Nytt veckobrev!

veckobrevforfuture #vecka322021

Kära Planetskötare!

”Pengarna eller livet?”

Ja, vi tycks stå inför ett ultimatum. Det hävdar i alla fall tillväxtoptimisterna i vårt land. Vi kan inte rädda klimatet utan att öka BNP och utan att konsumtionen ökar. Då ”har vi råd” att satsa några försumbara slantar på klimatet.

Problemet är att då är det försent. Vi kan inte öka tillväxten i dagens system utan att öka de fossila utsläppen. Vi kan inte äta kakan och ha den kvar. Bevis för detta finns i den senaste IPCC-rapporten. Det är bara att läsa rapporten och svälja fakta. Ett ytterligare problem är att fakta tycks vara väldigt lågprioriterat i vissa kretsar. Man vill inte ta till sig fakta som inte stämmer överens med ens egen världsbild.

Överraskande få är oroliga över klimatförändringarna i Sverige. Majoriteten av de minst oroliga är män. Det gör mig mest orolig. De två partierna som står längst till höger har mest manliga väljare bakom sig och har minst intresse av klimatpolitik. Det ena partiets väljare ”tror” inte ens på den globala uppvärmningen. De tror att det handlar om religion, antagligen. Är majoriteten av männen i Sverige kunskapsföraktare? Har de inte gått i skolan?

Om vi ska kunna rädda klimatet och ställa om systemet, måste vi göra det tillsammans. Det blir väldigt svårt om mer än hälften av männen inte ”tror” på evidensbaserad forskning. Och det är männen som sitter på kapitalet i Sverige. Hur det ska gå när krisen kommer och det inte längre finns mat man kan köpa för alla pengarna, verkar ingen av dem ha tänkt på. Inte heller har de tänkt på det orättvisa i att de som väljer pengarna framför livet har förstört livet för alla oss som hellre hade valt livet framför pengarna.

För exakt 3 år sedan satte sig Greta Thunberg utanför riksdagshuset. Nu är det hög tid för oss som kan läsa och förstå innehållet i forskningsrapporterna att välja livet och att agera tillsammans!

Trevlig helg!
🙂♥️🌍

ClimateStrikeOnline #FridaysForFuture #unitebehindthescience #peopleforfuture #catsforfuture #fightfor1point5 #FightClimateInjustice

Lämna en kommentar

20 augusti, 2021 · 12:50

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.