I ljus och mörker….

Igår var det ljusets högtid i Sverige. Runt om i landet går barn och vuxna för att hylla ett helgon från Sicilien som blev offer för sin tid. Hon var godhjärtad, sägs det, och kom med bröd till hemlösa och fattiga och eftersom hon var kristen och var godhjärtad mot tiggare, var hon också dömd till döden. Det finns fler myter omkring detta, och en annan är att hon inte fick gifta sig med den hon ville. Man stack ut ögonen på henne och dödade henne. Hon brändes på bål men dog ändå inte och hon stacks då ihjäl. Därav det röda bandet kring midjan.

Lucia kommer av ordet Lux, som betyder ljus. Och tanken med att fira  Lucia var att ljuset skulle ge hopp om framtiden. 

Igår dödades ung man på en skola i Stockholm av en annan elev. Man vet ännu inte säkert motivet. Men alla vittnen kan berätta att den mördade var en godhjärtad person som aldrig ville någon annan något ont. Han var också ensamkommande med uppehållstillstånd.  Om pojken som mördade honom vet man inte annat än att han hade varit bråkig och aggressiv tidigare och särskilt mot ensamkommande. 

Åter, åter igen…..

De unga godhjärtade är offer för sin tid. 

De som vill hjälpa andra straffas.

Våra folkvalda blundar och låtsas inte se att den goda viljan måste visas även hos dem. Vår demokrati bygger på att alla har samma rätt att leva och dömas på samma villkor. 

Den unge mannen som inte längre lever försökte hjälpa alla dem som inte fick uppehållstillstånd. 

När Regeringen gör ett halvhjärtat försök att ställa till rätta, går Alliansen emot. Varför då? För taktikens skull? Ja, inte är det för kärlekens skull. 

Men vi tänder ett ljus. Låt det brinna! 

Man frågar sig hur det kunde bli så här? 

Är ni förvånade? Nästan varenda Tv-serie, nästan alla Tv-spel, nästan alla rubriker i tidningar och på sociala medier vältrar sig i våld, mord och  kriminalare. Jag anses nästan suspekt om jag säger att jag inte läser deckare. Deckare och mord på TV anses av väldigt många vuxna ha högsta mysfaktor.  Inte konstigt då att godheten numera anses vara suspekt. Att vara ”godhetsapostel” är hycklande och falskt.

Men alla som påstår sig ha en kristen värdegrund, men inte tror på det goda, kan kanske förklara för mig hur de ställer sig till hur Lucia som var kristen och godhjärtad kunde brännas på bål. Var det rätt att hjälpa tiggare  200 år efter Jesu födelse men inte nu? 

Svaret är väl troligen att de som tjatar mest om kristna värderingar inte vet vad det innebär. De tror att det handlar om Kalle Anka på julafton och skinka och julklappar. 

Jag tänder ett ljus till. Ett upplysningens ljus.

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.