Fritidshemmen, en Askungesaga i valdebatten…

 
Inte ett enda parti har tagit ordet fritidshem till sitt vokabulär. Jag tror att möjligen vänsterpartiet  har haft  förbättringar på fritidsområdet på sitt program, men  de verkar ha fått ge vika för sina "goda grannar" S och Mp. Därför har jag skrivit till dessa andra och frågat vart den frågan har tagit vägen. Socialdemokraterna har inte svarat alls än, men Mp har mailat mig åtminstone. Man får vara tacksam. 😉
Jag klagade på att förhållandena på fritids är katastrofala, och särskilt i förorterna, där 150 barn kan trängas  på små ytor och det är en vuxen på 20 barn. Att som barn komma från en förskola med en vuxen per vart femte barn kan ju bli rätt chockartat. Är skillnaden mellan en 5-åring och en 6-åring verkligen så stor ? 
Jan Björklund viftade ju bort hela problematiken i sin partiledarutfrågning som om det vore en illasinnad fluga. Tröttsam och irriterande fluga!
Jag hade dock inte hoppats något på honom, men de rödgröna… !?!
Nå, Miljöpartiets talesman- eller kvinna, svarade mig att man kommer att satsa mycket pengar på kommunerna som sen förväntas sprida pengarna vidare, även om inga pengar är öronmärkta åt fritidshemmen.
Jo, tjomors!
 
Hallåååååå! Politikerna! Kan ni möjligen stava till Fritidshem ?
 
Och sossarna har som sagt inte svarat mig än, och vänsterpartiet är väl nu bakbundet och får inte säga nåt på egen hand. Särskilt inte efter detta med bröstpumpen. Han är allt bra ostrategisk, Lars Ohly. Han hade vunnit mycket  mer på att satsa på alla dessa kvinnor som jobbar inom skolan och vården under undermåliga arbetsförhållanden. Inte bara kvinnor heller, men alla som jobbar på fritids, ses det  ner på som vore de alla "Askungen". Bortglömda à la de rödgröna, eller behandlade som tjänstehjon à la Alliansen.
 
Jag tror inte att ni kan förstå….
 
I en skola kan hierarkin vara benhård.
Högst på skalan står alla lärare. Några högre än andra. Manliga lärare på lågstadiet står högre än kvinnliga. För att de behövs där….huruvida kvinnliga lärare behövs eller inte, är inte lika tydligt. Lite lägre bland lärarna står de som har övningsämnen, och lägst där står musiklärarna, om de inte är män förstås. "Riktiga män".
Strax bredvid eller lite under kvinnliga lågstadielärare finner vi förskollärare. Men de är ändå lite viktigare än fritidspersonalen, eftersom de har en "klass", och inte bara en fritidsgrupp. De har inte alls så viktigt pedagogiskt ansvar, anses det, eftersom de inte är utbildade lärare, men trots det är ändå en fritidspedagog lite mer betydelsefull än barnskötarna som är anställda på samma ställe. Om vi nu stannar där, är allt ändå ganska OK. Men tyvärr……
 
Vilken kategori förväntas vikariera när lärarna är sjuka, utan ersättning och utan förberedelsetid ? Vilken kategori ska putsa fönster, torka av i alla utrymmen , planera verksamheten, handla och sköta beställningar, ha den mesta föräldrakontakten, fixa mellanmål, jobba från åtta till halv fem i barngrupp hela dagen (om man har heltid), svara för den sociala utvecklingen hos varje barn, ge möjlighet till vettiga och lustfyllda fritidsaktiviteter, samt räcka till för alla ledsna och ibland utstötta barn. Att räcka till för alla barn! Hela tiden…
 
Det är roligt när det går bra och tiden och orken finns och när man inte känner sig överutnyttjad och överbelastad. Det går bra när ens chefer, rektorer eller lägre chefer eller bara medarbetare ser ens arbete och förmår att visa uppskattning.Och när barnen är glada och nöjda och inte slåss och bråkar!  Då kan det vara värt det. Men inte när man får känna sig som Askungen…"Askungen, åk 3 behöver vikarie….Askungen, du måste följa med tvåorna till simhallen……Askungen, du måste stänga fritids idag"!
"Va? Jag öppnade ju i morse, sen vickade jag i trean, sen följde jag med tvån till simhallen. Då hann jag inte äta, så jag tog en tallrik fil på mellis.  Sen gick jag till gympasaleen med våra sexåringar på fritids och hade lite Röris med dem. När jag kom tillbaka var vi bara två personal på 40 barn, så jag hann aldrig ta min rast. Jag orkar inte stänga också".
"Askungen! Du får kompensation."
"Vad ?"
"Du kan få gå en kvart tidigare nästa fredag när du öppnar. Glöm inte att du ska vara glad och positiv. Du har ett underbart arbete med barn. Jag förstår om du är lite gnällig nu, men du kommer att tacka mig sen när du ser hur ännu mycket hemskare det kommer att  bli att jobba på fritids om bara några år. Men då är jag gudskelov inte kvar här.."
"Jaså ? Har Rektorn dragit till nåt skatteparadis då ?"
"Behövs inte my dear Watson. Det är redan ett skatteparadis här, om gud och alliansen får råda.
Jag ska bara njuta av att se andra arbeta ihjäl sig. Hoppas bara jag hinner innan jag trillar av pinn själv.
Nej, hej då Askungen, nu hinner jag inte stå här och babbla med dig, jag måste skynda till min avslappningskurs på Yoga center.
Vi ses imorgon, och glöm inte torka av golven innan du går. Det ser för hemskt skitigt ut här. Det ser inte trevligt ut när föräldrarna kommer imorgon bitti! Vem öppnar ?"
"Det gör jag".
"Men ska du öppna igen ? Så kan det ju inte se ut. Vilken dålig organisation ni har här! Har ni inget schema för öppningar och stängningar ?
Du måste göra ett nytt hållbart schema för öppningar och stängningar innan du går hem ikväll, Askungen! Vi kan inte ha ett ställe inom vår organisation som är så skitigt och dåligt skött, det ser inte bra ut när skolverket kommer hit imorgon."
"OK. Jag ska sova över här inatt, eftersom jag inte hinner hem med sista bussen. Jag måste öppna imorgon eftersom alla är sjuka och vi inte får ta in vikarier på fritids… Jag  kan göra schemat  klart ikväll och torka golven imorgon innan alla kommer, för nu är jag dödstrött"….
"Äh, en taxi hem kan du väl kosta på dig för en gångs skull. Du har väl fått  skatteavdrag ? Du jobbar ju."
" Ja, men det räcker nätt och jämt till hyran nu".
"Byt  lägenhet. Flytta närmare stan, så slipper du taxiresorna. Det lönar sig i längden, vet du!"
"Vilka taxiresor ?"
"Jag har inte tid med dig nu, och du har inte tid att stå här och slöa. Hyfsa till dig själv till imorgon också. Lite styling både här och där, skulle inte skada….Tjingeling"
 
 
Ja, ja, ja, jag vet att det är en nidbild….men allt detta kan hända inom skolvärlden, men kanske bara inte på en och samma gång, även om det ibland kan kännas så för en stackars "Askunge".
 
Vill DU lämna dina barn till en framtida skola där personal behandlas så olika, och barnen i förlängningen blir de verkliga askungarna?  
Bortglömda, utskällda, åsidosatta, aldrig tilltalade för att ingen har tid med dem.
Det finns en bok som handlar om barn som blir utlämnade, utan tillsyn, där det bildas en ledare i gruppen som är av den tyranniska sorten.
 
När barn lämnas åt sitt öde …… det är grymt och borde aldrig få ske!
 
Läs boken, om du inte har gjort det.! "Flugornas herre", heter den.
 
Slut  på dagens sagostund. Peace! 😉
 

2 kommentarer

Under Tid

2 svar till “Fritidshemmen, en Askungesaga i valdebatten…

  1. san

    Gud vad DU skriver bra!! Jag funderar bara på att byta bloggforum…känner mig så färdiggnälld på spaces och vill markera att mina 5 års jobbigheter nu blir 5 år av lycka i en annan blogg. Jag lovar att tala om när/om jag flyttar..

    Gilla

  2. Millroll

    Tack! Och må lycka och välgång lysa över din väg varhelst du styr din kosa! =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.