Utbildning och skolk….

Jag har läst tusentals kommentarer i diverse tidningar och media om att ungdomar borde utbilda sig och gå i skolan istället för att skolka, med anledning av Greta Thunbergs skolstrejk som numera har blivit en global rörelse.

I sak har de naturligtvis rätt. Alla behöver utbildning, och ju fler som utbildar sig, desto bättre samhällen får vi, överlag. Färre människor lever i fattigdom och som en konsekvens av det, föds det färre människor på jorden. För att fattiga människor föder fler barn, som en slags livförsäkring, är ju ett känt faktum. Alla är överens om att utbildning är bra för såväl individ som samhälle.

Vad jag har reagerat på är, att de människor som har hånat alla dem som klimatstrejkar, samtidigt har hånat alla de forskare vars forskningsresultat ligger till grund för vad vi nu vet om hur klimateffekten kommer att drabba vår planet i framtiden. Det är ju ganska absurda kullerbyttor i tankebanorna hos dessa människor som hånar skolkande ungdomar i samma andetag som de hånar seriöst arbetande forskare. Dessa forskare som med största sannolikhet har ägnat hela sina liv åt studier och säkerligen inte har skolkat en enda dag från sin skolgång. Hur tänker man, när man med ett penndrag kan förneka alla dessa forskares forskningsresultat med att ”de är köpta av all världens ondsinta kommunister och miljömuppar”. Eller så utvecklar man egendomliga konspirationstankar om att Greta Thunberg är manipulerad och hjärntvättad av sina föräldrar och att de ingår i någon slags världsomspännande korrupt värld av ”Greepeace-terrorister”. De som förnekar IPCC och deras rapporter och betraktar dem som fria fantasier, hänvisar i samma stund till några vetenskapsmän och professorer, vars hemsida på nätet säger sig bygga sina teorier på ”sans och förnuft”. Hemsidans admin lägger lite nonchalant upp sitt eget telefonnummer som man kan swisha till om man vill stödja deras verksamhet att vara kritiska till IPCC och deras forskning. De verkar anse sig tillhöra någon slags underjordisk rebellrörelse – tystade och negligerade av den stora korrupta forskningsvärlden….

Ursäkta mig, men hur var det nu med vikten av utbildning? Är det detta misstänkliggörande av kunskap och vetenskap, de skolkande ungdomarna har att se fram emot om de får chansen att leva länge och utbilda sig till nästa generations uppfinnare och vetenskapsmän? Verkar det lockande?

En vuxenvärld som vägrar lyssna på majoriteten av världens mest utbildade människor, samtidigt som de hävdar att höjden av brottslighet består i att skolka från skolan….

För mig låter det mest som höjden av brist på logik, intellekt, och…. utbildning?

Nåväl. Så länge som vuxenvärlden beter sig som den gör, är det ett under av alla under att världen samtidigt består av ett så oändligt hav av kloka, reflekterande, kunskapstörstande och ansvarstagande barn och ungdomar.

Barn gör inte som vuxna säger att de ska göra, sägs det, utan de gör som vuxna gör. Det stämmer inte med dagens ungdom. De tar ansvar, inte bara för sin egen framtid, utan även för allas vår nutida klimaträttvisa.

Om vuxna inte kan städa efter sig när de lämnar det här jordelivet, måste barnen lära dem det.

Ett trendbrott!

Kanske har nutida förskolegenerationer fått det sociala regelverket i sig som med modersmjölken, nästan: ”Man ska städa efter sig när man lämnar en lek eller ett rum på förskolan eller fritids eller i klassrummet. Man säger förlåt om man har gjort något dumt mot en kompis som man ångrar, och sen får man tala ut om saken för att sen kunna gå vidare. Man ska lyssna på sina kompisar och hjälpa de yngre. Man ska stå för vad man har gjort och man ska inte skylla ifrån sig. Man ska inte snacka skit om någon klasskamrat som inte är närvarande. Har man fritidsråd eller klassråd ska man inte nämna någon vid namn som har gjort en dumhet, om inte den händelsen är avhandlad och utredd före mötet.”

Det finns mängder av kloka spelregler som barn har tagit med sig från förskola, fritidshem och skola, som de nu applicerar på verkligheten…. Och det visar sig att det stora flertalet av barnen och ungdomarna har lärt sig sin läxa.

Nu ska vi göra vår läxa. Dags att göra upp ett ”globalt städschema”, att ha ”samhällsråd”, där vi tillsammans med andra samhällen på vår planet, gör gemensamma ”trivselregler”, som vi alla är överens om och som ger klimaträttvisa åt alla – fattiga som rika länder, och nutida och kommande generationer!

Varför skulle inte vi klara av det som vi förväntar oss av barnen i alla skolor över hela världen?

Om vi förväntar oss att barnen ska visa oss och varann respekt, måste vi också respektera deras förväntningar på oss: Att vi visar oss vara vuxna vårt ansvar! Att vara förebilder!

Lev väl och gör ditt bästa, så länge!

😊 💕 🎶 🌍 ☔ ☀

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.