Veckobrev för fred!

#veckobrevforfuture #vecka162022

Kära Planetskötare!

Det pågår ett krig. Det vet ni ju. Fast nu tänker jag inte bara på Ukraina.

Just nu tänker jag på det krig som ständigt och jämt förs mot vår natur, mot klimatet, och mot allt levande liv på vårt jordklot. Det är ett ganska tyst krig som hela tiden pågår medan ”vi pysslar med annat”. Och de som är ”härförare” i kriget försöker också se till att det pågår i skymundan. Det är de som tjänar på att ingen talar om det. Eller att de som talar om det förlöjligas och förminskas.


Det finns inga vinnare i ett krig, sägs det. Men faktum är att det finns vinnare. Vilka är det?
I kriget mot planeten är det dessa oljebolagslånder som bygger hela sin ekonomi på fossila bränslen. Och övriga länder som bygger sin ekonomi på konsumtion, arbete, produktion, industri, och välfärd som som är beroende av fossila bränslen från dessa länder.
Och i de krig, som ingen talar tyst om, är det vapenindustrin i ”skön förening” med oljebolagsländerna, som skördar frukterna av andras elände. Det krigförande landet kan fortsätta kriga , tack vare att andra länder har gjort sig beroende av deras gas och olja.

De partier i Sverige som vanligtvis vill sätta hårt mot hårt och stå upp mot kriminalitet i samhället, är märkligt veka mot denna ”skurkarnas skurk” vars ekonomi bygger på export av olja och gas, och som är förutsättningen för att han ska kunna fortsätta kriget, tills landet hans land krigar emot är utplånat. Det leder till att länder i Europa triggar varandra till en monstruös satsning på ”försvar och säkerhet”.
Försvaret behöver inte redovisa sina utsläpp av växthusgaser. Det är sekretessbelagt. Att krig är skadligt, för miljö och klimat och för psykisk och psykisk hälsa – om man överlever – förstår nog alla, men dessutom är dess skadliga inverkan på klimatet sekretessbelagd. Går vi med i NATO blir vi även en kärnvapenmakt, Hur skadliga är inte kärnvapen för allt levande liv för oöverskådlig framtid?

”Men….schhhh!
Vi har inte råd med klimatet. Vi måste försvara vårt land först – vår kultur och vår fina natur måste förvaras…. men oops?

Vart tog den vägen?”

Peace!
🌍💚☮️💚🌎

#FridaysForFuture #peopleforfuture

Lämna en kommentar

22 april, 2022 · 15:35

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.