sagt kören. Det hände mig ofta denna upplevelse när
  man sjöng stora körverk, det är en fantastisk känsla. Även som åhörare kan man få denna upplevelse. Hände mig senast när jag såg operan Birgitta och jag kände direktkontakt med sångerskan som sjöng Birgitta. Har tidigare skrivit om när jag gick på via
  dolorosa och riktigt kände hur Jesus vandrade den vägen till Golgata bärande sitt kors, Vilka fantastiska upplevelser man kan få vara med om både musikaliskt och historiskt. Saknat dina bloggar.
  Kram från bigga

  Gilla

 2. Anna-Lys

  När jag är ute och padlar på Rönne Å, Nissan eller på Immeln får jag ibland Titanic vibbar.Antar att vi har behov av att känna historiens vingslag, för att få en kontinuitet på livsvågorna.Eller för att få ett samband så att vi ej flyter runt i ett evigt Nuet.                                            Anna-Lys

  Gilla

 3. san

  Jag vill bara kika in och tacka dig för kommenterar i mitt space. Alltid uppmuntrande och trevligt.
  Körsång är bra för hjärtat och själen (och kroppen och knoppen)
  Vore nåt för mig en vacker dag.
  Ha det så bra i vårvädret
  San

  Gilla

 4. Eric

  Jag tycker som du tror jag om kristendom och olika kyrkliga samfund, och jag kan också bli gripen av mäktig musik. Och att det skrivs historier som knappt läses av några är ju inte internets fel. Förr hamnade de i skrivbordslådor eller kanske blev de inte ens skrivna, så det känns som att det har blivit en förbättring på den fronten. Men förr tittade man oftare upp på stjärnhimlen och filosoferade, på den fronten har det blivit mycket sämre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.