Sjuka tankar och Klok av bok, en arbetslinje i kulturens tecken ?

 
 
Det fanns en gång en författare som var visionär och vetenskapligt och historiskt intresserad. Han kunde ge liv åt sina idéer och skriva så läslusten infann sig även hos en tio-årig flicka ett sekel senare, och många fler skulle läsa och faschineras, inte bara av berättelserna men också av hur han kunde beskriva alla dessa tekniska hjälpmedel som ännu inte ens fanns i den sinnliga världen. Det är i Jules Vernes författarskap man kan se hur kultur och vetenskap kan flätas samman på ett sätt som få andra kan efterhärma men som väldigt många har blivit hänförda av. Han lär ha förutsett att det skulle komma något som liknade internet, exempelvis. Men som barn upplevde jag mest berättelserna om människorna, Kapten Grants barn exempelvis, och den första boken jag läste av honom var nog Tsarens kurir. En ruskigt spännande bok, liksom alla de andra böckerna också var. Men det berodde nog på att även människorna framstod som levande. De var inte bara där för att smycka ut tekniken utan snarare tvärtom.
 
Mest undrande är jag nu över hur hans författarskap tycks ha suddats ut från ungdomshyllorna. Jag vet inte ens om de går att köpa längre. Kanske möjligen Jorden runt på 80 dagar, men de finns ju ett helt gäng böcker till.  Mycket läsande av äldre litteratur försvann nog i och med Harry Potter, Sagan om ringen, mfl storsäljare, där det även spelades in filmer. I Harry Potters fall tycker jag att det var till historiens fördel att den filmades. Boken är åtminstone i svensk översättning väldigt trögläst och knögglig, medan den första filmen var spännande, charmig och rolig. Men barn som har sett filmen orkar ändå trasslat sig igenom boken, om de är duktiga läsare. Men i samma stund som sådan litteratur kommer ut med den ena nya delen efter den andra, ges det nästan inga andra alternativ till läsning. Jules Vernes böcker var mycket bättre skrivna, med ett högre underhållningsvärde i själva texten. Jag som var bokslukare från den stund jag lärde mig läsa, hade som vuxen läsare mycket svårt att läsa Harry Potter, allrahelst att läsa högt för en skolklass. Även de elever som hade lätt för att förstå sammanhang, hade svårt att hänga med.
Det finns en serie klassiker utgiven för nybörjarläsare där även Jules Vernes böcker finns med, men det tråkiga är att det är samma författare som har skrivit om och förenklat språket så att allt från "Gullivers resor" till "Resan till jordens medelpunkt"  i princip verkar skrivna av samma författare. Barnen trodde att det var Maj Bylock som skrivit alla de där böckerna.  Jag tycker hellre att hon skulle gripa sig an Harry Potter-böckerna så att de blir begripliga även för mig…;-)
 
För mig känns de där genvägarna till kulturen egentligen som ett svek både mot läsarna och mot de gamla författarna. Maj Bylock själv har inget ont gjort, hon fick bara ett uppdrag och genomförde det antagligen väl.  Fast det är ju som om en och samma kompositör skrev om all musik för en Hammondorgel och framförde de olika musikstyckena med samma komp.
 Men att kunna läsa är väl gott nog, säger ni kanske ?  Ja, men att bara ha lärt sig de mest tillgängliga texterna, de enklaste melodierna eller de bara de skönmåla(n)de tavlorna räcker inte, om man ska gå på arbetslinjen. Och att läsa en bok är egentligen den mest krävande kulturhandling man kan utföra utan att vara direkt medagerande själv. Du kan småsnegla på en film medan du äter dina pop-corn, allrahelst hemma i TV-soffan, eller gäspa dig igenom ett konstmuséum, och ändå kan du säga att du var där, att du har sett filmen, men du kan inte bläddra igenom en bok och sen säga att du har läst "Bröderna Karamasov" med gott samvete. Det är här jag menar att det är i takt med "arbetslinjen" att läsa en bok, att utföra ett arbete även på fritiden som kräver koncentration och närvaro, inlevelseförmåga och kunskap nog att förstå vissa händelser och begrepp.
 
Men jag tror inte Alliansen förstår vad det innebär att läsa en bok. I så fall skulle de ju inte försöka avgiftsbelägga boklån. Eller så är det just därför…om folk börjar läsa börjar de tänka och börjar de tänka kanske de förstår att det inte är arbete eller mammon som är guden. De kanske börjar känna efter. De kanske tycker att de mänskliga värdena är viktigast. Att kunskap kan nås genom litteratur och inte bara genom att sitta i en skolsal med en lärare som är piskad att sätt betyg på varenda siffra du skriver.
 
Nej, nu börjar jag konspirera…..
Det jag nu kallar kloka tankar kan ju andra kalla sjuka tankar. Och ja, är man tillfälligt eller långvarigt hemma pga någon lätt eller svår långtidssjukdom får man tid att tänka.
Jag har varit med om båda delarna (fast inte så svår sjukdom, dock), så jag vet att jag tänker sällan så friska tankar som när jag är sjuk. Fri från den stress och press som det ändå innebär att arbeta. Fri från tankar på schema och tider och att komma till rätt plats på rätt tid. Nåot som har blivit allt  svårare med åren. Behöver inte oroa mig för att jag har glömt något eller missat något allergiskt barns kost vid mellis, etc.
 
MEN… jag älskar faktiskt mitt arbete numer, eftersom stressen hålls inom kontroll och jag är inte ensam ansvarig för en grupp barn, jag har roligt med barn och vuxna och trivs med att träffa nya människor nu när jag inte längre är överbelastad.
 
OCH… just därför tror jag att tankarna jag får under dagarna när jag arbetar inte hinner bearbetas. De lagras på varann. Inte heller helgerna tillåter ett stilla kontemplerande. Man vill ut i naturen eller ska på någon fest (de där festerna hopar sig gärna så här års vid terminsstarten) och *poff* är det måndag igen.
Och denna måndag vaknade jag med förkylning och feber. Och vad annat kan man göra än att läsa eller tänka ? Och tankarna får ett lufthål att flyga ut genom.
 
Jag undrar vad Alliansen tänker om tankar. De kanske vill avgiftsbelägga dem, om de hör talas om att de får flyga fritt och helt arbetslösa ?
 
Men om tankarna kan bygga nya slags miljövänliga luftskepp kanske de kan få plats i Arbetslinjens stugor ? Nej, hellre då i Miljöpartiets om tanken själv får välja! 😉
 
 
 
 
 
 

5 kommentarer

Under Tid

5 svar till “Sjuka tankar och Klok av bok, en arbetslinje i kulturens tecken ?

 1. berit

  Är glad att du finns som kan skriva så bra om allvarliga frågor. Kram!

  Gilla

 2. Millroll

  Tack Berit! Är glad att du finns, som läser också! =) Men igår försökte jag gå in och kommentera på din blogg, vilket inte funkade nu igen. Det stod att vi inte var vänner nu igen. Hur fel kan det bli ? 😉

  Gilla

 3. Pova

  Kan inte leva utan böcker. Alla möjliga slags böcker. Har läst mycket, precis som du sedan jag lärde mig läsa. Läste tidigt vuxenböcker. Lever mig in i en bra bok. Lite knepigt när jag läser innan jag ska somna! Är det alldeles sant att Alliansen tänker avgiftsbelägga boklån? Då får jag väl fortsätta att låna av vänner. Har gjort det rätt länge för jag kommer inte iväg för att lämna tillbaka böckerna i tid på biblioteket 😉

  Gilla

 4. Millroll

  Ja, det var kanske mer som ett hot för några månader sedan, och sen tror jag inte de vill tala om det i valtider, precis…..Men det var något litet reportage i ett nyhetsprogram, så helt är jag inte ute och cyklar. 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.