Musiken strömmar

 
Återigen strömmar musiken "kors och tvärs igenom tråden", som Tage Danielsson skulle ha sjungit. Och redan då var det obegripligt hur det gick till….och då som nu tror vi att det är "elektroniskt". Jag är inte för fildelning men jag är för att dela med mig av musik här på mitt space, som känns minst sagt halvt utan musikförstärkning. Nu verkar min fildelningssida vara snäll nog att låta mig komma intill mina filer igen, som jag har lagrade där uppe i något kosmiskt moln. Och därmed kan jag länka till denna himmelska körmusik av Rachmaninov. Detta är nr 6 av 15 stycken som enligt den ryskortodoxa kyrkotraditionen skulle börja sjungas på kvällen och fortsätta hela natten till morgonmässan. Och där skulle alltid sitta en kör och sjunga hymner dag och natt. Särskilt vid högtider skulle det sjungas. Rösten är enligt dem himmelsk, till skillnad från alla andra instrument, så ja…vad ska man säga ? Bara att nynna med, eller hur ?
 
För mig som är uppvuxen i en körsångarfamilj känns det ju helt normalt att sjunga i kör, men för det flesta kanske det verkar tillgjort eller svårbegripligt eller till och med tråkigt och fult.
Ja, jag förstår alla er samtidigt som min kropp och själ inte gör det..för när jag hör musik som denna "Bogoróditse Dévo….", av Rachmaninov är det som om musiken faktiskt strömmar genom hela kroppen och kanske till och med vibrerar en aning. Och vad kan man tro ?
 
Jo, det är nog faktiskt elektroniskt ! =)

5 kommentarer

Under Musik

5 svar till “Musiken strömmar

 1. marianne

  HejDu får hoppas på en audition iför körslaget helt enkelt. Så din sång glädje kan få delas av fler…:)

  Gilla

 2. K

  Så är jag då här till slut. Det var länge sedan!Inbjudan till konserten har jag också fått.Vi får se dagsformen är då.Kramar kramar Kerstin

  Gilla

 3. Millroll

  Hej och tack för kommentarer! Och vad roligt Kerstin att se dig här igen. Det blir tumhållning för dagsformen helt enkelt. Många kramar tillbaka. =)Och Marianne…jag såg med stort nöje på första omgången av körslaget, fast jag tror inte den körmusik jag tycker mest om att sjunga, och är bäst på att sjunga, skulle göra sig gällande där. Skulle var "Carmina Burana" då….;-)Tack för omtanken ändå och kul att du hittade hit…! =)

  Gilla

 4. Gunilla

  Rachmaninov var en stilig fantastisk pianist med stora händer likt vår avlidne pianolärare. Har för mig att jag hört att Sverige är det land som har största antalet körer. Om det stämmer vet jag ej men jag vet att flertalet svenskar sjunger med i någon form av kör. Jag önskar dig en skön fredagskväll och en trevlig helg.//Gunilla

  Gilla

 5. Millroll

  Jo, Gunilla. Vi har en en gigantisk folkrörelse i Sverige som stavas Kör ! Förut var den störst men nu har idrottsrörelsen passerat, visst. Hur som helst är det nog bara de baltiska staterna som kan konkurrera om den största "kör-rörelsen". Det känns tryggt, tycker jag att veta att man rör sig bland likar i hög grad. Önskar dig också en fin helg, fast det råkar ha gått en vecka redan. =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.