Rapport från växtriket…. #86

Sitter i ”spenaten” och kollar växter och småkryp. Livet är både lättsmält och svårsmält. Tänk att vara en fjäril och bara leva en dag exempelvis. Att vara en liten mus och bli jagad av en katt.

Våra livsvillkor är så olika. Är du människa kan du ha ett skyddsnät tack vare en välvillig välfärdsstat. Kanske kan en djurart räddas tack vare en klok miljöpolitik. Men i de flesta fall har naturen sin gång. Livet går vidare. Alla lever i ett ekosystem som går ut på att det finns en balans mellan olika arter i växt- och djurriket. När plötsligt en art får ett övertag över en annan beror det oftast på yttre påverkan. Miljögifter eller avverkning av skog eller  utsläpp i haven som påverkar livet där. 

Idag upptäckte vi en blomma som har funnits på tomten tidigare, men inte har synts till på flera år. Vi hade flera ”Adam och Eva” borta vid sjöstugan för några år sedan och vi har misstänkt att mördarsnigeln har varit boven i dramat. Även tomtens kantareller har varit försvunna under samma tid. 

Men förra året sågs inte de illasinnade sniglarna till. Kanske är det dags för andra att återta sina positioner….  

Men ibland kan man undra hur en art kan ha sån uppgång och fall. En snigel är trots allt ett oskyldigt djur. Den kan kan ju inte rå för att den har smak för samma sak som vi människor. Hur som helst har den varit djupt hatad av människosläktet ett längre tag. Vi som konkurrerar om samma läckerheter har fört en ojämn kamp. Sniglarna har klarat sig för att de har varit många och vi har klarat oss genom diverse illasinnade men sluga knep att bli av med dem. Om det är vi eller det torra klimatet som har vunnit över sniglarna är svårt att säga. 

Det enda som känns säkert är att ett djur äter och jagar för att överleva utan onda avsikter. Det kan också vara godhjärtat och omhändertagande utan att räkna med att få pluspoäng i form av godis av något slag. Det är naturligt. 

Om man tillskriver djur onda eller goda sidor handlar det mer om en själv än om djuret som beskrivs. Jag önskar att vi människor kunde likna djuren mer på det viset. Eller tänk på växterna som bara är där utan att kunna göra så mycket åt det. Om vi och omgivningen ger dem förutsättningar för att leva, kanske de trivs. Precis så ska vi behandla barn och varann och andra djur, så att samspelet kan bli mer harmoniskt mellan olika arter på jorden.  

Inget flum! Det är ren och skär ekologi… 😉 

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.