Arv och Miljö….

 
Vad gör vi med våra liv egentligen ? Och andras ? Så många gånger sätts solidaritet med andra i mosats till egen personlig frihet och vinning. Arv eller miljö diskuteras också livligt. Mitt förra inlägg tangerar ju dagens ämne i bloggvärlden, nämligen "Miljön".
Det personliga, lilla livet påverkas av omgivningen, men hur det lilla livet (barnet, plantan, djuret) får näring påverkar å andra sidan i långa loppet omgivningen. Att vara generös i sitt engagemang i förhållande till andra och till miljön ser jag alltså som en väldigt personligt gynnande handling samtidigt. Dels får man ju ett omedelbart gensvar och dels lönar det sig i långa loppet. De känns väl lite som en floskel att påpeka det, fast jag tror att det är en av grundstenarna i ett samhällsbygge, för varför skulle vi annars inrätta samhällen om vi inte på olika sätt vore beroende av varann ? Om "själv vore bäste dräng" skulle ju alla vilja sitta i en egen stuga i skogen och odla sina egna morötter och skjuta sin egen hare till middag. Alla skulle sätta upp sina egna paraboler på taket och skriva sina egna memoarer. Alla skulle bygga sitt eget lilla kärnkraftverk och gå på vernissage med egna tavlor och skratta åt sina egna skämt. Möjligen skulle vi bjuda in dem som vi anser har samma humor och gillar samma korv som vi och sen skulle vi sitta där och tänka att vi har så mycket gemensamt. Och alla skulle ha likadana TV-apparater, lika breda och lika platta, och om någon skulle råka, mot sin princip om sin personliga frihet, få ett barn med någon likasinnad, skulle det barnet inte heller skilja sig från mängden. Men en vacker dag skulle en elak liten bakterie eller ett virus, kanske, ta sig in bland dessa människor som alla hade samma arvsanlag och samma immunförsvar. Viruset skulle sprida sig med vindens hastighet för ingen skulle ha en aning om att det fanns förrän alla blev drabbade. Ingen hörde nämligen på någon annans radioprogram och lät sig inte påverkas av några.
"Men ? Eftersom alla levde var för sig skulle väl ingen kunna bli smittad ?"
Det var just det….det var själva ensamheten som smittade och som förlamade mänskligheten, passiviserade den och slog ut den kollektiva viljan att se något annat än sig själv och sina likar i spegeln. Men när man inte ens orkade se sig själv i spegeln gick en hel population förlorad.
"Så besegrade enfalden mångfalden", kan man kanske säga… fast det är förstås inte sant !
Jag bara skämtade ….Det var bara en saga och inget av det där har hänt. I alla fall nästan ingenting. I alla fall inte helt och hållet. Hoppas att det inte kommer att hända heller.
 
Peace.
 
 

10 kommentarer

Under Mänskligt

10 svar till “Arv och Miljö….

 1. Eva

  Jag är väl lite för trött för att hänga med i dina djupa tankar…
   
  Jag tycker nog ändå att lagom är bäst. Klart man ska vara solidarisk, engagerad och ta hand om de barn, djur och plantor som man satts att vårda. Men jag tycker nästan att den där bilden du utmålar om att bo själv i skogen med egna morötter, hare och memoarer (fast utan korv) låter riktigt trevlig… Det kan bli för mycket samhälle ibland, en del kanske behöver det, andra som jag, behöver lugnet och ron och just det, ensamheten, det har inte bara att göra med att jag är utbränd, jag är sån, har alltid varit.
   
  Ibland snubblar man bort sitt eget när man ska värna om andra jämt, man suddar ut sina egna behov och ideal. Så båda dikena finns visst. Jag tänkte på det när jag diskuterade med en vän som är muslim. Hon tyckte att det var rätt att hålla hemma sina barn när det var advent och skolavslutning i kyrkan för dit ville hon inte ha sina barn. Men som jag sa, det är Sverige de bor i, det är ett kristet land, kallar sig det än så länge iaf, då får man väl ta seden dit man kommer, det får vi när vi åker till deras länder, inte ens turistande kvinnor för t ex ha kort kjol eller shorts, varför ska vi hela tiden tillrättalägga och släta ut allt som är \’vårt\’ för att passa in på de som kommer hit, när de inte ändrar något i sin kultur för att passa oss…
   
  Det finns två diken, som med så mycket annat, för att alla ska må bra och allt fungera får man varken hamna i det ena eller det andra diket, och shit, vilken balansgång det är… Och nu börjar jag snubbla så på tangenterna så nu ska jag gå och lägga mig och sova!

  Gilla

 2. Anna-Lys

  Visserligen har jag inte läst alla över 20 000 anmälda deltagande bloggar på BLOG ACTION DAY 2007 för MILJÖN, men denna måste tangera en av de främsta. Fantastiskt bra skriven, du ska absolut satsa på en författarkarriär MillRoll.När (miljö-)pedagogik presenteras i sagans form är den outstanding! (( kram ))< Anna-Lys >

  Gilla

 3. Eric

  Jo, det är egoistiskt att vara solidarisk – synd bara att många är alldeles för giriga för att inse sitt eget bästa.

  Gilla

 4. Unknown

  Måste erkänna att ens som saga förstår jag ditt resonemang. Påminner lite om extremistiskt tänkande som jag inte förstår alls vad  eller vart det leder. Inte är de väl så många som är huliganer åt det ena eller andra hållet??? Hoppas jag verkligen iaf. Om det är
  Sverige så ser jag de flesta som demokrater och som vill fungera bra i samhället. Tycker att de flesta av oss är strävsamma människor som strävar efter att ha ett bra samhälle. Det som skiljer de olika demokratiska  partierna åt är mycket litet. En del ser klarare vad som ska göras för att få ett bättre samhälle medan andra bara skriker för att vara emot allt.
  Hoppas att du fick en bra sömn…….
  Önskar dig en trevlig helg med lite fördragsamhet och inte betrakta människors olika uppfattningar i kategorien onda och goda.
  Kram från
  bigga
   

  Gilla

 5. Unknown

  Måste erkänna att ens som saga förstår jag ditt resonemang. Påminner lite om extremistiskt tänkande som jag inte förstår alls vad  eller vart det leder. Inte är de väl så många som är huliganer åt det ena eller andra hållet??? Hoppas jag verkligen iaf. Om det är
  Sverige så ser jag de flesta som demokrater och som vill fungera bra i samhället. Tycker att de flesta av oss är strävsamma människor som strävar efter att ha ett bra samhälle. Det som skiljer de olika demokratiska  partierna åt är mycket litet. En del ser klarare vad som ska göras för att få ett bättre samhälle medan andra bara skriker för att vara emot allt.
  Hoppas att du fick en bra sömn…….
  Önskar dig en trevlig helg med lite fördragsamhet och inte betrakta människors olika uppfattningar i kategorien onda och goda.
  Kram från
  bigga
   

  Gilla

 6. Aniara

  ja, det är klart att vi behöver varann!

  Gilla

 7. tg

  En slank han hit och en slank han dit … En slank han ner i diket …
  Nu slinker jag ut via din brandvägg …
  See Ya!

  Gilla

 8. Unknown

  Long time no see! Har varit inne på Face book ett par gånger och kikat men inte blev jag så imponerad, men antagligen har jag inte
  fattat vad det rör sig om. Hann iaf med att få 2 vänner,mitt barnbarn och Robban 🙂
  Hoppas att du får en fin helg och glöm inte vintertid.
  Kram från bigga

  Gilla

 9. Eva

  Oj, här var inget skrivet på länge, tar facebook all din tid 😉 Så som dina vampyrer och zombisar etc pucklar på mina förstår jag att du inte hinner skriva. Kan itne förstå varför det alltid bara är du som vinner och aldrig jag! Har du nåt hemligt knep?

  Gilla

 10. Eric

  Bloggtorka?
  Facebook är väl inget kul?
  http://whynoteric.blogspot.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.