Att ta sig samman efter sammanbrott…

 
Äntligen, äntligen, äntligen en paradgren!
 De har stått så märkligt tysta och nästan illa berörda bredvid. Hela tiden är det motståndaren som har servat och ingen moteld har de visat upp. De rödgröna.
Dagens attack var efterlängtad.  In i skolfrågorna och prata kvalité, och praktik på fritids. Hur många barn per vuxen pedagog, etc. Siffrorna har varit skrämmande i vissa fall. 150 barn i samma lokaler. En vuxen skulle se till 20 barn. Det är inte en rimlig arbetsbelastning för de vuxna och framförallt en helt ohållbar situation för ett  barn. Att kanske bli sedd av en vuxen någon gång i veckan är inte rimligt. Man ska inte förvånas över att mobbingen på skolorna ökar! Jag anser att det är de som bestämmer resurserna till fritidshemmen som är högst ansvriga för detta ! Det går inte att lägga över ansvaret på varje enskilt fritidshem, eller ens varje enskild skola, eftersom skolorna har det så snålt. Man tar nämligen resurser från fritidshemmen och ger till skolverksamheten och sen sägs det att man satsar på skolverksamheten. Jo pytt! Det fungerar ofta så att man inte får vikarie på fritids om någon är sjuk där, medan fritidspersonalen får lov att vikariera för lärarna när de är sjuka.
Vad signalerar det ? Skolorna är viktiga, men bara på fritidshemmens bekostnad.
Jag har turen (och skickligheten ;-)) att jobba i en skola där bemanningen är ganska ok, men när det kommer till det lilla extra får vi nog allt som oftast känna oss åsidosatta.
Ja, rent av Askunge-lika i vissa fall. Och som sagt, jag vet ändå att våra rektorer sliter med budgeten och med förebyggande antimobbing-team, vi får gå på diverse kurser, fast vi kan ju inte göra det med gott samvete eftersom våra kollegor sällan får vikarier när vi går iväg. Men ändå finns ett visst utrymme….
 
Men i Svenska Dagbladet, av alla tidningar, berättas idag om en skola där förhållandena under vårterminen hade varit kaosartade, ungefär så som jag har beskrivit  här ovan med 150 barn på samma ställe. Personalen kunde bara sitta vid dörren till ett klassrum och bocka av vilka barn som gick ut eller in och ingen verksamhet kunde bedrivas. Nu har man satt foten i golvet och man har gjort om och fördelat allt annorlunda, plus att man har anställt 4 personer till. Högst 10 barn per vuxen.
I skolan kan det funka med att en lärare har 20 barn, men där har ju barnen sin plats och de får inte förflytta sig från klassrummet utan att fråga sin lärare först.
 På ett fritidshem är ju allt av naturen friare. Barns fritid ska man värna om. Men det innebär ju inte att man för den delen får förlora kontrollen över verksamheten.
Det känns skönt att få läsa om dessa frågor i SvD, och där skriver man också att de klassiska rödgröna frågorna har kommit bort i debatten. De som handlar om skola, vård och omsorg, där även kvalitén har betydelse och är direkt avhängig av hur verksamheten är organiserad.
 
Man kan inte bara helt "flummigt" säga att skolan ska bli världsbäst utan att säga hur det ska gå till! Ett barn som inte mår bra socialt, som inte har hittat kompisar eller är mobbat, som inte får stöd och hjälp av en vuxen på fritids eller i skolan, kan heller inte fungera fullt ut i skolan. Mår man inte bra, kan man inte koncentrera sig på sin egentliga uppgift.
Allt hänger ihop, förstås, och det är srgligt att man måste tala om det för en del vuxna människor som är satta att styra vårt land….
Någon i artikeln sa att Jan Björklund inte har nämnt ordet fritidshem under hela sin mandatperiod.
 
Nu är hög tid att ta sig samman efter sammanbrottet och visa den respekt mot oss själva och våra barn som vi alla förtjänar!

4 kommentarer

Under Tid

4 svar till “Att ta sig samman efter sammanbrott…

 1. CrazyYoda

  Hmm…fritidshem? Vore det inte på sin plats att få fler barn i arbete istället. Utbilda sig kan de väl göra på sin fritid, på egen bekostnad? :-/

  Gilla

 2. Millroll

  Hehe. Jaha, du tänker så ?! Säg det inte högt bara…någon skolminister kanske kan få för sig att göra verklighet av förslaget. 😉

  Gilla

 3. san

  bra skrivet, som alltid

  Gilla

 4. Millroll

  Tack San! =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.