Salutami !

För att ha ett så fint vin så var inte restaurangen särskilt prisvärd egentligen. Vi beställde alla in en risotto med svamp. Jag lovar att jag hade kunnat göra en bättre själv. Enda gången jag tänkte så under resans gång, faktiskt. Hursomhelst var utsikten vacker och mycket människor passerade. Körfolk på väg till katedralen före konsert och själva huvudattraktionen, den amerikanska ungdomskören satt på torget och sjöng och åt tårta för att fira någon körmedlem straxt innan konserten skulle börja.
 
 
Vi som brukar vara på körresa när vi reser i vanliga fall, kände hur det började pirra i stämbanden och en glad förväntan spred sig i kroppen. Väl inne på plats var det lite sorgligt plötsligt att sitta på åskådarplats, men också skönt förstås. Hade inte kunnat sjunga rent med det där vinet kluckande i huvudet.
Väldigt roligt att höra den amerikanska ungdomskören, som faktiskt sjöng ett stycks som vi har sjungit. Svårt då att hålla stämbanden i styr.
Efteråt gick jag fram för att fråga efter ett program och stötte då ihop med en annan entusiastisk åhörare. Vi kollade på varandras kameradisplayer och bekantade oss så pass att han bjöd oss på glass efteråt.
 
 
En sympatisk man som var bekant med en svensk ambassadör och hans fd fru. Han var inte från stan men från Palermo och hade ett litet ställe i Cefalù. Han älskade platsen och katedralen med det mäktiga berget bakom och ville guida oss runt i gränderna. Så småningom blev han lika fotograferingslysten som undertecknad så där gick vi och blixtrade i de dunkla gränderna.
 
 
 
Det var en trivsam stund men vi bestämde oss ändå för att gå hem och upp på vår altan för en nattfösare.
 
(morgonen efter…)
 
Och den första dagen var över. Håll med om att den var lång….?!
Hotellfrukosten som också fick intas på turistfälletorget, fast på intillliggande café, kunde uppgraderas med salamismörgåsar i stället för den sylt- eller chokladimpregnerade cornetti som annars bjöds. En hel del upprörda rop hördes mellan kassörskan och de många biträdena bakom disken som alla sprang i kors och utförde varandras sysslor. Kassörskan var inte förbereddd på dessa konstiga avsteg och visste inte hur hon skulle ta betalt. Men allting ordnar sig och ingen är så arg som det låter i det här landet.
 
Och med frukost i magen gick vi åter in i gränderna för lite shopping eller bara för att glo på allt. Och det finns mycket att titta på. I en affär med kolossalt exklusiva lampor fick vi av en händelse syn på en affisch…..så lustigt, eller hur ?
 
 
 
 
En liten men dock hälsning…."salutami"…heter det visst. Låter nästan som salami….=)
 
Och vi passerade en gammal akvedukt där det vilade ett porlande lugn sen ett, sen flera århundraden avrinnade och utrinnande. Fråga mig inte mer om det ….jag hade bara öga för kameravinklarna.
 
Många gränder och strandpromenader, cappuccini och "danslektioner" senare,
 
 
hittade vi av en händelse "lunchrestauranten, lunchrestauranten", dit antagligen traktens arbetare gick för att få sin italienska husmanskost.
 
 
 
 Man förstod inte riktigt vad det var man åt men gott var det. Bästa cappuccino i stan !
 
 
Och billigt, med vin och öl och allt. Och genuint.
 
 
Kan det bli bättre på en skala ?
 

8 kommentarer

Under Resa

8 svar till “Salutami !

 1. U

  Vad härligt det var! Roligt att läsa och återuppleva! Här skvalar regnet ner. Sommarregn när det är som bäst. Man får en andningspaus. Ser fram emot fortsättningen!

  Gilla

 2. Aniara

  Och här har det kommit massor av senaste resnytt ju!
  Och du hittade visst min italienska sida också! Visste inte att de gjort en affisch om den. Där ser man, mycket man inte "ser" och vet. 😉
  Bilden med tvätten var för övrigt väldigt fin!
  Fick mig dock att tänka på att jag just skulle göra detsamma, så får lästa resten – inlägget innan – när jag kommer upp om en liten stund.
  =)
   

  Gilla

 3. Anna-Lys

  Hade oxå tvättdag igår … tänk det hade räckt om du åkt till Nissan River för att plåta min tvättlina 🙂 Åhhh … vad härligt du haft det, och tänk att du stötte på DoDoskan där nere i vinlandet *lol*Keep Singing,< Anna-Lys >

  Gilla

 4. Unknown

  Den skalan finns inte …
  Vilken härlig resa … billigt vin, öl och allt … hmm …
  Whiskyn då ..?
  Ja ja, man kan inte få allt här i livet för en billig penning, eller ..?

  Gilla

 5. Unknown

  Känner så väl igen din reaktion när du satt som åhörare inför ett körframträdande. Första tiden när jag hade tid att gå som åhörare hade jag all svårighet i världen att hålla tyst. Tyvärr hade jag inte så stora möjligheterna att njuta av den italienska maten i våras eftersom jag fick hålla diet.
  Önskar dig en fin midsommarhelg

  Gilla

 6. Maggan

  Har alla tvättdag idag? Jag har rivit ur sängarna och känner mig märkvärdigt stolt över att ha fått det gjort. Jag har varit lite i Italien för många år sedan och upplevde mycket av det där humöret de har lite var som helst…det var bara att ducka och gå vidare. Ovanligt för oss svenskar med vårt tyglade humör.
  Kram

  Gilla

 7. Maggan

  Ps Jag har inte kvar min blogg på space….jag fick aldrig fart på den om du undrar men det går ju inte att få bort den utan att ta bort min vanliga hotmailadress. De har trasslat in allt så förbaskat här och jag blev sur över hur de inte kan göra så att man kan ta bort sin blogg lika lätt som man kan på andra ställen. Så var det med det.
  Maggan http://livsglimtar.wordpress.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.