Lätt och svårt

 
 
Det finns så mycket som är lätt att säga, lätt att tycka, lätt att göra. Som att starta krig, t.ex. Det tycker i alla fall Condolezza Rice. Medan statskassan fortfarande är full, du har folket med dig, ideologin är klar, målet är definierat och det finns bara enkla sanningar. "Avdelning, Framåt Marsch!" Riktning är utstakad med hela handen.
Men när allt är över, ondskan personifierad i Saddam Hussein, är utraderad, och …ve och fasa…det visar sig att ondskan fanns kvar…lite lätt utportionerad här och var i Irak och i övriga världen. Alla är inte glada och tacksamma, utan en del …och ganska många, är direkt hatiska gentemot "välgörarna", "frälsarna", som de själva trodde att var, då blev det svårt. Hur backar man ur? Hur hjälper man till utan vapen?
Allt det där är väl begripligt för oss vanliga dödliga, icke makthavare, men för Condolezza Rice verkar det komma som en fullständig nyhet. Att svårigheter skulle uppstå. Och för min del är det just det som känns mest skrämmande. Den naiva tron på att allt ska gå så lätt bara ondskan långt där borta i främmande land förgörs så hamnar vi alla i paradiset. Inga djupgående analyser i förväg. Ingen onödig kunskap om förhållandena i landet man angriper. Då skulle antagligen stridsviljan dala betänkligt hos folket. Så det är bara att tuta och köra. Peka med hela handen, så får någon annan hjälpa till att städa efteråt…..
Det kanske faktiskt var rätt att angripa Irak. Det vågar jag inte uttala mig om. Men det behöver jag inte heller eftersom jag inte har någon maktställning. Det värsta är väl att så många högt uppsatta politiker inte bara kan, utan de måste uttala sig om saker de inte riktigt har kunskap i, och vad som är ännu värre…man kan gå ut i krig på grund av en förhastad slutsats, grundad på dåliga kunskaper i ämnet.
 
 
Även i Sverige kan vi drabbas av motsvarande fenomen, fast i mindre skala.
Igår kunde vi läsa en insändare i DN, som frågade sig när vi i Sverige skulle få en legitimerad skolminister!!
Den nuvarande har inga kunskaper i pedagogik, det har han själv sagt och ändå får hans göranden och låtanden sådana långtgående och avgörande konsekvenser på svenska skolan.
Varför måste det vara en högre merit bland politiker att vara outbildade och okunniga i ämnet än det är inom andra yrkeskategorier ? Och det gäller ju inte bara i den nuvarande regeringen och inte bara i vårt land. Det verkar ju vara ett genomgående tema.
 
Ja, "det var min lilla undring, kan jag få min lilla hundring ?", som Hasse Alfredsson sa.
 
God Helg på er som läser…ni andra får ha det så himla gôtt ändå! 😉
 
Särskilt Eric, som springer Stockholm Marathon i helgen! Drick mycket! Ta det lugnt! Så ska jag ringa och sjunga Hejaramsor när du är på Västerbron om jag inte står där själv!
 

6 kommentarer

Under Nyheter och politik

6 svar till “Lätt och svårt

 1. K

  Tack för alla kommentarer på Scottlandbilderna!

  Gilla

 2. Åsa

  Bra skrivet Mill! Tycker det är ett stort samhällsproblem att de i toppen som ska vara "experter" nästan alltid förlorar fotfästet och glömmer att lyssna på dem vars verklighet de regerar över.Vår skolminister är ju ett praktexempel (eller praktarsle om man så vill 😉 som kastar ur sig idé efter idé helt utan verklighetsförankring.

  Gilla

 3. CrazyYoda

   
  Hmm…antar att han var den mest "formbara" för den rollen?
   
  …Kul att återse dig också…har tagit mig ett par månaders "bildskärmsfritt" på privatfronten, då jag kände att det blev för mycket slitage på ögonen att sitta framför en skärm, både på arbetet och hemma. Har tills förra hösten arbetat ute i det fria hos våra kunder, men en utsliten axel tvingade mig att byta arbetsuppgifter, så numera är det kundtjänst och vår webbsida för hela slanten som gäller. Kanske inte lika inspirerande och utmanande, men har börjat finna mig i min nya roll.
  Ska ta mig en liten titt på alla dina fina nya foton också vad det lider…men nu är det dags att säga…
   
  …"Natti natti herr Larsson" !
   
  See Ya…
   
   

  Gilla

 4. Eric

  Tack för att du ringde och hejade på mig, det gjorde att det gick lite lättare att springa. Nästa gång ska jag ha sprungit fler långpass innan jag springer marathon. Condoleza Rice var i Sthlm precis dom mellandagarna när jag inte var där. När jag åkte hem på onsdagen så började dom spärra av runt centralen. Nu blir det inget mer Sthlm för mig förrän till hösten när det är något körevemang i Globen som min fru ska vara med i. Kjell Lönnå kommer också, men han är inte precis min favorit.

  Gilla

 5. Ann

  Hallo det var såååå länge sen saknar er så
   
  Kraaaaam

  Gilla

 6. Rob

  Hej färgradioten! :-))Det är så mycket elände i världen och Sverige. orkar inte riktigt ta in det, fast man kanske borde göra det. Hade Eric mobilen med sig när han sprang?! Ja, men det kanske är bra. Blir man för trött är det ju bara att ringa efter en taxi. :-))Höger vänster om marsch!Kramen/Robban

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.