Pippi kommer tillbaka! #23

För 75 år sedan skrev Astrid Lindgren berättelsen om Pippi Långstrump, som var världens starkaste flicka och levde ensam med sin apa och häst. Hon var sakletare och gick inte i skolan. Hon skipade rättvisa och hjälpte de svaga. Hon var påhittig och rolig, men också världens ensammaste flicka ibland. Hon vände upp-och-ner på vuxenvärldens förljugenhet och hyckleri. De vuxna som menade att barn skulle synas men inte höras. De vuxna som trodde sig veta barnens bästa utan att lyssna på dem.

För Astrid var alltid barnen det viktigaste. Hennes förmåga att lyssna och förstå vad barn ville uttrycka var sällsynt på 40-talet, och många moralens väktare fanns där som ansåg att Pippis framfart var omoralisk och tjänade som ett dåligt exempel för det uppväxande släktet.

Astrid gick ur tiden för 17 år sedan, och ingen kunde väl då ana att en 16-årig flicka med flätor och med världens största mod återigen skulle utmana den förljugna och hycklande vuxenheten med sitt budskap om världens tillstånd och om de vuxnas brist på ansvarstagande år 2018.

Jag talar förstås om Greta Thunberg, som i land efter land bryter ny mark med sitt budskap om brådskan med att rädda världen från den undergång klimateffekten kan ställa till med. Tio tusentals ungdomar över hela världen följer Gretas exempel och skolstrejkar för klimatet.

Det finns vuxna människor som gör allt för att förminska och förtala Gretas gärning. Precis som vuxna människor i alla tider har försökt trycka ner och lägga munkavle på sanningssägare och engagerade unga människor, vill de kunskapsresistenta och klimatförnekande sätta en ung människa på plats i sann Jantelags-anda.

”Hon ska minsann inte tro att hon är någon, bara för att hennes föräldrar är kändisar!”

Men Astrid hade nog tagit små glädjeskutt i sin himmel om hon hade haft möjlighet att följa Greta. Och nog kan hennes berättelse om Pippi kännas som en profetia om denna livs levande flicka som utmanar hela världens vuxna med sin aldrig sinande klokskap och kunskap. Jag kunde till och med förnimma ett stråk av Astrid Lindgrensk humor i måndags, när Greta höll tal på Idrottsgalan och inledde med… ”Det känns skönt att vara bland likasinnade….. Ja, ni har väl inte heller prioriterat er skolgång”… Endast den humorbefriade kan motstå en sådan replik. 😉

Och nej…. Hennes mamma är inte likt Pippis, en ängel i himmelen, men hon sjunger i alla fall himmelskt i ”Så som i himmelen”, och hennes pappa är inte kung i Söderhavet, men hans pappa spelade med i filmen om Ville-Valle i Söderhavet, och dessutom spelade han världens starkaste björn, som Bamse….

Greta har ingen apa, häst och villa, men hon har två hundar och hennes ”följare” heter kanske inte Tommy och Annika och de är kanske inte sakletare som återvinner skräp, och hittar nya användningsområden för sina ”funna skatter”, eller uppfinner nya ord för vardagliga fenomen. Men kanske finner Gretas ”följare” nya hållbara sätt att leva på, och kanske också nya sätt att använda gamla saker på. Nya tillfällen att sjunga gamla sånger…. 😉

Greta har själv uppfunnit ett ord och ett begrepp – att skolstrejka för klimatet – och om vi vuxna följer hennes ord och agerar vuxet för en bättre framtid, behöver hon inte sitta på Mynttorget varje fredag och strejka i ur och skur, och om vi lyssnar riktigt noga, kan vi nog höra Astrid i sin himmel utbrista: -”Hujedamej, ett sånt barn hon är!” Men då måste vi vara bra mycket mer lyhörda och lära oss att lyssna på både vår inre röst och vårt samvete och vår omvärlds bön. Då kan vi inte bara vara små lortar med hjärtan av sten. Då måste vi agera! Först när vi agerar kan Greta och hennes vänner känna hopp.

Inte då, inte sen, men nu!

Nu! 😊 💕 🌍

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.