”Facebook” som i ”Farligt för hälsan”

Jo minsann! Igår var det som om  själva DN-skrapan tog ett litet glädjeskutt vid tanken på den nya undersökning som hade gjorts på 1000 personer beträffande det sociala mediet Facebook. Och nu var det tydligen testat och bevisat. Facebook kan vara farligt för ungdomar som känner att de ”halkar efter” sina kompisar. Farligt för alla dem som inte är så lyckliga som alla andra ser ut att vara på sina profilbilder. Då kan man bli olycklig!

Naturligtvis kan det vara så, men jag undrar hur många man har frågat som inte är på facebook. De kanske är ännu olyckligare på grund av att de inte har någon mobil, eller har tillgång till en dator? Då halkar de verkligen efter!

För DN är det naturligtvis ”Good News”, detta. Ända sedan folk började blogga för ett antal år sedan har alla journalister på DN hånat det bloggande folket ”som bara skriver vad de har ätit till frukost”, typ. Människor som skriver för nöjes skull har inget i skribentskrået att göra. Att det nya mediet var ett stort hot mot de gamla beprövade var det naturligtvis ingen som ville tillstå. Men om bloggandet var ett hot så var ju facebook rena mordet på gammelmedierna. Människorna valde facebook före dagstidningar och allt. Inte ens de stora tidningarnas webbsidor kunde rädda dem undan den förväntade katastrofen. När journalisterna på dagstidningarna skulle blogga för att konkurrera med vanliga bloggare, verkade de inte veta hur de skulle göra, men det var ändå inget mot hur svårt det var att tackla facebookanvändare.

Om Dn-skrapan tog glädjeskutt, frustade den purfärska Aktuelltsändningen fullkomligt av förtjusning inför denna fantastiska nyhet. Forskarna och deras resultat presenterades som kalla fakta, utan den ”fördjupning och analys” som man hade förväntat sig av denna ”nya” nyhetssändning.

Om ni frågar mig, hör jag fortfarande till den hastigt minskande skara som skulle välja dagstidningar framför facebook och böcker framför bloggar – om jag var absolut tvungen, men nu är det ju så lycligt att jag inte behöver välja….

Jag kan inte förstå varför ”gammelmedierna” absolut vill förinta alla slag av nya sätt att yttra sig på inom nya medier. I längden förlorar de ju bara på det i alla fall.  Att till varje pris ta fasta på att de som ägnar sig åt bloggande förut, eller åt facebook nu, är unga, lågutbildade, arbetslösa (säkert fula också?) tjejer som vill vara med alla andra ”Lyckade, vackra, framgångsrika”, men som när de inte får det, blir olyckliga och känner sig ännu mer misslyckade.

Känns problemen igen? På varenda skolgård, på varenda danstillställning, i alla möjliga och omöjliga sammanhang är fenomenet detsamma. Men är det någon som har tänkt förbjuda dans av den anledningen…eller skolgårdar….eller fotboll, fast så många blir olyckliga när de blir valda sist till laget? Eller fast så många blir panelhönor? Eller ska vi förbjuda snygga kläder bara för att en del inte får några? Är det någon som har sagt att snygga kläder är farliga?

Hur vore det om vi angrep själva anledningen till ensamhet, fattigdom, utanförskap (och här menar jag ”riktigt” utanförskap, och inte ett påhittat)?
Tänk om det skulle visa sig att människor är olyckliga för att de inte har jobb, inte a-kassa, inte känner sig respekterade för vilka de var. Tänk om det är DN och Aktuellt som gör dem mest deprimerade eftersom dessa sällan talar utifrån deras perspektiv. Tänk om det är Aktuellts alla krigsbilder som gör människor olyckliga eller om det är DNs nutidsorientering som är för svår och gör att människor känner att de inte ”hänger med”.  Och tänk om var fjärde svensk är olycklig och beroende av någonting (rökning, TV-tittande, alkohol, chips, choklad) som gör dem olyckliga, oavsett om de är på facebook eller ej.

Vad händer då? Vad händer om vi säger att bilar är så farliga så att vi får inte åka bil längre? Och hur många blir inte då olyckliga?

Vi människor är olika med olika behov. Men jag hör sällan folk säga med förvåning och förtjusning att fotboll är den mest skadedrabbade idrotten. Alltså den farligaste….

Men däremot får medier ostraffat säga med förvåning och förtjusning att facebook gör folk olyckliga och därför är facebook farligt.

Det enda jag vill råda dessa medier till är: If you can´t beat them – Join them!

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.