Renässanskompositör på gränsen till Barock…

 
 
Tiden är som utsträckt och oberörd av tidens tand när musik från 1600-talets Italien sträcker ut sin hand till 2010-talets Stockholm. Till Sofia Kyrka i Vitabergsparken, en vanlig snöig tisdag i februari på Södermalm.
Själva musiken är en av tiden beroende konstart. Är du körsångare, består repetitionstiden av ett evigt räknande av tid, grupperande tidsenheter i olika stora delar. I pauserna är det än viktigare att räkna än annars. Missar du så mycket som en sextondels paus är du fel inne och halkar ut i evighetens snömodd ganska direkt. Men hittar du rätt svindlar det till och du hamnar lycklig i samma tidsanda som de andra….rätt ut i den ovardagliga musikevigheten.
 
 
 
 
I vissa delar av den rytmiska och svängiga musiken från 1600-talet kan den ibland bedrägligt enkla musiken svindla till, du töjer på melodierna och takstrecken är sällan att lita på…tillagda i efterhand för att tillrättalägga en musik med egen sprängkraft.
 
 
Tänk att överleva så många århundraden !
 
 
Hör Monteverdis Maria Vesper och känn hur du går upp i tidlöshetens tyngdlöshet….Det kommer mera! =)
 
(Här i en radioinspelning med Adolf Fredriks Bachkör från 1974)
 
 
 
 

4 kommentarer

Under Tid

4 svar till “Renässanskompositör på gränsen till Barock…

 1. Pova

  Att sjunga i kör är roligt har jag hört. Du beskriver det som otroligt spännande och en väg till lycka… just då i alla fall… i just din kör i alla fall…Minns hur jag beundrade vännernas 15-16-åring som två gånger i ett längre musikstycke skulle drämma till med cymbalen på alldeles, alldeles rätt ställen. Att gossen klarade det!Har ju sett fotona förut, men här i bloggen får de liv.

  Gilla

 2. Millroll

  Tack Pova! Ja, det är väl lite så jag känner också, att bilderna, i alla fall mina behöver ett sammanhang för att de ska få ett mål och mening i sina liv. 😉 Gäller samma för mig tror jag. =)

  Gilla

 3. K

  Att få sexstondelarna på plats och lyckligt gå i mål- ren skär lycka!I gospeln är det enklare även om pauserna är lika viktig samt att fördela sängen rätt på triolerna dvs lika mycket på varje. Det svåraste är att få kören att gunga åt rätt håll. Det blir gärna sjögång i sopranstämman.Bilden av Sofia vår tisdagsmoder för värme och gemenskap är såå fin! Tack för den, nu nedsparad bland mina bilder. Får man göra så?

  Gilla

 4. Millroll

  Ja, varsågod! Så får man göra…=) Och idag och imorgon ska vi öva hela dagarna. Tur med vädret har vi på det viset! =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.