Biten på torrfisk och biten katt

 
Norgehistorier om fisk har fått stå tillbaka några dagar för vår lilla katt som har blivit biten i benet (och det var inte jag !) av något djur, vi vet inte vilket men misstänker en mink, som har setts lura i vassen här några år. Så en mycket hängig haltande katt har fått åka först på  in till stan för undersökning och sen en gång till för att operera in en liten slang för dränage, där var och vätska ska rinna ut, och sen blir det en tur till nästa vecka när slangen ska tas bort. Efter operation igår fick hon en tratt på huvudet för att inte slicka såret och med tratt på och instängd i bur fick hon fullkomlig fnatt och lyckades med konststycket att dra av sig tratten på tjugo minuter. Ett sådant lidande inte bara för henne utan även de människor som såg henne i hennes våndor. Dvs jag och sambon som blev något störd i sin bilkörning.
 
 
Men nu går det bättre med tratten när hon slapp att sitta i bur….Men inte får hon gå ut. Enda nöjet för henne är att se på när Misse jagar en mus utanför eller att käka lite tonfisk, fast den fastnar i tratten…
 
Men apropå fisk och Norge….vi reste alltså ut till ett särskilt ställe där fisken torkades för vidarebefodran till hågade norrmän och en och annan nyfiken turist. Ja, för den torkade fisken (jo det kan vara alla möjliga sorters fisk, t.ex långa som man gör lutfisk av, och torsk och…klippfisk, så hittills inkomna förslag är rätt) anses i sitt torkade tillstånd vara delikat i Tromsökretsar och särskilt med vitt vin till.
 
 
 
Som tilltugg liksom. Det lät spännande, men en aning torrt….Vi var alltså mycket förväntansfulla men sambobrodern som var den enda svensken som hade smakat det förr tyckte inte att det var något att hänga i julgran precis. Och varför skulle man ? 😉
Så vad skulle man tro…? Ingenting…det var bara att smaka. Och tja…sanningen låg väl nånstans mittemellan. Inte alls illa men heller inget att dö för, direkt. Hur som helst köpte vi med en, att smaka på hemma och om den inte är till belåtenhet så kanske det finns en och annan katt med tratt som kanske är hugad…Hon kanske till och med får fnatt på torrfisk ? Men fisken är så väl inpackad för att inte doften av densamma skulle skrämma bort alla medtrafikanter på tåget.
 
Det finns andra delar av världen som är intresserade av de torra fiskarna, bla Portugal, som gör sin nationalrätt Bacalau på den (fast då är fisken uppblött) och till Afrika skickar man huvudena (som ingen annan vill ha) och delar ut gratis till de allra fattigaste där, att koka soppa på…för det finns mycket näring i huvudet…Hmm….
 
 
Så är det med rättvisan här i världen…..

2 kommentarer

Under Djur & Natur

2 svar till “Biten på torrfisk och biten katt

 1. Aniara

  Grrr, försökte utan större framgång googla fram receptet på "bolinhos de baclao" eller bacalau., himla goda friterade små bartiggtugg som görs just på den där saltade fiskhistorien. I Brasilien men även i Portugal.
  Vill minnas att det var massor av fisk ihoprört med mosad potatis, ägg för att hålla ihop det hela, lök?, och så en massa persilja. rullas till små bollar och friteras.
  Mmmmm
  det enda jag hittade var följande: (ser att det står "harina" också, men det kan jag inte komma få vad det skulle vara. Inte mjöl väl, det heter farinha. Hm Får skaffa fram receptet. mycket bök dock) Förresten så finns det väl nån grekisk variant av bacalao? Också i ugn med potatis och oliver och jox.

  BOLINHOS DE BACALHAU
  Ingredientes:  • Bacalao desalado  • Huevos  • Patatas  • Harina  • Perejil fresco
  Preparación: Se desala el bacalao y se pone a cocer junto con la patata hasta que ésta esté en su punto. Se chafa todo junto con el huevo, la harina y el perejil. Se hace una masa. Se van haciendo bolitas, y se fríen.
   
  Ah, när gjorde bollarna lite större, "bolos" så hittade jag följande.Kanske kan vara nåt att testa fall ni tröttnar på att suga på torfisken 😉
  Bolos de Bacalhau

  Gilla

 2. Eva

  Stackars kissen! Vår Bastian fick ha strut på sig när han kliade upp ett sår på hakan som aldrig fick läka, så fort det började läkna kliade han upp det igen, till sist fick han ha på sig struten så gott som konstant, säkert ett halvår eller om det till och med var mer i sträck. Nu är det bra som tur var. Jag tror det var när vi tog med dem till landet förra sommaren, han fick för mycket annat att tänka på kanske.
   
  Kan man verkligen äta fisken i torkat tillstånd? Jag trodde att man alltid blötte upp den på något sätt innan man använde den. Hur smakade det? Som en blandning  av fisk och chips eller?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.