Ett steg i taget!

En oerhört intensiv period har gått. De första veckorna på läsåret i en skola innehåller så mycket. Särskilt för oss som jobbar i Förskoleklass, som snabbt ska lära känna drygt 25 nya barn, lägga grunden för deras fortsatta skolgång, lära känna föräldrar och skapa en god kontakt och stämning i barngruppen, samt ge dem kunskaper och viktiga förmågor på vägen. 


Allt detta på en och samma gång.                Det är intensivt och ibland stressande. Men jag har ändå alltid tyckt att den här perioden har varit den roligaste sedan jag började jobba med sexåringar i början på nittiotalet. 

Kanske är det det där med att bli ung på nytt. Att få skärpa sin sinnen lite extra och inte bara gå på rutin. Det kan man i och för sig aldrig göra när man jobbar med människor, men när det rent kunskapsmässiga är på ett ganska basalt plan, blir det just de nya barnen som som utmanar en pedagogs förmågor och kreativitet. Det är roligt!

Eftersom jag har ”uppfunnit” och utvecklat ett pedagogiskt material för sexåringar som går ut på att ge barnen förförståelse för matematiken genom att dansa  nio ”entalsdanser” i olika puls och taktarter, så känner jag att jag även fortsättningsvis får anledning att skärpa mina egna sinnen och fortsätta utveckla materialet i takt med barnen och deras frågor och synpunkter. Det är ett sätt att hålla sig vaken och att inte gå på rutin. 

”Jag lär så länge jag har elever”, var det någon som sa. Det stämmer faktiskt. Man lär sig på vilka svar man får, hur man inte ska ställa frågor…..

 Vad finns det på kroppen som vi har bara ett av? 

”Ett halsband!”

Det var ju inte fel, men det var ju inte så jag hade tänkt…. 😉 

Vad jag däremot märker är att i princip alla barn gillar själva danserna och hela ramberättelsen,  men det är presentationen och omkringmaterialet med lite lärarhandledningstips jag ska finslipa i år. Inte långt kvar till pension. Då ska jag vara klar! Men jag säger som Ett sjunger:

”Ett tar ett steg i taget…..” 

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.