Dom är så bra – därför så billiga ?

När nya tider kommer – betyder det att de gamla har passerat ? Betyder det i sin tur att man själv är för långsam och inte hinner med? Betyder ”nya tider” att saker och ting som man en gång har värdesatt numera kostar för mycket? Betyder ”nya tider” att allting ska bli bättre eller att det som alltid har fungerat ska effektiviseras så att det inte längre blir lika bra, men att det blir lite billigare?

Kanske ljuder den gamla reklamen för halstabletterna ”Domino” och ”Figaro” i nyare tiders makthavares öron;

Dom är så bra – därför så billiga!

Kan man tänka sig något mer ologiskt påstående? Nej, men ändå har denna slogan bitit sig fast i min hjärna sen dess. Kanske för att jag tyckte att det var så fånigt när jag var ganska ung. Och det tycker jag fortfarande. Men vad hjälper det när de som bestämmer över mitt huvud tycker precis tvärtom.

Nu ska t.ex Storkyrkans kör läggas ner eftersom den är olönsam. Jag har själv aldrig varit med där utom en gång för 20-25 år sedan, då kören behövde fler sångare i Händels Messias. Konserter som fyller Storkyrkan varje år. Säg de högmässor som fyller en kyrka! Det skulle väl vara första advent då, men då fylls ju också kyrkan av mycket musik. Men man anser sig spara pengar på att göra kören mindre, för att spara in lite pengar som man sen ska använda till att hyra in körer till större evenemang, eller vad…? Konserthuset gjorde samma grej för ett tiotal år sedan. Då sparkades helt enkelt hela kören. Men det har aldrig blivit samma succé med inhyrda körer. De kan inte rutinerna i den stora salen och de är ovana vid att sjunga i den aukustiken. Att man är på stort avstånd från dirigenten där uppe på läktaren. Och det finns ju inte många körer som är så stora som en oratoriekör (som sjunger stora kör- och orkesterverk) är. Det krävs en 100-mannakör till Verdis requiem (de stora körverken drog alltid mest folk i Konserthuset), t.ex, för att den ska höras över orkestern som ju är extra stor i det verket. Det finns få så stora körer med den kvalitén utanför  konserthuset och därför behövs flera körer för att fylla ut. Att få till något sådant kontinuerligt samarbete kräver ju en hel del planering och samsjungning för att det ska låta bra, helt enkelt. Men människor som bestämmer i sådana här frågor är sällan musiker eller tillräckligt insatta. Därför verkar det så smart och effektivt att helt enkelt ta död på en kulturinstitution som fungerar, för att den kostar för mycket och i stället utnyttja körer som redan har byggt upp en verksamhet inom andra organisationer (billigt och bra), men man tänker inte på att varje kör har sin publik. Varje samhälle har sitt nätverk. Man får inte bara den publik man pekar på, man måste ha ett sammanhang och en relation till de man riktar sig till. Kostar det så smakar det!

Dom är så bra – därför så billiga ?

Nej, kortsiktighet är bara förnamnet…

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.