Kör i 400 år

 
I tidernas begynnelse fanns det två typer av instrument…dels den mänskliga rösten och dels trumma och kanske annan typ av slagverk.  Att sjunga och trumma var ju från början ett sätt att kommunicera på stora avstånd, med såväl djur som andra människor. Minns "kulandet", det väldigt höga och gälla sångsätt som kvinnor hade för att kalla på korna. Fortfarande är sjungandet ett sätt att kommunicera även om vi ju har ersatt rösten med mobiler och annat fusk…;-)
 
 
Men ännu kan vi ju få kontakt med varann genom musik och andra läten. En del djur gillar ju också musik och en del gillar definitivt inte vissa klanger i musiken. Vår katt Hanna springer och gömmer sig så fort hon hör pianoklanger exempelvis, medan båda katterna lyssnar intresserat på sambarytmers slagverksinstrument. Och om de hör någon inspelning med vår kör tittar de stint på mig för de blir antagligen förvånade över att höra min röst utan att se mig sjunga…
 
 
Idag mot slutet av vår körrepshelg, kom en dam in i rummet med sin lilla hund för hon kulle gå på ett föredrag i salen, fast föredraget var inställt eftersom föredragshållaren skulla ha åkt det inställda tåget från Göteborg. Då slog hon sig ner och släppte lös sin pyttelilla hund och frågade om hon fick lyssna. Hunden tycker om musik, försäkrade hon.
Fast det verkade allt som om hunden var mer förtjust i skor av all de slag.
 
 
Kanske den trodde att det var en fotnot…;-)
 
Nu kan man ju i alla fall säga att vi har fått höra rop från 400 års tider genom de noter vi har lyckats erövra och sedan översätta till toner. Kommunikation över alla gränser, med andra ord..
 

2 kommentarer

Under Tid

2 svar till “Kör i 400 år

  1. K

    Vilket oväntat möte med en så gullig hund!Försökte fånga upp er igår men gav upp eller snarare gick upp för trappen ovan till mitt rep.Vi hade våra finaste körkläder för det var också fotografering. Efter kören går vi numer alltid ner till Bishop Arms ihörnet Folkunga/Renstiernasgatan. Där hittar ni mig om ni vill se mig live nån gång!Förresten; Vilken vacker musik! Vi satsar nu på Seglora Tankesmedja och konsert 20 mars med vänkören från Tanzania. Fest efteråt!

    Gilla

  2. Millroll

    Spännande! Ja, musik förenar både längden och tvären…;-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.