Stockholm – för jag vet inte bättre. Dag 44, #Blogg100

I Stockholm är jag född och uppvuxen. Här har jag gått i skolan och utbildat mig ett antal gånger. Och här har jag jobbat…
Jag har alltid bott i Stockholm och i dess omedelbara närhet. Har flyttat många gånger inom Stockholm, men aldrig härifrån. Har bott i alla stadsdelar utom Vasastan/Norrmalm. Här finns större delen av släkten och mina vänner. Här trivs jag. Varför skulle jag inte? En av världens vackraste städer….

image

Ändå kan jag ibland tycka att det känns lite fantasilöst. Att aldrig komma vidare och se nåt nytt.
Det kunde ha blivit Göteborg för 33 år sedan – men min nyfunna kärlek ville annat. Det blev Stockholm för oss båda. Och varför klaga? Jag älskar ju Stockholm…

När vi under fem år hade bott i en kranskommun kände vi suget in till stan och hade  en vidunderlig tur och fick byta vår tvåa mot en trea i Stockholms innerstad. Det kändes osannolikt då, för 21 år sedan, men nuförtiden skulle det väl inte bara kännas osannolikt, utan även vara det.

image

Numera ska man ha, inte bara bondtur, utan även ett fett konto på banken eller föräldrar som har ett, för att lyckas på  bostadsmarknaden.

När jag var ung fanns alla möjliga sätt att bo på. Hyresrätt eller rivningskontrakt eller i andra hand. Det fanns en bostadskö! Man kunde bo i kollektiv med kompisar, eller hyra del av villa. Jag oroade mig nästan aldrig för att jag skulle bli bostadslös. Dessutom var allt så billigt. Jag och min dåvarande pojkvän betalade 90 kronor i månaden för en omodern etta på 50 kvadrat vid Hornstull. Kakelugn och varmvattenberedare, men ingen dusch.

image

Men tyvärr fick ingen bo så länge till. Det var nog sossarna i all välmening,  som ville ge alla en högre standard, men för oss unga var det ju helt Ok med enklare förhållanden.
Hade det funnits sådana lägenheter nu till alla unga och nyinflyttade, hade det känts rimligare med lägre löner för samma grupper. Men det är ju inte rimligt att få en lön som knappt räcker till hyran så att man är tvungen att söka bostadsbidrag. Vad tycker de ”bidragshatande” partierna om det? Eller vill de att folk ska tälta?

image

Själva har vi haft stor tur genom åren, men också en rejäl portion uthållighet. Vi fick inget eget hyreskontrakt förrän i 40-åldern. Innan dess fick flyttlassen gå från det ena andrahandsboendet till det andra.

Men vem är jag att klaga?

En del kanske aldrig hittar ett boende bättre, eller mer komfortabelt, än ett tält eller i bästa fall en husvagn.

Det är inte rättvist. Det borde det vara!

Den sista flytten in till stan var den bästa. En medelhavsvarm dag i början av juli. Våra tålmodiga och starka vänner hjälpte, inte bara oss utan även dem vi bytte med och de fick allehanda kristallglas som de inte hunnit packa ur, av dem som tack för hjälpen. Och vi bjöd också på flyttmiddag och satt för öppna fönster där ljumma vindar svepte in och på TV gjorde Martin Dahlin mål mot Saudi-Arabien i fotbolls-VM. Utanför tutade bilar och vrålade förbi.
Som att sitta i Rom eller liknande het stad.

image

Och nu ska ni väl inte flytta fler gånger, sa de tålmodiga men förhoppningsfulla flytthjälparna….?

Nej, här vill jag leva, och här vill jag… fortsätta med det. 😉

image

2 kommentarer

Under Tid

2 svar till “Stockholm – för jag vet inte bättre. Dag 44, #Blogg100

 1. Jag bodde i Sthlm (Täby) tills jag var 16, då fick jag nog och flyttade till Småland med min hund 🙂 Det var först då som jag märkte att Sthlm inte var för mig men det visste jag ju inte förens jag bott någon annanstans ett tag, på en betydligt lugnare plats. Det är sån himla tur att vi behöver, gillar och trivs i olika miljöer och städer, hur skulle det annars set ut 🙂
  Mvh Linnea (som numera bor i Bayern)

  Gilla

  • Så sant! Jag vet bara att jag inte skulle platsa på en lite mindre ort. Jag har säkert fördomar men tror att jag skulle känna mig kontrollerad. Fast egentligen älskar jag också natur och tystnad, men samtidigt är jag nog ovanligt social i vissa sammanhang där jag känner mig trygg och otvungen…. 😉

   Ha det gott! 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.