Vinna eller försvinna?

Vet inte varför just jag har fått för mig att jag ska delta i nån himla fototävling. Från början var det naturligtvis lockande. Temat var bra och passande för den bild jag ville skicka in. Inte bara jag själv, utan många andra hade redan sagt att de tyckte det var en fin bild så nu var det bara att locka folk att ”gilla” bilden på Facebook. Det är gallerian ”Skrapan” som arrangerar tävlingen tillsammans med Facebook. Tävlingen har pågått hela sommaren och fortsätter ytterligare någon vecka, tror jag.

När det fortfarande bara var en lek, ett sommarnöje att fixa med länkar och lägga upp bilden, tänkte jag inte närmare på saken. Det var bara kul när folk gillade min bild, men nu när avgörandet kryper närmare känns det alltmer obehagligt att få folk att gilla min bild. Samtidigt som jag tycker att det vore väldigt roligt om bilden hamnade på utställningen i Skrapan. Juryn väljer ut 20 bilder och publiken väljer 10 som ska hänga i Skrapan en månad. Ju mer jag tänker på det, desto skojigare skulle det vara att hamna bland de 30. Samtidigt står det mig alltmer upp i halsen, detta saluförande av mig själv och min bild. Jag som inte står ut med reklam-TV och har väldigt svårt för att framställa mig själv i god dager och jag hatar att tjata på folk. Inte för inte har jag sämst lön i Stockholms stad, typ…. fast jag kanske överdriver lite, eventuellt…..;-) Men jag mår lite illa av att se folk blåsa upp sig och göra sig större än de är och då vill jag gärna göra motsatsen, vilket naturligtvis också är korkat.

Men när jag nu ska göra reklam för min bild, som jag förut har gillat mycket själv, tycker jag att den blir lite ”too much”, bara för att jag har kommit på den idiotiska idén att tävla med den. Hoppas inte att alla andra upplever det så – tävlingen är ju inte över än, men den försvinner liksom in i tävlingen och blir något annat än det den var från början. Från ”Ett lyckokast” eller ”en ovanligt bra bild tagen av mig” till ”en bild i mängden”. ”Bra”, men….?

Tja, allt är inte över än. Om den hamnar i Skrapan kan det hända att jag kommer att se annorlunda på saken men just nu känner jag mig skeptisk. Och jag kommer inte tävla någon mer gång på detta sätt igen. Om någon av er ser mig delta i något liknande så påminn mig bara! Jag kan ha fortsatt i ren fartblindhet. 😉

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Vinna eller försvinna?

 1. Hej Camilla, du har fortfarande en av dem finaste bilderna där. Jag har inte funderat så mycket utan gjort en jämförelse: slutade göra reklam för min bild utan började med Johns. Självklart visade sig att marknadsföring spelar roll. Jag tycker att du skriver väldigt fint… och får mig att tänka på saker som jag missat. Jag skulle vilja vinna rubbet – samlar pengar för Barnfonden Mosecko srce (Mosec hjärta) för barn vars föäldrar dött, barn som är svårt sjuka eller har en otrygg tillvaro. Jag är så djupt in i min gärning så jag hann aldrig fundera om hur sociala medier kan påverka ens konstnärliga känslan. Men det är bra at du tog upp det…Hoppas allt är bra annars… Kram

  Gilla

 2. Allt är bra, Lili! =)
  Men… Jag inser varje gång jag försöker ge mig in i någon slags tävlingssituation att det inte är något för mig. Kanske beror på min barndom…? 😉 Nej, men jag är ju sladdbarn och yngst av 5 syskon. Van vid att alla i princip alltid är bättre och/eller snabbare än jag. Fast när jag kom upp i åren vann jag faktiskt ett kortspel då och då som gick ut på just snabbhet, men det berodde inte på att jag var särskilt snabb utan att mina storasyskon i stort sett var kända för att ”tänka långsamt men tänka rätt” (en kommentar fälld av en lärare som hade haft alla de tre äldsta). Bara jag och min yngsta, sex år äldre bror, var det någorlunda fart på…i alla fall vad det gäller just det kortspelet. I övrigt – Är man van vid att aldrig riktigt hinna fram innan de andra ”stora” har hunnit flytta hemifrån har man kanske gett upp den där tävlingsinstinkten för länge sedan. Men jag är som sagt glad ändå…bara jag lär mig att undvika tävlingar. =)
  Men nu kämpar vi till slutet i den här tävlingen, Lili! Önskar dig all lycka och hoppas att du får ihop pengar till det du brinner för, med eller utan fotopris!
  Kram. =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.