Att äga sitt eget liv

 
Tänker att jag måste äga mitt eget liv. Få bestämma över mig själv.
 
 
Vi behöver lönearbete. Att få tillhöra ett sammanhang och få känna sig duktig och behövd, inte minst.
Vi behöver också fritt spelrum, egna tankar tänkta till slut och att kunna utföra något som man själv har tänkt ut. En del har ju allt det där inbyggt i sitt jobb, men har man inte det fullt ut är ju fritiden desto viktigare.
 
 
För mig har alltid fritiden haft en mycket stor betydelse. Den oavlönade tiden har ofta gett mig mer tillfredsställelse och gett mig ett eget människovärde som vida överglänser det värde jag har haft på mina olika arbetsplatser. Jag tänker på körsammanhang i första hand och även på den tiden då jag själv var körledare, jag tänker på tiden här vid bloggen när jag gjorde mina "färgradioprogram", när jag har gjort musik och/eller film vid datorn, när jag en gång i världen spelade i ett tjejrockband,  och vilken glädje man kan skänka sig själv bara genom att ha tid att tillåta sig att göra det där man en gång kanske drömde om. Inga stora skapelser i sig, men ack så roligt att göra. Att få tänka och göra saker bara för sin egen skull utan att behöva tänka på att skriva upp antal timmar, att tänka att man ska få mer eller mindre lön än någon annan, för glädjen att göra något man gillar.
 
 
Allt det där är lyx, ser jag nu med facit i hand. Allt det där kunde jag göra för att jag ägde min fritid. Jag hade flera långa eftermiddagar i veckan till mitt eget förfogande. Och ack, vad jag slösade bort den tiden på ingenting. Kanske för att jag behövde det…särskilt på slutet före min sjukskrivning, men ändå….
Nu sörjer jag min förlorade fritid. Det är det jag gör. En ledig förmiddag är aldrig lika sorglös som en ledig eftermiddag. Aldrig så lustfyllt skapande, eftersom det ansvarsfulla, det plikttrogna, det avlönade och ibland visserligen roliga arbetet ligger framför, hänger över en som en blygrå januarihimmel….jag kommer aldrig ifrån den. Dessutom missar jag varje vecka början av min körrepetition. Min betydelsefulla fritidsaktivitet blir också naggad i kanten. Trots lika mycket deltidsarbete som förut förlorar jag nu både i fritid och lön, förut var det bara lön. Förut var det bara lön, vilket jag stod ut med eftersom fritiden kändes så viktig i sig. Mitt andrum.
 
 
Och nu säger ni kanske: Ska hon nu börja gnälla igen ?
Och ja, det ska jag väl…men det värsta är nog att jag har mig själv att skylla i det här fallet. Jag gick med på att jobba på fritids när jag kom tillbaka, fast jag tidigare sagt, "aldrig mer fritids", fast av andra orsaker….Jag har alltså skickat mig själv i detta "tidsfängelse", vilket inte gör saken lättare.
 
Men nu måste jag hitta en strategi för att ta mig ur detta, åtminstone till nästa termin.
 
Goda förslag, någon ?….
 

4 kommentarer

Under Tid

4 svar till “Att äga sitt eget liv

 1. san

  Neej, inget förslag, tror jag. Finns det inget annat du kan få arbeta med nästa termin? Som inte är fritids och med tider som passar dig och hur du vill ha det? Kan du fråga arbetsgivaren/bossen/chefen?? JAg äger mycket av min tid – men det hjälps inte när jag är en total tidsslösare utan struktur eller planering. Undrar hur mycket tid jag sovit bort, inte gjort det jag vill pga rädslor…

  Gilla

 2. Millroll

  Tack! Jo, ens värsta fienden är väl ofta en själv. Nu ska jag i alla fall imorgon ha ett möte med min chef så får vi se om hon har förmåga att förstå mitt dilemma. Och om jag kan presentera saken någorlunda tydligt och väl så att hon förstår allvaret i det hela. Som sagt…det gäller att jag inte flummar bort det hela heller. Och så rädsla förstås, för att jag inte ska klara av det…

  Gilla

 3. K

  Nej nej nej inte vara rädd. Stå på dig och forma ditt liv, din tid. Nu får de yngre anpassa sig. Du är värdefull för arbetsgivaren och (liksom jag) aningen överkvalificerad för ditt jobb. all din erfarenhet . Kan inte ersättas så lätt.jag sitter själv fast i treveckorsschema men jag ska försöka få till det bättre för mig (i förhållande till mina glädjegrejer kören o yogan) , i samband med att vi ska nyanställa receptionister tänker jag bättre bevaka när jag VILL jobba mina 75% och inte.

  Gilla

 4. Åsa

  Hur gick det på mötet? Kram!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.