Vem kan lita på ?

 
När Joni Mitchell anklagar Bob Dylan för att vara en bluff och plagiatör…ja, herregud…vem i hela världen kan man lita på ?
 
Två föregrundsgestalter i den amerikanska protestmusikens anda som tydligtvis inte drog jämt.
 
 
På svenska kunde ju Hoola Bandoola göra musik av protesterna. Fast det var rockmusik för det mesta…;-)
 
 
Men också influerat av  den latinamerikanska musiken, och texterna inte minst…Frågan är väl då vad som är plagiat eller stöld eller bara ett lån. I den brasilianska musiken lär det snarare vara hedrande att andra gör "covers" på ens egna stora hits. I dagens "rättighetsdebatter" är det allt bra svårt ibland att skilja på stöld, plagiat, härmning lån eller kanske bara en beundran för någon annans fantastiska musik. Har läst någonstans att Mikael Wiehe själv var emot att någon ny artist gjorde en remix av någon av hans egna låtar. Men kanske skulle hela musikvärlden tjäna på att man litade på varandras goda smak och ge fritt fram för sköna blandningar. Så gjorde i alla fall de stora mästarna, Bach och Mozart och hela gänget…lånade av varann, från landets egen folkmusik, plockade från sina egna mästerverk och "remixade" lite så att det skulle passa in i andra sammanhang.
 
Så vad man än säger…Här förenas två svenska musiker med hjärtat till vänster…det kan du lita på! 😉
 
 
Och slutligen kan vi kanske finna något korn av sanning i den här sången ….
 
 
Ha en fin helg! =)
 

3 kommentarer

Under Tid

3 svar till “Vem kan lita på ?

 1. K

  Intressant blog! Inget är nytt under solen och hur kan man tänka det otänkta, sätta ord på ännu ordlösa upplevelser och förnimmelser? Finns en sådan kurs kanske? Det ska jag fundera på medan jag helt fräckt tar Ted Gärdestadlåten som jag ÄLSKAR och sätter den på min blog! Tack för den!

  Gilla

 2. Millroll

  Tack själv! Var alltid lite för gammal för Ted Gärdestad och en aning för ung för "revolutionen" -68, men Hoola Bandoola var lite mer för min generation. Men det fanns ju många bra låtar att plocka där också. Tycker också att Freddie Wadling och Helène Sjöholm gör Gärdestadlåten rättvisa. Och i bakgrunden spelar Janne Schaffer, bla…Idel ädel adel..;-)

  Gilla

 3. Millroll

  Och inte förrän nu, en natt långt senare, ser jag att i titeln står det "Vem kan lita på?"Ja, där ser man…inte! 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.