Veckobrev i skuggan av ett krig.

#veckobrevforfuture #vecka92022

Kära Planetskötare!

I skuggan av ett krig står vi utanför Sagerska, och kampen för ett bättre klimat inkluderar också kampen för fred, demokrati och mänskliga rättigheter. I den kampen – mot en envåldhärskares krig i Europa – är vi många som kan enas. Hela riksdagen kan också enas (till slut) när ett krigshot är så nära inpå. Det är trösterikt ändå att veta. Precis som i början av pandemin, kan alltså riksdagens partier sluta ”borgfred”. Och precis så önskar jag av hela mitt hjärta att alla kan sluta upp omkring kampen mot den globala uppvärmningen.

Det kanske kommer att bli så också, men jag fasar för att det kommer att ske när det redan är för sent. Den senaste IPCC-rapporten som kom i veckan uppmärksammades inte med ett enda ord i Aktuellt, samma dag som rapporten kom. Istället var det krig för hela slanten. Naturligtvis behöver vi uppdateras om kriget, men resten av världen tar inte paus för det, och framförallt inte klimatförändringarna. Tvärtom. Och kopplingen till hur västvärldens beroende av Rysslands olja och gas gynnar Putin och bidrar till hans krigskassa, borde vara alarmerande nog för att SVT skulle nämna det.


Vår planet gynnas inte heller av att ryssen försöker sätta Ukrainas största kärnkraftverk i brand. Är kärnkraft en säker energikälla…?
Den som tror att vi kan rädda klimatet med mer kärnkraft, gräver grop åt sig själv att falla i, kanske förr än man kan ana.
När ska vi kunna enas om att vi tillsammans måste rädda klimatet innan hela världen står i brand?
Inte en och en – inte bara ”alla andra” – inte bara näringslivet eller politikerna – Alla måste hjälpas åt, precis som vi nu hjälps åt att hjälpa Ukraina på olika sätt. Vi måste förena oss – inte splittras – när vi ska rädda vår planet. Och vi måste göra det nu, innan fönstret stängs. Något annat duger inte!

NU!

Ha en fin helg och ta hand om er och varandra!
🙂♥️💚🌍

#FridaysForFuture #peopleforfuture #unitebehindthescience #StandWithUkraine

Lämna en kommentar

4 mars, 2022 · 15:40

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.