After concert time

 
"Den sjungande människan! har tillfällig paus. Men musiken strömmar fortfarande fram och tillbaka genom kropppen och knoppen. Den går som vågor genom mig och  en slags tillfredsställelse infinner sig. Nu kan jag lyssna på Fredrik Sixtens requiem utan att  behöva tänka på hur jag ska hitta nästa ton i förhållande till hornet, pukan, solistbasen, etc – för så svårt kunde det ibland vara, även om det i nästa stund kunde kännas hur enkelt och sångbart som helst – så kan jag nu bara lyssna och njuta. Inte på  inspelning med våra egna fantastiska solister ännu, men själva musiken är skön nog att väcka behagliga minnen till liv.
 
 
Och det märkvärdiga var att mina 90-åriga (snart 100) föräldrar, med perspektiv på musiklivet i Sverige, inte alls uppfattade den som modern eller konstig fast den är skriven av en nu levande kompositör i min ålder, utan snarare originell. En förälder till en annan ung sångerska i kören uttryckte däremot att musiken kanske var väl "modern". Det är ju lustigt att hon som var betydligt yngre verkade mer störd av moderniteten än min pappa. Men han tyckte det var så fantastiskt att det kunde skrivas sådan här underbar musik igen, som han inte tyckte sig ha hört på på många år. Där ser man hur musik kan överbrygga generationsgränser och skapa kontakt mellan människor i en konsertsal eller kyrka, som aldrig har talat med varann, men som ändå upplever och känner samma musik. Man känner inte nödvänigtvis samma sak, men man har en gemensam upplevelse.
Också roligt att en kollega till mig nappade på mitt mailutskick på jobbet och kom till konserten. Jag visste inte att han var där, men mitt under konserten tänkte jag plötsligt på honom och tänkte att,  "det här skulle B ha tyckt om! Synd att han inte är här" … och så var han där. =)
 
 
På fotosidan "Flickr" där jag har lagt upp en del av mina bilder gjorde jag också lite reklam för en av mina kontakter, som visade intresse, men eftersom jag inte vet hur han/hon ser ut, visste jag inte heller om personen ifråga var där. Men idag har jag fått goda recensioner fotokontakten. Det var roligt.  Musik sammanför. Människor som är vilt främmande för varann sitter under en relativt  kort tidsrymd tillsammans och upplever något tillsammans och efteråt är man inte längre vilt främmande, för man har förflyttats någonstans ifrån, olika platser, och till en gemensam plats inom samma ljud-rum och tid-utrymme.
 
 
Snacka om effektivisering av kulturutbud …. typ! 😉

2 kommentarer

Under Tid

2 svar till “After concert time

  1. berit

    Skulle velat vara där. Åker upp en gång i månaden men tidpunkterna verkar inte kunna sammanfalla.

    Gilla

  2. Millroll

    Nej, men kanske du är upp 18-19 december ? Den helgen kör vi julkonserter- en på lördagen och två på söndagen. Säg till i så fall i god tid så kan jag ordna biljetter. Brukar vara stort tryck på dem. =)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.