Kolla tiden…

Jag måste titta in och kolla tiden och klappa den lite innan jag går till sängs. En händelserik helg. Positivt för mig och min kära nära, men för världen i allmänhet och och för Japan i synerhet, blev det en chock.

Och inte ”bara” en tsunami med flodvåg, uten också ett kärnkraftverk som exploderar, där all el har slagits ut så att nerkylning av aggregaten omöjliggörs, och man tror att två härdsmältor redan har satts igång. Vilket leder till….? Det kan leda till att hela Japan sätts ur spel, drabbas av strålskador och dessutom slås all ström ut. Ingen vet med säkerhet. Men läget är så olyckligt som det kan bli. I Japan finns inte sådana naturtillgångar som vi har och dessutom har man byggt in sig i kärnkraftssamhället. Man vet att riskerna för jordskalv är stora, men ändå kalkylerar man med riskerna. Det känns horribelt! På sätt och vis är det som sker en sinnebild för hur vi på jorden, främst i västerlandet, gör oss mer och mer beroende av ström som kommer på ett onaturligt sätt, och i många fall åsamkar många skador och förstörelse på djur och natur, och allt detta görs för att människor med stort behov av bekvämlighet och med förmåga att betala för den, ska kunna få det de behöver.

I fredags var vi på spa och badade i en uppvärmd pool som fanns högst upp i ett hotell på en terass. Det var nollgradigt i luften men där kunde vi simma i det 28-gradiga vattnet och njuta av att se staden därnere och den isbelagda Karlbergskanalen på andra sidan bangården. Det var magnifikt och sällsamt att uppleva. Men med lite perspektiv….jo, det är fortfarande något fantastiskt som vi i kalla norden vill unna oss. Men jag tänker på tider som ska komma. Ska vi fortsätta bygga in oss i ett alltmer elförbrukande samhälle, och i så fall undrar man vad elkraften som kommer från kärnkraften ska gå till ? Är det alla spa-anläggningar, och liknande lyxkonsumtion, eller ska den gå till bäst behövande? Dessutom har ju fler kärnkraftverk stått stilla ett bra tag. Mycket prylar på en plog, som inte funkar, tycks det…

Varför då bygga fler ? Jo för att de gamla är omoderna. Men när de nya är byggda ska väl de gamla läggas ner? Och i så fall hur? På sidan eller på mage? Var ska allt radioaktivt avfall trollas bort? Hur monteras ett kärnkraftverk ner, kort sagt

Den nye Johult (?) kanske vet. Han lär ha varit för linje 2, på den tiden det begav sig.

Avveckla, men med förnuft. Hur avvecklar man med förnuft, frågar jag mig oroligt. Vad har förnuftet med saken att göra överhuvudtaget? Förnuft är bara ett ord som människor utan kunskap och självinsikt har hittat på. För ingen människa med förnuft hade väl kommit på tanken att avveckla något som den aldrig hade kommit på att bygga, om den haft ett förnuft.

Nu tror jag att vi måste ta vårt förnuft tillfånga och inte bygga fler kärnkraftverk, för att inte bygga in oss i något oförnuftigt elberoende utan slut. För är du väl beroende av något  kan du inte avveckla det genom att utveckla det ännu mer. Inget förnuft i världen kan hjälpa dig ur den rävsaxen.

Och om hela Japan nu slås ut på grund av dessa härdsmältor, får vi kanske  ta emot en stor japansk befolkning. Man säger att vindarna blåser ut mot havet så att inte människor kommer att skadas, men det finns en natur och ett hav fyllt av organismer som kommer att drabbas av radioaktivt nedfall, som kanske sedan fiskas upp och exporteras….

Vi kan aldrig säga att ”det ligger så långt borta”. Kanke när det gäller jordskalv, men aldrig när det gäller strålning. Förr eller senare drabbas vi. Så vi måste vara förutseende. Vi måste planera för framtiden, för våra kommande genrationer, inte bara för att rädda dem, men för att känna att vi har gjort något bra med våra liv. I alla fall har vi försökt.

Söndagens predikan avklarad och avvecklad. 😉

Och hur sannolikt kan det vara på en skala, att något händer..?     Se här! 😉

6 kommentarer

Under Okategoriserade

6 svar till “Kolla tiden…

 1. Kerstin

  Bra talat C, tydligt och klart.
  Vad ska väck….

  Gilla

 2. Instämmer med dina tankar om förnuftet och allt annat också förresten. Kommer ihåg när jag jobbade på biblioteket i Lomma på 60-talet och hörde på radio att alla skulle gå inomhus och stänga fönstren. Jag ringde hem till barnen, Sedan visade det sig vara ett barnprogram som hade fått idén från Orson Wells. Vilken folkstorm det blev. Hur gick konserten?

  Gilla

  • Oj! Det där har jag nästan ett dunkelt minne av…det där med radioprogrammet? Ja, tänk vilken makt ett radioprogram kunde ha på den tiden..Konserten gick bra, oväntat nog. Lyckades få dit två i publiken tack vare mitt utskick strax före konserten. Skickade nästan bara till Stockholmsbor av den anledningen, men det var tur att jag gjorde det för ”min publik” var väldigt nöjd efteråt. =)

   Gilla

 3. Tiden är inte bara ur led, den är mycket också!

  Haré

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.