Oplanerad tid, gudabenådad tid

 
Många människor anstränger sig året runt med att planera sig och sin tid. Inte bara sin egen utan också sin närmaste omgivnings tid.  En del chefer bestämmer också över många människors tid, och är det rektorer i skolan, bestämmer de också över en massa barns och ungdomars tid.
 
 
Men de har efentligen inte heller så mycket att säga till om. I rektorernas fall är det  ju någon kommunaalchef som bestämmer över dem, och de i sin tur har inte riktigt  nåt att säga till om heller. Egentligen bestämmer ju vi människor över oss själva i det fallet. Vi går till val vart fjärde år och väljer människor som säger att alla ska jobba så och så mycket, den eller den tiden.
 
 
Förr kunde lärare tycka att de kunde bestämma mer över sin arbetstid än andra, men konstigt nog har det blivit mindre av den varan. Förr kunde lärare ägna sin barnfria tid åt planering, föräldrasamtal, ev. något extrauppdrag i skolan. Men efter hand har lärarnas arbetstplatsförlagda tid blivit mer och tid…dvs, de kunde inte gå hem och planera, men det som var ännu märkligare var att tiden de skulle få till planering inte ökade utan minskade.
 
 
Den tiden som skulle infinna sig till barnens bästa, har istället gått åt till diverse pappersarbete, dokumentering, ifyllande av formulär, utvecklandesamtalen med barnen och föräldrarna i de lägre stadierna förbereds så att omdömena ska bli så betygslika som möjligt. Läraren ska i varje enskilt fall och i varje enskild parameter inom varje ämne kunna ge ett omdöme, för att inte barn och föräldrar och Jan Björklund ska uppleva skolan som flummig. Vad barnen ska kunna har blivit mer tydligt, vilket ju i sig är bra, men i samma stund har man också låtit bli att formulera andra kunskaper, mer flummiga om ni vill, men kunskaper som formulerar hela människan och gör henne verklig.
 
 
Kunskaperna i "kärnämnena" är naturligtvis livsviktiga, men i samma stund som man bara betonar bara dem, negligrar man de andra omätbara kunskaperna som ger oss alla, barn och vuxna, livslust och förmågan att se meningen med oss själva och livet. Dessutom har man glömt att alla hjärnhalvor ska samspela för att utfallet ska bli så bra som möjligt. Men det där har ju inte vår skolminister den blekaste aning om, och inte heller vill han satsa på forskning i ämnet pedagogik.
 
 
I alla fall får inte lärare som undervisar på lägre stadier eller på fritids möjlighet att forska i pedagogik. Så kan man också bestämma över andra människors liv.
 
Men vad människor forskar i på sin fritid kan ingen skolminister i världen bestämma om! =)
 
Och en oplanerad tid kan vara möjligheternas tid, inte en huvudlös….
 
Dagens musik har lång hållbarhet och hög hållfasthet- En "BachBrandenburgare" 😉

Lämna en kommentar

Under Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.