Tolkningsfråga

 
Förstår du mig, har du förstått mina koder. Förstår du vad jag säger är du duktig eftersom du inte hör vad jag säger. Inte ser du mitt minspel heller eller ser om jag går ifrån ett tag. Om katten tröttnar ser jag det på en gång. Hon går eller hoppar iväg, helt enkelt. Fast varför vet ju ingen. Man kan bara ana. Jag kan ana att hon hoppar iväg åt höger för att matskålarna står där, men det är ju för att jag vet det. Alltså har hon inte tröttnat. Inga bakomliggande dunkla avsikter. Det är enklare att tolka katter än att tolka människor. Det är till och med lättare att tolka HTML än att tolka människor. Ibland. Fast människor är ju olika. En del människor verkar vara som öppna böcker, fast det visar sig att de kanske har  väldigt mycket att dölja och gör det också. Andra är kanske väldigt hemliga och dolska men visar sig vara öppna och ärliga människor som verkligen säger vad de tycker. En del spelar ett spel hela tiden och andra är troskyldigt naiva och tror alla om…ja, vadå ? Att de säger precis vad de menar. Fast det mesta man säger är ju inte så meningsfullt och uttänkt så att man ens själv alltid vet vad man menar. Om man skriver har man ju en liten chans att förtydliga sig men ofta kommer ju orden bara, och det ord som för mig är neutralt kan verka himla provocerande på andra människor. Och dessutom syns man ju inte när man skriver, och det är då övertolkningarna kan sätta igång.
"Han säger så, men han menar nog egentligen….."
Eller så försöker man skriva med sina egna ord i kommentarer hos andra bloggare, t.ex, hur man tror att den andre menar. Ja, ibland har man ju ha hittat essensen i det skrivna, men egentligen är det ju lustigt. Om man tänker sig ett muntligt samtal istället. Inte håller man då på och tolkar och upprepar vad den andre har sagt eller "översätter" till sitt eget sätt att tänka. Och det beror ju inte på att det muntliga talet är så mycket mer tydligt utan för att hela människan bakom syns.
Man behöver inte hela tiden få bekräftat att man har rätt. Det som är bra med skriftspråk är ju å andra sidan att om två argumenterar så kan de inte slå varann på fingrarna med ett "Nej, så sa du inte", för det kan ju alltid bevisas vad som har blivit sagt. Men då är det alltså själva tolkningen som blir svår. Och allt som inte blir skrivet är kanske det allra mest intressanta. Det som ligger utanför bilden.
Men ett minspel kan vara nog så svårtolkat, särskilt utan förklarande ord.
 
Men jag tror att i ett samtal där människor har positiva förväntningar på varann, vare sig det är muntligt eller skriftligt, är också förutsättningen för att tolkandet ska "gå vägen" väldigt mycket större. Dessutom rinner de rätta orden till i rätt ögonblick i motsats till om man bemöts med misstänksamhet eller kanske ännu värre, av överlägsenhet. Då börjar åtminstone jag stamma och staka mig. Och den andre förstår ingenting, eller vill inte förstå någonting.
 
Vad vill jag nu säga med det här ? Tja….tolka det den som kan !
 
 

8 kommentarer

Filed under Mänskligt

8 responses to “Tolkningsfråga

 1. Eric

  Försöker du att säga att all kommunikation egentligen är omöjlig eller iaf väldigt svår att få till.

  Gilla

 2. Unknown

  Visst är det lättare att umgås med katter än med människor och det går ganska bra att tolka vad de vill oxå. Visserligen är det lätt att umgås vissa människor oxå och  lättast är det med människor som man inte har någon som helst relation till utan kanske bara är……. människors möten. Ett hastigt leende, några ord på vägen utan att man har någon förväntan. Tycker också att det är lättare med en relation där man har samma erfarenheter och samma intressen. De människorna har man också lättare att förstå och tolerera. Svårast är det när man har förväntningar som  gör att man blir besviken, för att inte tala om andra människors förväntningar på att man ska vara på ett visst sätt men inte kan hålla måttet. Det är oxå svårt när man alltid får känna att men gör och säger fel och alla andra har rätt. De gör alltid rätt och säger rätt saker. Vid  sådana tillfällen vill jag helst åka till landet och gömma mig där med min katt. Men ……… det får man inte för man har ju förpliktelser hemmavid.
   
  Ha det gott kära millroll eller newmill……..vilket är rätt eller fel…….

  Gilla

 3. Alistriona

  …kommer in en kort stund…och ser din katt skutta iväg..*ler*..min(a)…njuter utomhus..denna tid på året..*kram*

  Gilla

 4. tg

  Hej vännen!Att tolka texter är ett språk för sig.Jag har skrivit dikter i, känns det som, hundra år eller så.Ibland vet inte ens jag vad mina ord står för.Men just då, i skrivande stund, förmedlar de till mina sinnen något.Sedan finns det de dikter som jag sitter och jobbar med i veckor.De som verkligen slår an en ton i hjärtat.Hur gör man skillnad som läsare när man besöker en blogg och skall kommentera?Jag har ingen aning, man får väl gå på intuition, se och känna hur man själv uppfattar texten.Jag tror att …Huvudsaken är att man finns där, kommenterar och skickar en hälsning.Sedan om man uppfattat text, kopplar det med eventuell bild är överdramatiserat.Sköt om dig vännen!Önskar dig en riktigt härlig helg!~i~ Kram ~i~

  Gilla

 5. tg

   
  Sov gott hallonbåtar vännen!Hmm, klockan är vad …
  Som sagt, sitter och lirar på syntar.
  Jag började som liten Vem släckte lyset?valp att spela,så konstigt, trummor.
   
  Jag sitter lite vaken och … sedan då …

  Gilla

 6. BeJi

  Nej, ingen möbel … dock en gratängform.
  Trevlig helg. /Bj.

  Gilla

 7. Aniara

  Visst är det svårare att tolka vad någon annan menar via enbart skrift, men nog gör vi detsamma även när vi möts ansikte mot ansikte? Tolkar varandra, menar jag. Ibland rätt, ibland fel. Ibland beroende på "dagsformen", ibland för att vi befinner oss i nån slags fastlåst, kanske till och med beroende ställning till den andre. Ibland kanske enbart på grund av våra egna förutfattade meningar, typ som djävulen läser bibeln.
  Men visst underlättar det att SE den som pratar, kanske se glimten i ögat när den andre säger nåt som låter lite hårt/elakt men som menas som lite skämtsamt. kanske.
  Sen är det ju vissa som har svårt att få ihop vad som sägs med hur folk ser ut när de säger det. Hade en sån chef en gång. Bara man la huvudet på sne och log, så kunde man säga vad som helst, vara hur kritiskt som helst, utan att han fattade att man var "tyken". Vilket ju i och för sig inte var mycket vits i kanske. Om man å andra sidan såg lite uppjagad ut så spelade det ingen roll fall man sa snälla konstruktiva saker, han tyckte bara att man var en ilsk och besvärlig typ.
  Hm vet inte riktigt vart det här resonemanget leder. Kom just på att klockan är väldigt mycket och att jag måste skynda mig nu så.
  Hejdå så länge
  =)

  Gilla

 8. Anna-Lys

  jag har inget vettigt försvarstal bakom detta påstående …. Men ….jag har slutat tolka andra "ombord" förlängesedan och har gått in i en fantastisk (egoistisk) resa där jag fokuserar vad jag själv känner & tänker när jag far runt i Cybern. På det viset lär jag känna mig själv på ett nytt plane, eller dimension. man kan inte ge sig in i den hermaneutiska cirkeln när man läser små korta inlägg, eller bloggar. OM man tolkar Shakespear då finns inte i nutid människor och händelser som påverkar hans innehåll och därmed förändrar hans skapande. I verkliga nulivet och i bloggar är ju kommentarerna en mycket, mycket stark påverkansfaktor ….Gör jag mig förstådd? Antagligen inte … *lol* … alltså är allt som det brukara vara !< Anna-Lys >

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s