Lär dig läsa, lär dig gå, lär dig älska att förstå….

I dagens DN kan man läsa om varför det har gått så bra för den finska skolan. Ett ganska enkelt och självklart tips, kan tyckas, men ack så svårt att följa för skolor i andra länder, exempelvis Sverige. 

Lär dig läsa, och inte nog med det; lär dig älska att läsa. Läsförståelse är grunden i alla ämnen. Lika självklart som att man måste kunna gå för att kunna springa. Kan man läsa, kan man läsa och lösa uppgifterna i matte,  man kan läsa texten i sångerna i musiken, man kan läsa texremsan i den engelska filmen man vill se och förstå. Fokus på läsning, alltså. I svenska skolan ligger tydligen fokus på det mesta. Tekniska hjälpmedel, förstå olika kulturer, tänka kritiskt och självständigt och ha en egen studieplan. Lära sig och förstå historiska skeden, etc..men allt är säkert så mycket lättare om man har fått läsning i grunden. Allt är viktigt men inget kan uppnås utan att ha fått grunden först. Och i Finland är lärararen den viktigaste personen. Läraren är den som ska förmedla kunskapen i första hand. Läraryrket är otroligt populärt och anses vara viktigt i samhället! Sug på den karamellen…;-)

Lämna en kommentar

Under Kärlek och politik, Mänskligt, Tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.