O-rättvisor

 
 
Efter knappt två månader är det dags att ge omdömen i musik till alla barn i alla klasser utom förskoleklasserna, som gudskelov inte har skolplikt än. Men det blir ändå sisådär 250 elever som var och en ska få ett individuellt omdöme av mig. Jag ska tala om huruvida jag tror att det är troligt, osäkert eller högst osäkert om de kommer att uppnå målen för årskursen i musik efter läsårets slut, eller ej.   Ja, det kan jag i vissa fall inte ha en aning om, i andra fall har jag en hum och så finns det spiksäkra kort. Och resten ?
 
 
 
En musiklektion i veckan då jag hinner ge alla barn möjlighet att spela en rytm, dansa en dans, sjunga en sång, på sin höjd, och sen är det morsning, goodbye….nästa; var god skölj….Ungefär som en halv fotbollsmatch. Det sägs att ingen fotbollsspelare har en boll mer än några sekunder per match…inte ens stjärnorna….och ungefär så är det också under en musiklektion. Skillnaden är att jag hinner som lagledare inte se när de agerar och vilka som agerar eftersom jag också måste "lira", dvs ackompanjera själv….
 
 
De barn som hinner visa framfötterna eller som kommer fram efteråt och spelar något på pianot, berättar att de går i kör, får jag tro på orden, att de kan och visar intresse och kunskap. En del ser jag och hör jag också att de är musikaliska och har förutsättningarna. Men resten…?
 
 
Skriftliga prov ? Jo, om de visar något som barnen har lärt sig hos mig är det väl ok, annars blir det ju bara ett pluggande utan mening och utan att egentligen visa om barnet ifråga är kapabelt att hålla en given puls, härma en rytm, lära sig en sång eller delta i gemensamma sånger och andra aktiviteter. Klart är att man kan kompensera brister med att plugga till sig kunskaper om musikinstrument eller kompositörer, fast jag vet inte om man kan göra på liknande sätt i exempelvis gymnastik eller slöjd. Jag som definitivt inte har fallenhet för slöjd, önskar ju att så vore fallet, men jag vet inte om det funkar så. Om man inte kan trä på en nål eller virka en mössa måste man i alla fall visa att man vill försöka.
 
 
Så måste det också funka i musik. Men till skillnad från de andra ämnena finns det inte så mycket att visa upp, om man inte kör regelrätta uppsjungningar och uppspelningar i musikämnet. Fast såna prov minns ju så många vuxna med stor skräck. Råkar man ha en dålig dag, är det kört…..för inte hinner en musiklärare ha fler än ett prov per termin, med bara en lektionstimme i veckan. Själv råkade jag ut för något liknande. Min lågstadiefröken som inte gillade mig nåt vidare, tror jag, testade oss alla inför mellanstadiet för att kolla om vi skulle kunna vara med i mellanstadiekören, försökte sätta stopp för mig och sa nej. När jag berättade det för mina föräldrar sa de bara att det var det dummaste de hade hört, och jag kände mig inte knäckt alls…men tänk om jag hade haft "vanliga föräldrar" som inte förstod sig på musik, då hade jag kanske hade tappat självförtroendet för alltid vad gäller sång och sånt.
 
 
Ok, i de äldre klasserna, kan jag tycka, men i de yngre…? Där handlar det för mig bara om att väcka nyfikenheten och lusten till musik. Fast nu är det bara "kunskaper" som gäller i den "nya" kunskapsskolan, som mer liknar den urgamla skolan där man inte brydde sig om vad eleverna lärde sig, bara att de stod i raka led och sa Ja och Amen  till Fröken och Magistern och hela härligheten….suck!
 
Men jag skulle inte bry mig om det inte vore för att jag tycker att det är eleverna som drabbas av en omöjlig bedömningshysteri…
 
 
Själv kan jag ju ta ton när och hur jag vill utan större besvär och inte behöver jag bli bedömd heller längre. Tacka vet jag ålderdomen…;-)
 

6 kommentarer

Under Musik

6 svar till “O-rättvisor

 1. K

  Nu kommer jag ihåg ett av skälen till att jag lämnade skolan: Att möjligheten till rättvis betygssättning inte existerade! Du är duktig Millroll – det är bara att göra sitt bästa och det är jag övertygad om att du gör. Visst när man så här med facit i hand kan konstatera vad ROLIGT man har haft med musiken då vill man ju inte hindra någon från den chansen. Inte sortera bort. Särskilt inte när man vet att ALLA kan utvecklas.
   
  PS Den där älgen?? Otto???

  Gilla

 2. Eric

  Minns med fasa uppsjungningar på låg och mellanstadietPå högstadiet blev det skriftliga prov, det kändes som en befrielse.

  Gilla

 3. tg

  Ha ha … jag hade 5:a i musik i grundskolan … 1:a i svenska …
  Gick sedan 3-årig tekniskt linje på gymnasiet … fick 5:a i svenska … musiklinje fanns tyvärr inte …
  Klart SKYDRIVE ger svar på en del men …
  Tack för din support gällande min hemsida …
  Hoppas du får en fin helg!!!
  *** KRam ***

  Gilla

 4. Åsa

  Det där med betygssättning är inte lätt, jag tycker mitt jobb är riktigt roligt tills det kommer till det. Jag har ju ändå ämnen där det borde vara lättare att göra en rättvis bedömning, men fy vad svårt det är ändå! Ändå tillhör jag inte dem som tycker betygen ska tas bort, men det är ju en sak man kan diskutera länge.
   
  Jovisst, fortfarande löööv!! Bloggen hinns inte med alls, men lika glad för det är jag! 😀

  Gilla

 5. Unknown

  Två av mina barnbarn var jag med och "testade" för att gå i musikklass. Det gick bra för båda, vilket jag tyckte var väldigt roligt
  och som jag tror att de har nytta av hela livet……att lära sig uppträda deciplinerat i stor grupp förutom att sjunga i stämmor m m.
  Ena tjejen har dessutom blivit en hejare på piano och gitarr medan den andra sjunger hellre.
  Hälsning
   

  Gilla

 6. Anna-Lys

  Jag minns musiklektionerna med skräckblandad förtjusning.Sjunga och lira gitarr var jag förtjust uti, men obligatoriskablockflöjten hatade jag och notdrillen tog bort det kreativa skapandet för mig (i skolan).Samma "vals" var det med teckning, jag ville skapaläraren ville att jag skulle lära mig!!! :-DPå den tiden begrepp inte alla att den gyllende vägentill lärande går via nyfikenhet och experimentlusta.Tur de har Dig!!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.