Kultur är ingen kul smet

 
Kultur är ingen kul smet som man kan stryka ovanpå allting när resten är klart. När samhället ordnats till som en del politiker vill ha det. När en del har fått lagom mycket tid över efter sina viktiga, viktiga arbeten med alla viktiga, viktiga papper ska de kunna gå på någon fin teater eller opera eller popkonsert, eller något muséum. Tyvärr är det bara vissa familjer som har råd med det eftersom biljettpriserna lär bli skyhöga överallt, men de som inte  har råd gå får väl stanna hemma och lyssna på spotify….? Va ? Inte ha råd…det är ju gratis….ingen bredbandsuppkoppling ? Ja, men det finns ju billiga skivor på bensinmacken. Va ? Ingen bil ?  Långt till närmsta affär ? Sista bussen har gått ? Så fattiga människor borde inte få finnas…det måste vara deras eget fel.
 
Kultur kan inte säljas som kosmetika, bilar, datorer och mobiler, med mördande reklam.
Kultur kan inte smetas på utifrån, den kommer inifrån och växer med människorna beroende på hur den förvaltas och förädlas inom varje människa och i mötet med andra människor. Kultur= odling och precis som växterna i en trädgård måste människor få växa i sin egen takt, få näring och vatten efter behov. De bör bli placerade så att de får lagom mycket sol för sin art så de kan växa på sitt eget speciella vis. De ska stå så att de bli sedda och uppmärksammade för sin speciella skönhet och en del kanske behöver stå på tillväxt medan andra behöver ansas en aning för att må desto bättre senare.
 
Jag kom och tänka på filmen "The gardener" av och med Peter Sellers när jag skrev det ovan skrivna.  Det var ju en fantastiskt underbar film. Inte för att jag minns om den har med detta att göra, men filmen är så bra att jag vill rekommendera den för alla som inte sett den….och här ett litet smakprov.
Han vet och kan inget annat än att odla i trädgården, bör tilläggas. Och det kan man komma långt med i vissa fall….;-)
 
Och här kombineras kultur både med något kul och med odling…BINGO, eh ?
 
 
 
Och så skönt att en svensk polska kan klä i en kostym från Brasilien. Musiken som låter heter

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.