… fortsättning på veckobrev…

veckobrevforfuture #fortsättningföljer #vecka352021

Hej igen alla Planetskötare!

Jag fortsätter gårdagens påbörjade veckobrev… På ett soligt men ganska folktomt Medborgarplatsen, tog vi plats idag, några trogna klimataktivister. Vi fick flera samtal med förbipasserande. Fler~a var positivt intresserade, men några tror Inte vi kan ställa om till ett fossilfritt samhälle så fort. Problemet är väl att vi har väntat så länge med omställningen så nu måste det gå fort oavsett om vi vill eller inte.

Hur det går när västerländska samhällen redan nu drabbas, ser vi prov på i Tyskland och USA och även här hemma i Sverige. Vi verkar vara totalt oförberedda. Och lika oförberedda är vi när andra länder drabbas av kriser och katastrofer. Det enda vi tänker på är att vi ska stänga ute de flyktingar som eventuellt kommer att söka sig till våra länder.
Man kan egentligen bara se hur USA har agerat under 20 år i Afghanistan, och hur de sa att de ville bygga upp en demokrati i landet, men hur de misslyckades med det och därpå lämnade landet hals över huvud. Det fanns alls ingen omsorg om något hållbart demokratibygge och hade aldrig funnits. Även om vissa framsteg hade gjorts var det aldrig på Afghanistans egna villkor, eller utifrån landets förutsättningar. Om man översätter det till hur rika länder behandlar vår planet är det aldrig på vår planets villkor eller utifrån planetens begränsade tillgångar. Och likt hur USA sjappar från Afghanistans terror och kaos ser jag framför mig hur jordens rikaste invånare sätter sig i ett rymdskepp mot ”nya friska planeter” och lämnar vår planet i misär på grund av deras förödande behandling och överutnyttjande av vår jords resurser.

De som har pengar ser nämligen inga gränser för sin egen ”frihet” att göra vad de vill med pengarna, utan hänsyn till något annat än den egna plånboken. De pratar gärna om hållbara lösningar, men det visar sig oftast vara just prat. Hållbarheten kan bara vara hållbar om människorna bakom lösningarna är ”hållbart humanistiska” och utan ekonomiska egenintressen. Omställning kräver pengar. Men dyrare blir det för alla utan omställning. Tänk på det!

Trevlig helg!
🙂♥️🌍

#SaturdaysForFuture

Lämna en kommentar

4 september, 2021 · 16:06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.