Dålig tillsyn av ett samhälle utan människosyn.

 
Idag kändes det plötsligt som en sorglig dag. Att så många människor ser så annorlunda på det mänskliga, som har en annan människosyn eller inte har någon människosyn alls, känns dystert. Läser att Timbro, den sk tankesmedjan, likställer kultur med fritidsaktivitet för vuxna, och därmed behövs inga extra pengar skjutas till för kulturens del, eftersom vuxna ska kunna sponsra sina egna fritidsaktiviteter. 
Moderaterna slår blå dunster i folks ögon och kallar sig för arbetarparti. Javisst är det toppen om de fixar fler jobb, men ett "arbetarparti" som ser arbetslösa (även om de är fd arbetare) och långtidssjukskrivna som enbart lata eller sämre människor, är inte värt namnet "arbetarparti". Den människosynen hör hemma i en annan sfär där "sköt dig själv och skit i andra" är honnörsorden.
 
Så kom igen nu då alla rödgröna, tänker jag. Visa var skåpet ska stå. Visa vem som kan stava till ordet solidaritet fortfarande och samtidigt mena det. Låt inte det populistiska folkpartiet "nästan" stjäla parollen om "skolan som en spjutspets in i framtiden", och fast de har formulerat om det hela lite har även de snott ett tänkesätt och gjort det till ännu en floskel i sitt floskelskafferi. Det enda positiva med folkpartiet i dagens läge är att de kanske också hämtar in några Sverigedemokrater som väljare i och med burkaförbudsförslaget, fast jag vet inte om det är något positivt i längden eller inte.
 
Och kristdemokraterna har också simmat i grumliga vatten ända sedan de stack upp huvudet ovan 4 %-spärren, men förr kunde Alf Svenssons rätt sympatiska uttalanden och allmänna medmänsklighet skyla över det värsta.
 
Centern har profilerat sig som ett småföretagarparti och förr som ett miljöparti, men har fullkomligt förlorat förtoendet vad gäller det senaste.  Jobb i egna företag räknas som riktigt arbete, medan jobb inom det allmänna  ses mer som ett nödvändigt ont.
 
 
Visst är det bra att det finns olika sätt att se på hur ett samhälle ska skötas, men när synen på människovärdet ändras beroende på vilka som styr landet är jag inte med längre.
 
Min identitet, min utbildning, min kultur bestämmer min självsyn och min självkänsla. Känner jag att samhället har respekt för mig och mitt människovärde och tycker att det jag gör och kan är viktigt, är samhällets människosyn god.
Men  vill ingen veta av mina kunskaper, vem jag är, och vad jag brinner för utan sätter mig på första bästa, eller sämsta rullande band, då är jag ingen människa längre, bara en kugge i ett omänskligt samhälle.
 
Om alliansen vinner i årets val, kan man lika gärna gå och dra nåt gammalt över sig, för deras recept är gammalt och förstockat. De som redan har ska få mer, och de som inget har ska skämmas för att de inte har ansträngt sig tillräckligt.
 
Men kom ihåg att en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk, så en vacker dag rasar även det mest fåfänga samhället. Det som brer på med tjocka lager plakatfärg och lagar det trasiga med en sytråd och som undanhåller underhåll eftersom de måste se till att den smäckra ytan inte flagar.
 
Nej, nu brer jag allt sjäv på för allt vad tygen håller…Allt för att jag ska slippa gråta under fyra år till över dålig tillsyn av ett samhälla som förlorat sin människosyn…

6 kommentarer

Under Mänskligt, Nyheter och politik, Tid

6 svar till “Dålig tillsyn av ett samhälle utan människosyn.

 1. berit

  Bra skrivet. Upp soffliggare och rösta!

  Gilla

 2. berit

  Bra skrivet. Upp soffliggare och rösta!

  Gilla

 3. san

  Du skriver som jag tänker, nästan. Jag hoppas på något drastiskt som enormt många röster till MP i synnerhet och V i allmänhet och så en enorm satsningpå offentliga sektorn och forskning/satsning /nytänkande inom miljövänlig el. No more vinstdrivning inom vård, skola å omsorg..mm mm mmKram

  Gilla

 4. Millroll

  Tack, tack, tack!=) I det här fallet skrev jag nog mer som jag kände än som jag tänkte, och jag vet väl inte vad som är bäst rent taktiskt. Men jag tror att det bästa är att inte vara taktisk i detta val utan snarare tydlig. Men jag har aldrig jobbat politiskt eftersom politiker verkar vara så mördande trista och okulturellla. Vem skulle stå ut ? Ingen jag känner i alla fall;-)

  Gilla

 5. Aniara

  Bra skrivet!

  Gilla

 6. Millroll

  Tack Aniara! Hoppas att det hjälper den dag det är dags…;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.