Hela folkets schlager ?

 
I dagens DN skriver Johan Croneman om OS och Schlagerfestivalen som totaldominerar utbudet i Svt förnärvarande.
 
Hela svenska folkets schlagerfestival ses av 2 miljoner tittare, liksom OS, som också hårdprioriteras. Men 5 miljoner tittare är alltså inte anhängare av dessa program men anses ändå vara "särlingar" och besvärliga "kulturknuttar" som egentligen inte ges några som helst alternativ. Gillar man inte Melodischlagerfestivalen anses man inte gilla underhållning överhuvudtaget, eftersom melodischlagerfestivalen enligt svt = underhållning. Och… musik = schlager…..???
 
 
Det hette förr i världen örhängen, sådana låtar som liksom fastnade för att aldrig släppa. Det behövdes inga påkostade program för att sådana melodier skulle etsa sig fast i var mans och kvinnas hörselgångar. Kanske man i den andra kanalen som inte sänder schlagerfestivalen, skulle låta de övriga 5 miljoner tittarna lämna förslag på de gamla och mer beständiga melodierna som av egen kraft har levt fram till våra dagar. Och också ge förslag på vilka som skulle passa att framföra dem nu. Eller så finns det kanske några tittare som själva skulle kunna framföra gamla låtar på eget vis.
Allt utom tävlan, för så fort tävlingsmomentet kommer in blir det genast standardiserat och utdraget långtråkigt. Men om man inte behöver riskera att åka ut i nån omröstning, kanske man törs göra spännande egna inspelningar eller ge roliga förslag på oväntad musik i kombination med oväntad artist.
 
 
För några år sedan utnämnde jag mig till producent för "Färgradions Sommarprogram" där mina medbloggare här på spaces skulle få chansen att ha sitt eget sommarprogram. Kort därefter tog ju Sveriges Radio upp idén med "folkets sommarpratare"…vem  vet om någon på radion hade hittat färgradion eller om de var lika kreativa som "producenten" här på spaces ? Oavsett detta, hoppas jag nu att någon på Svt nu kan vara lika vaken och fiska upp även denna idé. Jag tycker det vore roligt med lite alternativ. Egentligen behöver man inte göra om de gamla låtarna heller, för oftast räcker det med att se youtubeklipp med de gamla stjärnorna för att man ska dra på smilbanden.
 
Hursomhelst…jag är ju inte producent på riktiga radion utan bara en "lustproducent", när andan faller på. 😉
 
Så har ni några "evergreens" på lut, skicka gärna en länk till mig.
 
Och nu går tunnelbanorna sina vanliga turer i Stockholm. Hur kommer ni fram och ut och hem i övriga Snölandet ?
"Det går bättre och bättre dag för dag…" 😉
 
 
 

 

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.